jak przenieść kuchnie do pokoju i zrobić aneks kuchenny ??

Opinie techniczne budynków i budowli, odbiory robót w imieniu Inwestora, Doradztwo techniczne, Nadzory inwestorskie, optymalizacja kosztów budowy.
k4m1l86
Początkujący
Początkujący

jak przenieść kuchnie do pokoju i zrobić aneks kuchenny ??

Post autor: k4m1l86 »

Witam.

Moje pytanie dotyczy możliwości przeniesienia pomieszczeń. Mieszkam w bloku i mam jeden pokój, kuchnię, łazienkę i przedpokój. Chciałbym kuchnię przenieść do pokoju i zrobić aneks kuchenny z małym salonem a do dawnej kuchni przenieść bądź zrobić sypialnię. Tylko czy to jest możliwe i nie chodzi mi tu o zgody administracji ale jedynie o możliwości techniczne.

Oto zdjęcie planów mojego mieszkania.
Obrazek

Zastanawiam się nad kominem wentylacyjnym, dostępem do wody i odpływem wody.
Niżej zamieszczam zdjęcie gdzie co jest dokładnie
Obrazek

Jeśli coś jest nie jasne proszę pisać :)

Pozdrawiam

xander119
Superużytkownik
Superużytkownik

Re: jak przenieść kuchnie do pokoju i zrobić aneks kuchenny

Post autor: xander119 »

Da rade. Od łazienki przekujesz tylko podłogę przedpokoju a pod sufitem pociągniesz spiro do komina i będzie git. No chyba że masz już kafle na przedpokoju i wykończone ściany to trochę ich szkoda. Ale jak to się mówi bogatemu nikt nie zabroni. Do podejścia pod zlew do kuchni wystarczy rura fi4 więc podłogi aż do zbrojenia nie będzie trzeba rżnąć chyba że to stare budownictwo bo tam to z tym zbrojeniem to różnie bywa. Widziałem kilka mieszkań że zbrojenie w niektórych miejscach było równo z wylewką.

k4m1l86
Początkujący
Początkujący

Post autor: k4m1l86 »

Ok rury od ciepłej i zimnej wody jasne że tak to podłogą a jak wygląda sprawa odpływu wody ?? Nie musi być zachowany jakiś spad czy coś ?? Spiro też tak podejrzewałem że trzeba dać.

Tylko jak z tym odpływem wody

xander119
Superużytkownik
Superużytkownik

Post autor: xander119 »

No to ci napisałem że fi4 powinno wystarczyć na odpływ, chyba że zamierzasz podłączyć coś więcej niż zlew-np zmywarkę to wtedy lepiej dać fi6 żeby się ze zlewu nie zrobił zbiornik tymczasowy :)
Spad dla kanalizy powinien mieć około centymetra na metrze bieżącym rury-tak było by najlepiej ale nieco mniejszy też może być np na 5 metrach jak zrobisz 4 centymetry to też woda poleci.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Ekspertyzy budowlane i opinie techniczne”