miejsce pracy w piwnicy.
Moderator: Redakcja e-mieszkanie.pl
miejsce pracy w piwnicy.
Witam.
W piwnicy mojego domu jest jedno pomieszczenie wolne, którego nikt nie używa i chcę sobie zrobić swój mały warsztat. Dwie ścianki działowe z płyt g-k, żeby zrobić z tego pomieszczenia mniejszy pokój. Dwie ściany będą więc z płyt g-k a dwie to ściany piwnicy. Są one chropowate i widać na nich biały nalot. Chcę żeby były bardziej gładkie, myślałem żeby obudować je płytami g-k, ale jednak z płyt zrezygnowałem i co moglibyście mi poradzić żeby ściana była w lepszym stanie. Oczywiście na końcu całe pomieszczenie bd malowane farbami.
W piwnicy mojego domu jest jedno pomieszczenie wolne, którego nikt nie używa i chcę sobie zrobić swój mały warsztat. Dwie ścianki działowe z płyt g-k, żeby zrobić z tego pomieszczenia mniejszy pokój. Dwie ściany będą więc z płyt g-k a dwie to ściany piwnicy. Są one chropowate i widać na nich biały nalot. Chcę żeby były bardziej gładkie, myślałem żeby obudować je płytami g-k, ale jednak z płyt zrezygnowałem i co moglibyście mi poradzić żeby ściana była w lepszym stanie. Oczywiście na końcu całe pomieszczenie bd malowane farbami.
Re: miejsce pracy w piwnicy.
A dlaczego zrezygnowałeś z tych płyt? Ja bym chyba jednak mimo wszystko zastosował to rozwiązanie.
Płyty GK nie nadają się do zastosowania w piwnicach. Skoro na ścianach zewnętrznych piwnicy widać biały nalot, oznacza to problemy z wilgocią. Są to wykwity różnych soli znajdujących się w murze fundamentowym. W żadnym wypadku nie można tego zamykać czymkolwiek.
Proszę zwrócić się do kolegów KTH albo MTW o pomoc. Oni są specjalistami od fundamentów.
Proszę zwrócić się do kolegów KTH albo MTW o pomoc. Oni są specjalistami od fundamentów.
-
Maciej Stanisławski
- Początkujący

Ściankę działową bym osobiście postawił z Porothermu. Ceramika radzi sobie z wilgocią, sporo piszą na forum o ceramice, więc można poczytać. Co ze ścianami piwnicy, to nie wiem, może jakiś gips?
-
cookiemonster
- Aktywny

Ściana działowa w piwnicy powinna być przede wszystkim bardzo dobrze zaizolowana od dołu, żeby nie absorbowała wilgoci z podłoża. W przeciwnym wypadku nie da się uniknąć grzyba. Poza tym warto wybrać taki materiał do budowy ściany, który będzie w miarę możliwości mało chłonny. Beton komórkowy i płyty GK odpadają - to są zdecydowanie najbardziej chłonne materiały i nawet przy otynkowaniu będą absorbować wilgoć i z czasem pokażą się na murze kolorowe wykwity... Dlatego sensowną opcją wydaje się być ściana ceramiczna, którą relatywnie łatwo się buduje i która nawet bez otynkowania nie będzie absorbować dużo wilgoci. Taką ściankę można zresztą postawić też z cegły klinkierówki - nawet i z rozbiórkowej, jeśli nie masz priorytetu żeby wszystko wyglądało pięknie
Poza tym klinkier świetnie pasuje do wnętrz piwnicznych. Jeśli nie masz możliwości kupienia cegły rozbiórkowej, to proponuję dziurawkę Terca - ładna i dość tania 
Witam, miałem pomysł na aranzacje takiego pomieszczenia w wilgotnej piwnicy. Główną rolę odegrała prawidłowa wentylacja. Polecam firmę instalszop.pl
-----------------------------
http://instalszop.pl/do/cat/wentylatory ... e&offset=0
-----------------------------
http://instalszop.pl/do/cat/wentylatory ... e&offset=0
-
WeldsystemSklep
- Początkujący

Wentylacja to jedno,a drugie odpowiednia izolacja pomieszczenia,tym bardziej jeżeli ono jest w piwnicy. Na pewno przykrywanie wilgoci płytą nie jest dobrym rozwiązaniem,potem problem będzie narastał/. daj znać na jakie rozwiązanie ostatecznie się zdecydowałeś.
-
Kamil Baczyński
- Zainteresowany

Do postawienia ściany w piwnicy, też bym użył pustaków ceramicznych. Ale kolega który radzi poprawienie wentylacji ma sporo racji, czuje, że rymuje
Jeżeli to będzie pomieszczenie do pracy, to pewnie będzie miało jakieś ogrzewanie, pustaki nie chłoną bardzo wilgoci, a mały wentylator, taki łazienkowy, w niewielkim pomieszczeniu, powinien załatwić sprawę. Ja mam u siebie piwnice z pustaków, co prawda nie jest przystosowana do pracy, trzymam w niej tylko torby i rowery i jest ogrzewana + małe okno. U mnie w piwnicy jest sucho i nie mam problemu z wilgocią. Mam problem tylko z pajęczynami.
Zanim w piwnicy zrobi się cokoliwke trzeba zabdać o odpowiednie czyszczeni i suszenie, a jesli chodzi o to, to tutaj znajdziecie dużo rozwiązan: http://www.czystapolska.pl/.
Popieram jak najbardziej takie pomysły. Sam kupiłem duży loft, który wyglądał jak ruina i zmieniłem go w ultra nowoczesne mieszkanie. Tylko co ze światłem w piwnicy?
Zawsze możesz zamontować okablowanie.
-
KamilaMeble
- Zaawansowany

- Kontakt:
Zgadzam się,piwnica nie jest najszczęśliwszym miejscem do pracy,ale jeżeli nie masz wyjścia to zadbaj o to aby ją dobrze ocieplić,a na dodatek pomalować na jasne kolory i dać naprawdę dobre oświetlenie,które zapewni optymalny komfort.
A ja w piwnicy mam siłkę !
-
oe_foveotech
- Aktywny

Szanowni Państwo,
przed adaptacją piwnicy na pomieszczenie typu warsztat czy siłownia należy zadbać o jej zaizolowanie, zlokalizowanie i zlikwidowanie źródeł ewentualnego zawilgocenia oraz zapewnienie odpowiedniej wentylacji. Jeśli usunięcie wilgoci jest niemożliwe na własną rękę, trzeba skorzystać z pomocy fachowców. Przy zwalczaniu już powstałych glonów i grzybów przydatny będzie FOVEO TECH RG 10 Preparat grzybo glonobójczy: http://www.foveotech.pl/foveo_tech_rg_1 ... y,412.html
Osobną sprawą jest zadbanie o oświetlenie wnętrza, które podniesie komfort jego użytkowania. Można również zastosować do malowania jasne barwy farb, co dodatkowo pozwoli optycznie rozjaśnić pomieszczenie.
Pozdrawiam serdecznie,
E-rzecznik Foveo Tech
przed adaptacją piwnicy na pomieszczenie typu warsztat czy siłownia należy zadbać o jej zaizolowanie, zlokalizowanie i zlikwidowanie źródeł ewentualnego zawilgocenia oraz zapewnienie odpowiedniej wentylacji. Jeśli usunięcie wilgoci jest niemożliwe na własną rękę, trzeba skorzystać z pomocy fachowców. Przy zwalczaniu już powstałych glonów i grzybów przydatny będzie FOVEO TECH RG 10 Preparat grzybo glonobójczy: http://www.foveotech.pl/foveo_tech_rg_1 ... y,412.html
Osobną sprawą jest zadbanie o oświetlenie wnętrza, które podniesie komfort jego użytkowania. Można również zastosować do malowania jasne barwy farb, co dodatkowo pozwoli optycznie rozjaśnić pomieszczenie.
Pozdrawiam serdecznie,
E-rzecznik Foveo Tech