Rozdzielacz 2 funkcyjny problem z zasilaniem grzejników
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
Rozdzielacz 2 funkcyjny problem z zasilaniem grzejników
Witam!
Czy ktoś mógł by mi podpowiedzieć dla czego tak się dzieje że zasilanie grzejników stało się powrotem a powrót zasilaniem??
dodam że ja ten rozdzielacz montowałem i na pewno jest zmontowane wg schematu!
ew. co mądrego zrobic by zasilanie było zasilaniem a powrót powrotem??
rozdzielacz pod adresem niżej
http://imageshack.com/a/img404/393/35kw.jpg
Pozdro
Jeżeli boczno zasilanie to albo kucie ściany albo zmiana rur na rozdzielaczu.
Sprawdź jeszcze czy zasilanie rozdzielacza jest dobrze połączone. W zwykłych rozdzielaczach jest na górze więc jeżeli ktoś wykonał instalację wg podstaw to możesz mieć z góry zasilanie.

Jeżeli boczno zasilanie to albo kucie ściany albo zmiana rur na rozdzielaczu.
Sprawdź jeszcze czy zasilanie rozdzielacza jest dobrze połączone. W zwykłych rozdzielaczach jest na górze więc jeżeli ktoś wykonał instalację wg podstaw to możesz mieć z góry zasilanie.
Re: Rozdzielacz 2 funkcyjny problem z zasilaniem grzejników
ogólnie to mam 4 grzejniki
2 kanałowe dla których wydaje mi się że zmiana zasilania z powrotem to dużej różnicy nie zrobi bo wlot z wylotem są poziomo jeden nad drugim i między nimi jest jakieś 7cm odległości
1 grzejnik drabinkowy w łazience zasilany od dołu - dla niego też pewnie większej różnicy nie robi czy jest zasilany z lewej czy z prawej.
i 1 grzejnik w pokoju zasilany z dołu więc będzie trzeba zamienić rurki i tyle
tylko zastanawia mnie to dla czego lub co wpłyneło na to że zamieniły się powróz z zasilaniem!??
2 kanałowe dla których wydaje mi się że zmiana zasilania z powrotem to dużej różnicy nie zrobi bo wlot z wylotem są poziomo jeden nad drugim i między nimi jest jakieś 7cm odległości
1 grzejnik drabinkowy w łazience zasilany od dołu - dla niego też pewnie większej różnicy nie robi czy jest zasilany z lewej czy z prawej.
i 1 grzejnik w pokoju zasilany z dołu więc będzie trzeba zamienić rurki i tyle
tylko zastanawia mnie to dla czego lub co wpłyneło na to że zamieniły się powróz z zasilaniem!??
Nieuwaga instalatora? U mnie prawdopodobnie zawinili górale zamykający ścianę bo przecież do własnej pomyłki się nie przyznam ;P
Pomylił bym się może na 1 grzejniku- ale nie na wszystkich
po za tym
za nim zalałem posadzki zrobiłem dużo zdjęć ułożenia rurek i przeglądałem te zdjecia teraz i wiem co potwierdzają zdjęcia że jest podłączone tak jak powinno albo raczej jest podłaczone tak jak na schemacie zdjęcia które dostałem razem z zakupionym towarem a które jest w linku w 1 poscie.
Teraz pytanie czy schemat podłączenia jest prawidłowy??
po za tym
za nim zalałem posadzki zrobiłem dużo zdjęć ułożenia rurek i przeglądałem te zdjecia teraz i wiem co potwierdzają zdjęcia że jest podłączone tak jak powinno albo raczej jest podłaczone tak jak na schemacie zdjęcia które dostałem razem z zakupionym towarem a które jest w linku w 1 poscie.
Teraz pytanie czy schemat podłączenia jest prawidłowy??
Witam,
jedno co mi się nasuwa na myśl to brak pompy obiegowej przed rozdzielaczem, jeżeli masz tylko tą pompę na rozdzielaczu to będziesz miał odwrotny obieg w części grzejnikowej, bo woda wtedy będzie tłoczona jak w części podłogowej.... drugie to ewentualna pomyłka w podłączeniu rurek przy rozdzielaczu.
jedno co mi się nasuwa na myśl to brak pompy obiegowej przed rozdzielaczem, jeżeli masz tylko tą pompę na rozdzielaczu to będziesz miał odwrotny obieg w części grzejnikowej, bo woda wtedy będzie tłoczona jak w części podłogowej.... drugie to ewentualna pomyłka w podłączeniu rurek przy rozdzielaczu.
Dzięki szakal_29- wstawiłem dodatkową pompe przed rozdzielaczem i teraz wszystko grzeje tak jak powinno !!szakal_29 pisze:Witam,
Pozdrawiam!
To do tej pory jak był kocioł podpięty pod rozdzielacz?
Szakal masz u mnie piwo nigdy bym na to nie wpadł że ktoś mógł nie dać pompy między kotłem a rozdzielaczem.
Ale tak to jest jak się nie widzi instalacji 
Szakal masz u mnie piwo nigdy bym na to nie wpadł że ktoś mógł nie dać pompy między kotłem a rozdzielaczem.