Ocieplenie i odgrzybienie ściany.

Hałas w mieszkaniu czy domu może znacząco obniżyć komfort mieszkania. Straty ciepła przekładają się na rachunki za ogrzewanie. Co zrobić, żeby dom był cichy i ciepły? Jak odciąć się od hałasu i płacić mniej za ogrzewanie? Porady znajdziesz tutaj.

Moderator: Redakcja e-izolacje.pl

Rafciow
Początkujący
Początkujący

Ocieplenie i odgrzybienie ściany.

Post autor: Rafciow »

Witam, mam pytanie, ponieważ czytałem całe forum i mianowicie nikt nie dał mi odpowiedzi na nurtujące mnie pytanie. Chodzi mi o ocieplenie ściany od wewnątrz( nie mam możliwości ocieplenia od zewnątrz, ponieważ kamienica jest prywatna i ma ok. 100 lat) , jednocześnie odgrzybienie jej oraz aby grzyb nie wychodził ponownie na ocieploną ścianę. Czytałem o YTONG MULTIPOR jednakże jest to za drogi interes, czytałem też o płycie kart.gips i wełnie, o styropianie. Jak to zrobić aby jednocześnie ocieplić i pozbyć się grzyba raz na zawsze. Proszę o podpowiedź.

Enerbau
Ekspert budowlany
Ekspert budowlany

Re: Ocieplenie i odgrzybienie ściany.

Post autor: Enerbau »

Jeżeli jest grzyb, to musi być wilgoć. Najpierw należy znaleźć i usunąć przyczynę wilgoci w ścianie. Następnie zadbać o skuteczną wentylację. Po wysuszeniu ściany można pomyśleć o likwidacji grzyba i właściwej dla obiektu izolacji. Ominięcie tych zaleceń poskutkuje tylko jeszcze większym rozwojem grzyba. Sprawa jest poważna i będzie miała z pewnością skutki zdrowotne jeżeli nie podejmie się natychmiast właściwych kroków.

KTH

Post autor: KTH »

to nie takie proste jak się wydaje .... trzeba wiedzieć co to jest komfort termiczny, termoregulacja wilgotności, znać podstawowe parametry ściany, jej współczynniki, budowę, konstrukcję ... itd itd

posmarować pomazać i zapomnieć ??? a co z dyfuzją w przegrodzie i mostkami termicznymi
temat rzeka i nie lada wyzwanie, ale z doświadczenia wiem że może być sucho ciepło i przyjemnie

kompatybilność materiałów, odpowiednia chemia usuwająca grzybnie, blokada wysoleń .......... a na koniec sama farba i tynk termoizolacyjny

Rafciow
Początkujący
Początkujący

Post autor: Rafciow »

Dzięki za podpowiedź, mam jeszcze jedno pytanie mianowicie jaką kratkę wentylacyjną kupić, jakie są dobre ponieważ chciałbym aby para wodna z domu uciekała na zewnątrz, natomiast nie chciałbym aby powietrze z zewnątrz wchodziło do domu poprzez tą kratkę. I czy kratka zamontowana przy górze sufitu pomoże ? ( w przyszłości chciałbym podpiąć pod nią okap)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Izolacje termiczne i akustyczne”