Płaszcz wodny z kominka czy to dobry sposób ogrzewania domu?
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
-
yalta
Jaki macie przemyślenia jesli używanie takiego ogrzewania. Czy warto to zamontować.
Jaki macie przemyślenia jesli używanie takiego ogrzewania. Czy warto to zamontować.
Re: Płaszcz wodny z kominka czy to dobry sposób ogrzewania d
Kotłownia w salonie? Absolutnie nie polecam tego sposobu grzanie jeśli jest możliwość zainstalowania jakiegokolwiek pieca w kotłowni.Tym bardziej ,że niektóre miasta zaczynają wprowadzać zakaz palenia "byle czym " i w "byle czym" .Kominek też jest na celowniku tych "pro-ekologów"
Jezeli masz zamiar zapalić w kominku by podgrzać ,,ognisko domowe,, to kominek jak najbardziej sie do tego nadaje.
Ale tak jak kolega wczesniej napisał , przystosowanie kominka by grzac nim dom to robienie sobie z pokoju kotłowni .
Nie polecam
www.pompaciepla-24.pl
Ale tak jak kolega wczesniej napisał , przystosowanie kominka by grzac nim dom to robienie sobie z pokoju kotłowni .
Nie polecam
www.pompaciepla-24.pl
Jezeli masz zamiar zapalić w kominku by podgrzać ,,ognisko domowe,, to kominek jak najbardziej sie do tego nadaje.
Nie polecam
www.pompaciepla-24.pl
Nie polecam
www.pompaciepla-24.pl
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Oczywiście, że kominek sprawdził się jako ogrzewanie domów... tylko pod warunkiem, że dom jest z czasów gdy ogrzewano je kominkiem.yalta pisze:Płaszcz wodny z kominka czy to dobry sposób ogrzewania domu?
Pompa ciepła... zależy jaka, nie wszystkie nadają się do domów izolowanych.
Ogrzewanie powinno być dobrane do izolacji - czy dom jest izolowany?
-
aseba
- Zaawansowany

Ciekawe co przedmówcy mają na myśli pisząc 'kotłownia w salonie'? Jesli chodzi o brud i tylko o brud to absolutnie nie zgodzę się z tym! (uzytkownik) Dla mnie jedynym problemem jest dyskomfort obsługi,bo co jak co,ale trzeba koło tego skakać... 
-
aseba
- Zaawansowany

Ciekawe co przedmówcy mają na myśli pisząc 'kotłownia w salonie'? Jesli chodzi o brud i tylko o brud to absolutnie nie zgodzę się z tym! (uzytkownik) Dla mnie jedynym problemem jest dyskomfort obsługi,bo co jak co,ale trzeba koło tego skakać... 
Kominek z płaszczem wodnym raczej jako dodatek do centralnego aniżeli samodzielny sposób grzania. A jeśli kominek ma u ciebie pełnić funkcję czysto estetyczną to proponuję biokominek lub kominek multimedialny. Takie kominki nowoczesne to fajna alternatywa dla tradycyjnych no i mniej przy nich roboty 
Kominek z płaszczem wodnym raczej jako dodatek do centralnego aniżeli samodzielny sposób grzania. A jeśli kominek ma u ciebie pełnić funkcję czysto estetyczną to proponuję biokominek lub kominek multimedialny. Takie kominki nowoczesne to fajna alternatywa dla tradycyjnych no i mniej przy nich roboty 
Ja słyszałem, że już Krakowie wprowadzono zakaz ogrzewania kominkiem, albo niedługo wprowadzą. Tu jest artykuł o tym http://budownictwopolskie.pl/artykul/je ... giel_to_co
Kominek, to żeby klimat zrobić, a nie ciepło, człowieku! Ja bym się zastanowił nad pompą ciepła, jak ktoś już zasugerował. Możesz sprawdzić w Emer Serwis, mają niezłą ofertę i dobrych fachowców. Sam skorzystałem, to wiem co mówię .
-
Marian Berg
- Początkujący

Kominek wodny ma bardzo wiele zalet, najważniejsze to możliwość grzania wody użytkowej oraz magazynowania ciepłe. A w sumie jeśli interesuje was ten temat to polecam "lekturę" http://www.darco.com.pl/ogrzewanie-kominkowe/ 
Płaszcz wodny, to bardzo dobry pomysł. Skoro już palimy w kominku, to dobrze wykorzystać tę energię
Zwykle takie ogrzewanie jest jedynie wspomaganiem ogrzewania głównego, ale przynosi spore oszczędności. Ważne są również akcesoria 
Płaszcz wodny, to bardzo dobry pomysł. Skoro już palimy w kominku, to dobrze wykorzystać tę energię
Zwykle takie ogrzewanie jest jedynie wspomaganiem ogrzewania głównego, ale przynosi spore oszczędności. Ważne są również akcesoria 
Ale w jakim sensie oszczędności? Może coś więcej napiszesz kolego?
Nie po to izolujemy, by robić centralne.
Nie po to izolujemy, by robić centralne.