Szambo a dom podpiwniczony
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
Szambo a dom podpiwniczony
Witam, mam dylemat związany z instalacją kanalizacyjną. Mam dosyć głęboko osadzoną piwnicę, ława 2,5m pod poziomem gruntu. Chciałem zrobić pralnię w piwnicy, ale będę musiał ją podłączyć do kanalizacji. Wiąże się to z głębszym osadzeniem szamba lub użyciem jakiegoś dodatkowego bufora z pompą. Stąd moje pytanie czy jest jakieś ograniczenie co do głębokości na jakiej możemy umieścić szambo ?
Re: Szambo a dom podpiwniczony
Jego ograniczeniem jest jego wytrzymałość na zgniatanie przez grunt. Szambo pełne nie jest problemem to po opróżnieniu powstaje problem. Mimo to nie rzucałbym się na przekopywanie szamba a jedynie na proste w montażu urządzenie zwane liftem np:
http://www.sfapoland.pl/klienci-indywid ... a-produktu
http://www.sfapoland.pl/klienci-indywid ... a-produktu
Właśnie o czymś takim myślałem. W sumie to chyba będzie znacznie lepsze rozwiązanie , bo mocniejszy zbiornik na szambo, głębszy wykop itp na pewno wyjdzie drożej niż 1000 pln, a w sumie to w pralni planuje tylko pralkę i ewentualnie umywalkę.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
10m3 szambo betonowe to koszt min 2tys dlatego wymyślili lifty 
a znasz może kogoś kto używa takiego liftu? nie ma z tym problemów? nie przytyka się? ma to jakieś zabezpieczenia na wypadek zaniku prądu?
A pralka ci chodzi jak nie masz prądu?
Wszystko chodzi jak ta lala chyba że ktoś ma to podłączone do toalety i np spłukał razem z pomyjami szmatę.
Wszystko chodzi jak ta lala chyba że ktoś ma to podłączone do toalety i np spłukał razem z pomyjami szmatę.
A może lepszym rozwiązaniem będzie budowa przydomowa oczyszczalnia ścieków czytałam wiele informacji na ten temat ,nie miał byś już problemów z wywozem nieczystości i nie obawiał byś się o wytrzymałość szamba.
Gabi albo jesteś takim pustakiem albo nie potrafisz czytać ze zrozumieniem - nooo nie zapomniałem przecież ty jesteś zwykła reklamówą.
Tak gabi masz rację , po co mi szambo, zrobie sobie oczysz.....albo nie, wychodek sobie strzele, najtaniej i bez zmartwień. p.s. masz może w ofercie jakiś srodek na muchy?
Robert nie kuś bo znajdzie