Problem z rurą wentylacyjną
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
Problem z rurą wentylacyjną
Witam. Otóż mam spory problem i nie wiem jak go rozwiązać. Mianowicie mieszkam w bloku i niedawno dowiedziałam się, że do mojego przewodu wentylacyjnego został wsadzony wkład kominowy wentylacyjny sąsiadki przez który pojawiła się u mnie wilgoć i grzyb na ścianach. Rura ta została uszkodzona przez przecięcie jej na 10cm. Po wizycie nadzoru budowlanego dostałam pismo o obowiązku naprawienia szkody. Tylko teraz jest taki problem, że żaden kominiarz nie chce przyjechać i tego naprawić oraz sąsiadka mówi że ta rura która jest wsadzona do tego przewodu jest chromowana, przeszukując sieć nie natknęłam się na taką. Więc moje pytanie brzmi czy jest coś takiego jak rura chromowana taka harmonijkowa wentylacyjna, czy ta rura może być w moim przewodzie wentylacyjnym, ile kosztowałaby taka usługa kominiarza (mniej więcej) jeśli kupię sama te wszystkie niezbędne części
Czekam na odpowiedź.
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Re: Problem z rurą wentylacyjną
Radziłbym zasięgnąć opinii Janusza Rękasa. On wie o tych tematach wszystko.
Nie bardzo rozumie dlaczego ktoś zabrał/zlikwidował pani komin wentylacyjny i dlaczego do sąsiadki jest poprowadzony wkład kominowy? Pierwszy raz słyszę żeby wkłady były chromowane. To po prostu stal chromoniklowa a to spora różnica. Jeżeli ktoś zastosował takie rozwiązanie tzn że pani sąsiadka ma w kominie wentylacyjnym zamontowany kocioł gazowy lub jakiś kominek i tu powstaje problem. Rozumie też że to pani uszkodziła ten wkład kominowy. Naprawienie jest skomplikowane. Należy rozkuć komin wyciągnąć wkład kominowy i wymienić uszkodzony element. Koszt mb rury to od 80-180zł koszt usługi podejrzewam że na gotowo może wynieść nawet 1-2tys. zależy od rejonu i zakresu prac.
Jeżeli jest jakiś zarządca budynku lub administracja a pani kratkę wentylacyjną już miała wcześniej, przed zamontowaniem wkładu to nikt nie miał prawa pani zabrać tego przewodu bo był wspólny a jeżeli tak zrobił kominiarz musiał wyznaczyć nowy kanał wentylacyjny dla pani. W batalii o komin proszę sprawdzić czy sąsiadka montując urządzenie podłączone do tego wkładu też miała wszystkie zezwolenia kominiarskie.
Na razie mamy mało informacji i wróżymy z fusów.
Jeżeli jest jakiś zarządca budynku lub administracja a pani kratkę wentylacyjną już miała wcześniej, przed zamontowaniem wkładu to nikt nie miał prawa pani zabrać tego przewodu bo był wspólny a jeżeli tak zrobił kominiarz musiał wyznaczyć nowy kanał wentylacyjny dla pani. W batalii o komin proszę sprawdzić czy sąsiadka montując urządzenie podłączone do tego wkładu też miała wszystkie zezwolenia kominiarskie.
Na razie mamy mało informacji i wróżymy z fusów.
głupota niestety kosztuje, pomyśleć tylko, co by było gdyby to był przewód spalinowy a nie wentylacyjny...
CelinaD pisze: czy jest coś takiego jak rura chromowana taka harmonijkowa wentylacyjna
to przypuszczalnie przewód "flex" a nie sztywna rura, co oczywiście nie zmienia faktu, że profesjonalna wymiana/naprawa nie będzie taniaBolas pisze: wyciągnąć wkład kominowy i wymienić uszkodzony element. Koszt mb rury
AdiK pisze:głupota niestety kosztuje, pomyśleć tylko, co by było gdyby to był przewód spalinowy a nie wentylacyjny...
CelinaD pisze: czy jest coś takiego jak rura chromowana taka harmonijkowa wentylacyjnato przypuszczalnie przewód "flex" a nie sztywna rura, co oczywiście nie zmienia faktu, że profesjonalna wymiana/naprawa nie będzie taniaBolas pisze: wyciągnąć wkład kominowy i wymienić uszkodzony element. Koszt mb rury
głupota niestety kosztuje, pomyśleć tylko, co by było gdyby to był przewód spalinowy a nie wentylacyjny...
CelinaD pisze: czy jest coś takiego jak rura chromowana taka harmonijkowa wentylacyjna
to przypuszczalnie przewód "flex" a nie sztywna rura, co oczywiście nie zmienia faktu, że profesjonalna wymiana/naprawa nie będzie tania.Bolas pisze: wyciągnąć wkład kominowy i wymienić uszkodzony element. Koszt mb rury
Nie doczytałem że rura jest harmonijkowa - przepraszam.