Pompa ciepła a rozdzielacze- proszę o opinie

Informacje na temat instalacji grzewczych, ogrzewania domu, kotłów CO. Dowiedz się jak ogrzać mieszkanie i jakie wybrać instalacje grzewcze aby rachunki nas nie zaskoczyły.

Moderator: Redakcja e-instalacje.pl

szeli
Początkujący
Początkujący

Pompa ciepła a rozdzielacze- proszę o opinie

Post autor: szeli »

Dzień dobry a może raczej Dobry wieczór
Mam pewne wątpliwości co do wykonania moich szafek rozdzielaczy ogrzewania podłogowego, może ktoś pomoże mi je rozwiać.
1. Czy przy tym typie ogrzewania tz. ogrzewanie podłogowe w całym domu (jedynie drabinki w łazienkach do podsuszania ręczników) zasadne jest zastosowanie w rozdzielaczach zestawu pompowo mieszającego? Zaznaczę że źródłem zasilania jest pompa ciepła.
2. Czy ogólnie ten rozdzielacz został prawidłowo zamontowany, gdyż wydaje mi się że dolna listwa jest cieplejsza.
Z góry dziękuje za pomoc.
Obrazek

Bolas
Superużytkownik
Superużytkownik

Re: Pompa ciepła a rozdzielacze- proszę o opinie

Post autor: Bolas »

Jest sens jeżeli w domu mamy system mieszany i np grzejniki chodzą na wyższej temp. Ale i to jest już błędem w wykonaniu ponieważ cały system powinien być tak dobrany by chodził na jak najniższej temperaturze zasilania (nawet 30-35'C) bo w takich PC pracuje najwydajniej. Widocznie instalator bał się lub nie chciał stosować osobnej pompy dla obiegu podłogówki i tak rozwiązał problem. Jest jeszcze jedna możliwość instalator nie wiedział że do zasilania będzie użyta PC i zrobił tak jak powinno być. Jednak nie będę w stanie zrozumieć dlaczego zastosował 10sekcyjny rozdzielacz skoro tylko połowa była potrzebna.

asolt
Superużytkownik
Superużytkownik

Post autor: asolt »

Bolas pisze:J Jednak nie będę w stanie zrozumieć dlaczego zastosował 10sekcyjny rozdzielacz skoro tylko połowa była potrzebna.
To chyba proste, wiekszy rozdzielacz to drozszy rozdzielacz i wieksza prowizja/marża dla hydraulika.
Jezeli materiał kupował sam inwestor to moze chodziło o rozbudowe/modernizację systemu grzewczego w przyszłosci, ale to tylko moje gdybanie.

Bolas
Superużytkownik
Superużytkownik

Post autor: Bolas »

4 rotametry i 4 zawory poszły do żyda? :)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Instalacje grzewcze i ogrzewanie domu”