witam serdecznie
jestem nowy na tym forum i mam pytanko
planuje w kwietniu robic podlogowke w domu i nie wiem czy parter robic na osobnym rozdzielaczu i pietro na osobnym , czy wszystko podpiac pod jeden.
raem bedzie 10 pomieszczen do ogrzania
po piec na kazdym pietrze.
jak ktos ma jakies doswiadczenia -wiedze bardzo prosze o pomoc.
z gory dziekuje
ogrzewanie podlogowe pietrowego domu
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
Re: ogrzewanie podlogowe pietrowego domu
Robiąc na jednym musiałbyś go umieścić na górze co znów wpłynie na prowadzenie 10rur w ścianie ku dołowi. Ma to sens?
a jesli rozloze ja na dwa to kazdy obieg powinien miec osobna pompe czy zamontowac tylko jedna na glownym doprowadzeniu wody.
koszty nie maja tutaj znaczenia tylko nie chce przedobrzyc .
koszty nie maja tutaj znaczenia tylko nie chce przedobrzyc .
Zależy od źródła ciepła. Jeżeli potrafisz tak wysterować kocioł by zasilanie nie przekroczyło 45'C i kocioł miał dobre spalanie to może być na jednej mocniejszej pompie - najlepiej elektronicznej. Ale możesz też puścić na rozdzielacz mieszaczowy większą temperaturę i dopiero na rozdzielaczu z pompą będzie ona podmieszywana - oczywiście na obieg grzewczy będzie potrzebna najmniejsza pompa - tez dobrze by była elektroniczna.
Akurat tak się składa,że na co dzień zajmujemy się ogrzewaniem podłogowym i pompami ciepła,wiec chętnie pomożemy i doradzimy podczas wyboru,służymy swoją radą. Czy wątek w dalszym ciągu jest aktualny?
Tak się składa że co druga osoba tutaj się czymś zajmuje więc służ radą oficjalnie a nie na PW nikt wtedy nie zweryfikuje fantazji instalatora.