Zakupiony budynek w stanie surowym - niezgodny z projektem
Zakupiony budynek w stanie surowym - niezgodny z projektem
Witam,
zakupiłem budynek gospodarczy celem zmiany na mieszkalny.
domek jest w stanie surowym
Dostałem już decyzję o warunkach zabudowy i jestem na etapie przerabiania projektu.
Budynek nie jest do końca wybudowany zgodnie z starym projektem, między innymi inaczej zrobione są schody i jedna ściana.
Zaskoczył mnie teraz projektant bo zapytał się mnie czy ma zrobić zgodnie z poprzednim projektem czy z stanem faktycznym. Jak twierdzi że jesli zrobi zgodnie z stanem faktycznym to może się przyczepić nadzór budowlany. Ale tak sobie myślę że jak zrobi zgodnie z starym projektem to przecież budynek nie przejdzie odbioru.
Straciłem do niego zaufanie, więc pytam się Was co powinieniem w takim wypadku zrobić.
zakupiłem budynek gospodarczy celem zmiany na mieszkalny.
domek jest w stanie surowym
Dostałem już decyzję o warunkach zabudowy i jestem na etapie przerabiania projektu.
Budynek nie jest do końca wybudowany zgodnie z starym projektem, między innymi inaczej zrobione są schody i jedna ściana.
Zaskoczył mnie teraz projektant bo zapytał się mnie czy ma zrobić zgodnie z poprzednim projektem czy z stanem faktycznym. Jak twierdzi że jesli zrobi zgodnie z stanem faktycznym to może się przyczepić nadzór budowlany. Ale tak sobie myślę że jak zrobi zgodnie z starym projektem to przecież budynek nie przejdzie odbioru.
Straciłem do niego zaufanie, więc pytam się Was co powinieniem w takim wypadku zrobić.
-
BIBB1991
Re: Zakupiony budynek w stanie surowym - niezgodny z projekt
Czy pozwolenie na budowę wydane na podstawie "starego projektu" wygasło?
Pozdrawiam, Tomasz Turkoniak..
Witam,
nie wygasło, bo ostani wpis w dzienniku budowy jest z tego roku.
nie wygasło, bo ostani wpis w dzienniku budowy jest z tego roku.
Pytanie powinno brzmieć - czy budynek został przekazany formalnie do użytkowania ?BIBB1991 pisze:Czy pozwolenie na budowę wydane na podstawie "starego projektu" wygasło?
Witam,
nie został, nie było go nawet na mapie. Zdaje się jest dopiero teraz po zamówieniu mapy geodezyjnej.
nie został, nie było go nawet na mapie. Zdaje się jest dopiero teraz po zamówieniu mapy geodezyjnej.
Ok, jeżeli budowa jeszcze trwa. Ponieważ, jak zrozumiałem, masz zamiar zmienić sposób użytkowania, to bez względu na zaistniałe zmiany w stosunku do pierwotnego projektu, musisz wykonać nową (zgodną z rzeczywistością) dokumentację i wystąpić o nowe pozwolenie na budowę.
Bez obawy, jeżeli zmiany nie naruszają Warunków Technicznych, nowe pozwolenie otrzymasz bez problemu.
Bez obawy, jeżeli zmiany nie naruszają Warunków Technicznych, nowe pozwolenie otrzymasz bez problemu.
Czy w związku z tym musi być wykonana inwentaryyzacja?