Jakie beda mniej wiecej koszty utrzymania domu jednorodzinnego (w zasadzie
dwurodzinnego, dwa gospodarstwa rodzinne - czyli dwie kuchnie, dwie lazienki
sa w domu...) o powierzchni 145 m/kw, przy ogrzewaniu olejowym oraz przy
kuchniach elektrycznych.
Media na dzialce to: woda, prad, sila, kanalizacja.
Z gory dziekuje za pilna odpowiedz.
P.S. Jak zniwelowac koszty utrzymania powyzszej nieruchomosci?
Koszty utrzymania -PILNE
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
Koszty będą dość wysokie.
Woda podgrzewana olejem jest dość droga ( zastanów się nad kolektorem w sezonie będziesz miał prawie spokój z CWU a jeśli nie to będziesz podgrzewał wodę z ok25-30 stopni a nie z 14-18 z sieci) to będzie spora oszczędność jeśli jest dużo osób w domu.
Kuchenki elektryczne (morderstwo) zawsze można z butli ale potrzeba wymienić kuchenki.
Woda podgrzewana olejem jest dość droga ( zastanów się nad kolektorem w sezonie będziesz miał prawie spokój z CWU a jeśli nie to będziesz podgrzewał wodę z ok25-30 stopni a nie z 14-18 z sieci) to będzie spora oszczędność jeśli jest dużo osób w domu.
Kuchenki elektryczne (morderstwo) zawsze można z butli ale potrzeba wymienić kuchenki.
Niweluje sie cos co istnieje. Jezeli pytasz dopiero o przyszle koszty to najwazniejsze jest OSZCZEDZAC wode, nie otwierac okien gdy za goraca tylko grzejnik przykrecic, zakrecac wode np. gdy sie mydlimy pod prysznicem i wiele jeszcze innych sposobow oszczedzania.
Przyniesie na pewno skutek pozytywny.
Solary moze i dobra rzecz ale ich cena raczej nie zacheca, one raczej pomagaja a nie zastepuja glowne zrodlo energii, no moze latem jest korzystniej.
Kuchenka elektryczna nie jest zadnym morderczym sposobem gotowania, ja mam plyte ceramiczna elektryczna i do przyszlego domu nie przywiduje nic innego. Nie oznacza to ze lubie duzo placic za prad, ale to stereotyp powoduje takie wypowiedzi. Kiedys plyty elektryczne ciagnely bardzo duzo pradu,teraz to sie zmienilo i to mocno.
Pzdr.
Przyniesie na pewno skutek pozytywny.
Solary moze i dobra rzecz ale ich cena raczej nie zacheca, one raczej pomagaja a nie zastepuja glowne zrodlo energii, no moze latem jest korzystniej.
Kuchenka elektryczna nie jest zadnym morderczym sposobem gotowania, ja mam plyte ceramiczna elektryczna i do przyszlego domu nie przywiduje nic innego. Nie oznacza to ze lubie duzo placic za prad, ale to stereotyp powoduje takie wypowiedzi. Kiedys plyty elektryczne ciagnely bardzo duzo pradu,teraz to sie zmienilo i to mocno.
Pzdr.