Sam robię wentylację mechaniczną

Jeżeli Twoje rachunki za ogrzewanie są spore, masz pleśń w pokoju to może być spowodowane złą wentylacją w domu czy w mieszkaniu. Dowiedz się jak temu zaradzić i stworzyć zdrowy klimat w domu.

Moderator: Redakcja e-instalacje.pl

MRQ
Początkujący
Początkujący

Re: Sam robię wentylację mechaniczną

Post autor: MRQ »

Ps Na kanałach blaszanych nie robi się wentylacji - jak je Pan od środka wygłuszy?
Kanały pójdą pod wylewką w warstwie 10cm styropianu.
A mnie za ten 10k interesuje centrala reku godna i oszczędna.

Tomasz_Brzeczkowski
Superużytkownik
Superużytkownik

Post autor: Tomasz_Brzeczkowski »

Tu chodzi o wygłuszenie!!! Kanały gładkie hałasują, generują fale dźwiękowe. A najoszczędniejsza i najcichsza centrala to koszt 9500z vat23% najtańsza z przyzwoitych 4200. Kanały 3000 izolowane - 4500 PE ( ze skrzynkami anemostatami )
Blachę wykluczają wszyscy producenci central . Np katalog Brink http://translate.googleusercontent.com/ ... kzaiZSrj_Q

perm

Post autor: perm »

Tomasz_Brzeczkowski pisze:Tu chodzi o wygłuszenie!!! Kanały gładkie hałasują, generują fale dźwiękowe. A najoszczędniejsza i najcichsza centrala to koszt 9500z vat23% najtańsza z przyzwoitych 4200. Kanały 3000 izolowane - 4500 PE ( ze skrzynkami anemostatami )
Blachę wykluczają wszyscy producenci central . Np katalog Brink http://translate.googleusercontent.com/ ... kzaiZSrj_Q
Kanały gładkie generują fale dźwiękowe.... :D :D :D Głupota najwyraźniej nie boli. W kanałach blaszanych daje się tłumiki by nie dopuścić do przedostawania się dźwięków od wentylatorów i dochodzących z pomieszczeń. Innych tam nie ma a na pewno takich "generowanych przez gładkie kanały". Brzęczkowski - "fachowiec" od wentylacji...

Palik
Początkujący
Początkujący

Post autor: Palik »

Witam, Panowie zastanawiam się nad centralą firmy Salda, czy ma ktoś doświadczenie, którym może się podzielić?
Pozdrawiam

-----------------------------------
http://instalszop.pl/do/cat/Centrale_we ... z-odzyskie

RobertKGB
Superużytkownik
Superużytkownik

Post autor: RobertKGB »

Panie Tomaszu rozpatruje ciągle opcję dogrzewania Pci i zastanawiam się jaki może mieć wpływ na działanie WM taki dodatkowy nawiew ciepłego powietrza . Czy potrzebna jest jakaś dokładniejsza regulacja przepływu, tak aby strumienie powietrza ciepłego i z wentylacji miały podobne parametry ? Czy jest w ogóle taka opcja że zakłóci mi to pracę WM ?

Bolas
Superużytkownik
Superużytkownik

Post autor: Bolas »

Nie ma większego sensu stosować nagrzewnic do reku.

RobertKGB
Superużytkownik
Superużytkownik

Nie !! to wiem nie chodzi mi o nagrzewnice do reku , ale o dodatkowy nawiew podgrzanego powietrza niezależny od WM

RobertKGB
Superużytkownik
Superużytkownik

Jeszcze jedno pytanie związane z wentylacją, nie mam możliwości takiego poprowadzenia kanałów od centrali aby czerpnia i kanał nawiewowy były linią prostą, wiec mam dwa rozwiązania:
1) centralę dam tuż pod pionem i kanały będą właściwie do skrzynek w linii prostej, natomiast kanał czerpni będzie musiał zrobić 2 lub 3 zakręty pod kątem prostym.
2) kanały do skrzynek z jednym kolanem 90 stopni i czerpnia też z jednym 90 stopni.
Jak sądzicie które rozwiązanie będzie lepsze?

Tomasz_Brzeczkowski
Superużytkownik
Superużytkownik

RobertKGB pisze:Nie !! to wiem nie chodzi mi o nagrzewnice do reku , ale o dodatkowy nawiew podgrzanego powietrza niezależny od WM
Robi się tak, ale oddzielną instalacją - wyjścia są na ścianie 40-90cm od podłogi. Ciepłe powietrze pod sufitem nie jest szczytem oszczędnych i komfortowych rozwiązań.

Tomasz_Brzeczkowski
Superużytkownik
Superużytkownik

RobertKGB pisze:Jeszcze jedno pytanie związane z wentylacją, nie mam możliwości takiego poprowadzenia kanałów od centrali aby czerpnia i kanał nawiewowy były linią prostą, wiec mam dwa rozwiązania:
1) centralę dam tuż pod pionem i kanały będą właściwie do skrzynek w linii prostej, natomiast kanał czerpni będzie musiał zrobić 2 lub 3 zakręty pod kątem prostym.
2) kanały do skrzynek z jednym kolanem 90 stopni i czerpnia też z jednym 90 stopni.
Jak sądzicie które rozwiązanie będzie lepsze?
Nie wiem, nie widzę tego.

RobertKGB
Superużytkownik
Superużytkownik

jak będę miał chwilę postaram się nakreślić jakiś schemat. Puki co postaram się jeszcze raz opisać:
centrala będzie w piwnicy i mogę ją dać w takim miejscu że kanał nawiewowy będzie wychodził pionowo w górę z centrali , ale wtedy kanału czerpni nie mogą zrobić jako prosty odcinek tylko co najmniej 2 kolana 90st. Wiadomo że im mniej zakrętów na kanałach tym lepiej i tu moje pytanie czy jest jakaś różnica czy to kanał nawiewowy czy kanał czerpni będzie tym z mniejszymi oporami ?

Tomasz_Brzeczkowski
Superużytkownik
Superużytkownik

Nie ma różnicy, jak dom jest szczelny. Kolano 90' to jak 3 m kanału

papi240
Początkujący
Początkujący

Post autor: papi240 »

Witam co myślicie nad zrobieniem wentylacji na kanałach płaskich 50x150 np darco ?
zastanawiałem się żeby zrobić na nich wywiew a teraz myślę żeby całą instalacje na nich wykonać

wiem że prędkość przepływu będzie mniejsza i że kanały są gładkie, ale czy nie na takich blaszanych gładkich kanałach robiło się wentylacje przed laty jak nie były dostępne kanały typu flex ??

skoro instalacje na kanałach spiro i trójnikach działają bezgłośnie to i taki kanał płaski powinien cicho "działać"
kanały miały by być w podłodze poddasza więc po bokach by był wygłuszony styropianem od dołu stropem a u góry wylewka ok 7cm

Tomasz_Brzeczkowski
Superużytkownik
Superużytkownik

Sam Pan napisał - nie było innych!!! Po co wprowadzano by, te inne gdyby tamte były dobre?
Kolejna kwestia... robię takie wentylacje od początku (1989), kanały o których Pan napisał stosowano wcześniej - ale nigdy w domach. Skąd więc Pan wie, że w domach były ciche? W szpitalach, sklepach, biurowcach było inne tło niż w nocy w domu.
Jak gładka ścianka i przewymiarowany kanał generuje falę dźwiękową?
Otóż powietrze przylega do gładkich powierzchni (jak kropla wody na szybie) i zwalnia. Powietrze w środku wyprzedza te przy ściankach i rozpręża się. Powstaje fala i przepływ turbulentny.
Dlatego od wewnątrz kanały wentylacyjne wykańcza się włókninami, izolacją czy nawet perforuje.

perm

Post autor: perm »

Tomasz_Brzeczkowski pisze:...
Jak gładka ścianka i przewymiarowany kanał generuje falę dźwiękową?
Otóż powietrze przylega do gładkich powierzchni (jak kropla wody na szybie) i zwalnia. Powietrze w środku wyprzedza te przy ściankach i rozpręża się. Powstaje fala i przepływ turbulentny.
Dlatego od wewnątrz kanały wentylacyjne wykańcza się włókninami, izolacją czy nawet perforuje.
Matolstwo misia może już tylko budzić litość. O przepływie laminarnym i turbulentnym nie czytał. O liczbie Reynoldsa też. "powietrze przylega do gładkich powierzchni" Przylega tumanie i będzie przylegało niezależnie od tego czym w środku jest wykończony kanał! Kanały wykańcza się czymś absorbującym dźwięki by nie przenosiły ich pomiędzy pomieszczeniami i nie przenosiły dźwięków od wentylatorów. Nie dlatego, że kanały same z siebie je generują. Ile można to pisać. Ty się Brzęczkowski kompletnie na niczym nie znasz! może wiesz jak zrobić kup... ale chyba nic więcej.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Wentylacja i klimatyzacja”