Witam wszystkich forumowiczów.
Założyłem tu konto, ponieważ nie wiem już gdzie szukać pomocy a mój hudraulik rozkłada już ręce (albo nie chce mu się robić). Mam ciągły problem z piecem. Piec na ekogroszek z podajnikiem ślimokowym. Najpierw nie osiągał zadanej temp a gdy okazało się że to wina ekogroszku to teraz szybko traci zadaną temp. Ale zuważyłem że dopiero po wykąpaniu i załączeniu się pompy od cwu. Przed wykąpanie temp wodu cwu wynosi 50-53 stopnie, lecz gdy wykąpią się dwie osoby to temp wody cwu spada do 35 stopni. I wtedy załącza się pompa cwu spada temp na piecu i podajnik podaje paliwo. Gdy był słabej jakości eko to potrafiło wygaśić piec. Czy to normalne że temp wody cwu tak spada czy moe coś jest nie tak podłączone? Dodam że założony mam zawór czterodrogowy i jest ustawiony tak żeby na grzejniki szło na minimum.
Bardzo proszę o jakieś porady czy sugestie.
Problem z piecem a może z instalacją
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
-
lukasz200584
- Początkujący

- karoka65
- Superużytkownik

- Kontakt:
Re: Problem z piecem a może z instalacją
Raczej normalna sprawa. Jeśli po dłuższym przestoju włącza się pompka CWU jest wtłoczona chłodna woda z rur zasilających bojler co skutkuje dużym spadkiem temp. zadanej na kotle.
Jeszcze bardziej jest to zauważalne w kotłach o małej ilości wody w płaszczu.
Podejrzewam że może to i była wina groszku bo różne cuda sprzedają ale myślę że przyczyna leży w niewłaściwie ustawionych parametrach spalania w regulatorze.
Kocioł powinien to wyrównać po kilku minutach.
Jeśli masz to na jednym zasilaniu podejrzewam że masz następny problem.
Jeśli włącza się ta pompka od CWU i dłużej popracuje zapewne odczuwalne jest przystyganie grzejników w tym czasie ?
Jeszcze bardziej jest to zauważalne w kotłach o małej ilości wody w płaszczu.
Podejrzewam że może to i była wina groszku bo różne cuda sprzedają ale myślę że przyczyna leży w niewłaściwie ustawionych parametrach spalania w regulatorze.
Kocioł powinien to wyrównać po kilku minutach.
Jeśli masz to na jednym zasilaniu podejrzewam że masz następny problem.
Jeśli włącza się ta pompka od CWU i dłużej popracuje zapewne odczuwalne jest przystyganie grzejników w tym czasie ?
-
lukasz200584
- Początkujący

Re: Problem z piecem a może z instalacją
To prawda. Wszystko jest na jednym zasilaniu ale mimo to nie zauważyłem spadku mocy grzejników. Ale nie mówię że nie było tylko nie zauważyłem. Mam załozony zawór czterodrgowy i teraz jest prawie ok bo są dodatnie temp na zewnątrz ale gdy były mrozy i zawór był ustawiony np na 4 (a skala od 0 d0 6) tzn żeby szło więcej na grzejniki to po wykąpaniu i włączeniu pompki od cwu i zawór na 4 to piec ledwo dawał radę i chodził prawie na okrągło. Karoka65 może masz i racje ze to zależy od ustawienia parametrów ale co ja juz nie przestawiałem. Zastanawiam się co by było dgyby 5 osób sie wykąpało.