Tynk na styropian na domu w wilgotnym otoczeniu

Trudno wątpić, że docieplenie budynku jest opłacalną inwestycją. Ale jak wykonać docieplenie budynku? Jakie materiały wybrać? Jakie są dostępne technologie? Czym się różnią? Odpowiedzi wszystkie pytania dotyczące docieplania budynków znajdziesz w tym dziale.

Moderator: Redakcja e-izolacje.pl

kaliope
Początkujący
Początkujący

Tynk na styropian na domu w wilgotnym otoczeniu

Post autor: kaliope »

Mam pytanie jaki zastosować tynk na ocieplenie na domu w otoczeniu lasu i w okolicach rzeki. Wieczory nawet latem robią się szybko rześkie i wilgotne. Czyli co zastosować żeby nie było grzyba, mchu pleśni itd, i żeby nie pójść z torbami.

Na obecnym domu mam akryl Kabe i jestem bardzo zadowolony. Po 6 latach nie ma śladu mchu czy czegokolwiek.

Gdzieś czytałem, że warto dać tynk mineralny i pomalować farbą silikatową, ale to znów podnosi koszt robocizny.

KTH

Re: Tynk na styropian na domu w wilgotnym otoczeniu

Post autor: KTH »

jakość czy cena ? jesteś bohaterem w swoim domu, więc masz możliwość decydowania o tym!
elewację można zabezpieczyć przed wszystkim oprócz kradzieży oraz gryzoniami leśnymi

kaliope
Początkujący
Początkujący

Oczywiście że jakość jest ważniejsza. Nie chciałbym jednak dawać czegos z najwyższej półki i przy okazji najdroższego. Proszę wiec o coś z rozsądkiem. Przykładaowo obecnie mam kocioł kondensata Junkersa za 12 tys bo nie widziałem sensu dopłacać parę tys do Viessmana i jestem bardzo zadowolony. Kocioł chodzi 6 rok jak zegerak a kolega kupił Vailanta i robił już 3 razy.

KTH

Post autor: KTH »

jeśli o kotły chodzi to do kolegi BOLASA ja się nie znam na tym i nie muszę tak naprawdę si e w tej kwestii znać ... co do tynków ..

mocno zalesiony teren? jaki drzewostan sosna, brzoza, buk czy świerk ???
mech ... pleśń ... zielone coś ... proponuję położyć najtańszy dobrej jakości tynk a całość pokryć dobrą choć nie koniecznie- farbą z dodatkiem który blokuje to wszystko i ich rozwój... wiadomo mycie elewacji wskazane pod ciśnieniem raz do roku

pracuję na systemach elewacyjnych Remmersa ale to najwyższa półka cenowa i jakościowa

kaliope
Początkujący
Początkujący

KTH pisze: mocno zalesiony teren? jaki drzewostan sosna, brzoza, buk czy świerk ???
mech ... pleśń ... zielone coś ...
teren w górach, lasy mieszane jodłowo- świerkowo, troche buka

KTH pisze: proponuję położyć najtańszy dobrej jakości tynk
Jacyś konkretni producenci i rodzaj .. minerelany?

KTH pisze: a całość pokryć dobrą choć nie koniecznie- farbą z dodatkiem który blokuje to wszystko i ich rozwój...

Tzn jaka farba? Silikatowa? Też proszę o namiary na jakiś konkretnych producentów i rodzaj farby

Goller
Zainteresowany
Zainteresowany

Post autor: Goller »

Możesz kupić tynk barwiony w masie, odejdzie koszt malowania. Jeżeli chodzi o marki to chyba Baumit jest sprawdzony możesz zobaczyć sto ale już będzie trochę drożej. Jeżeli mieszkasz przy lesie to fakturę zalecam baranek a nie kornik, dłużej zachowa świeży wygląd.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Docieplanie budynków”