pękająca więżba dachowa
Moderator: Redakcja e-dach.pl
pękająca więżba dachowa
pytanie do zawodowców.Mam 20 letni dom z nie impregnowaną więżbą.Dach jest częściowo deskowany przykrycie to blacha ocynkowana.Teraz o moim problemie,więżba jest bardzo wysuszona wchodzi w nią prawie palec,krokwie byly pozbijane gwożdziami teraz przy rozsychaniu się drewna zaczęły wychodzić.Moje pytanie czy bardzo się obawiać o stan dachu czy może jestem przewrażliwiony,był taki koleś co robił z cieślą i stwierdził że jest to naturalna praca drewna ale jakoś mnie to nie przekonuje.Teraz jeszcze jedno pytanie czy impregnacja 20 letniego drzewa ma jeszcze jakiś sens i jak bardzo mam się martwić o dach?Marek
-
JBZ
Drewno podczas intensywnego wysychania pęka, ale to co masz (niby normalne) wcale nie jest normalne, bo świadczy o partackiej robocie 20 lat temu. Zastosowano zbyt wilgotne drewno!
Musisz wszystkie poluzowane krokwie zamocować (jak pisze Stakam) najlepiej śrubami - (ocynkowanymi). Przy okazji sprawdź, czy korniki nie zaatakowały konstrukcji i dobierz odpowiedni impregnat.
Jerzy Zembrowski
Musisz wszystkie poluzowane krokwie zamocować (jak pisze Stakam) najlepiej śrubami - (ocynkowanymi). Przy okazji sprawdź, czy korniki nie zaatakowały konstrukcji i dobierz odpowiedni impregnat.
Jerzy Zembrowski
Impregnat nie zachamuje pękania drewna...To jest proces naturalny i nic na to nie poradzisz... Oprócz śrub możesz zastosować również szereg złącz ciesielskich i płytek perforowanych...Sam możesz dobrać rozmiar i kształt widząc pęknięcia na swoim dachu. Złącza te są dostępne już nawet w każdym markecie budowlanym. Przybijaj je tylko i wyłącznie gwoździami pierścieniowymi (inaczej-karbowanymi) nie kupuj "CHIŃSZCZYZNY" Najlepiej szukaj złącz ciesielskich z wybitym nadrukiem BMF
-
drewienko
- Andrzej Wilhelmi
- Superużytkownik

- Kontakt:
- Andrzej Wilhelmi
- Superużytkownik

- Kontakt: