drzwiczki do wodomierza a prysznic
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
drzwiczki do wodomierza a prysznic
Witam. Jestem w trakcie generalnego remontu mieszkania ( blok z 2003r ). Podczas planowania "co i gdzie" umieścić w łazience pojawił się problem: czy drzwiczki rewizyjne do wodomierzy ( wodomierze umieszczone są na rurach wewnątrz pionu łazienkowego ) mogą znajdować się WEWNĄTRZ kabiny prysznicowej? Łazienka jest niewielka i akurat na ścianie, w której są drzwiczki najbardzie pasowałoby mi umieszczenia prysznica. Czy są w tej kwestii jakieś uregulowania? Oczywiście mowa o prysznicu w formie brodzika i szklanych drzwi a nie zabudowanej kabiny 
Re: drzwiczki do wodomierza a prysznic
Problem powstaje przy burzliwym prysznicu może woda podciekać pod drzwiczki i dalej do sąsiada. Jeżeli uda ci się szczelnie je zamknąć to poza pozostającym w lukach brudem nie będzie problemu. Pamiętaj że liczniki wymienia się co 5lat więc dostęp do nich musi być i co ten okres ktoś będzie właził ci buciorami do kabiny.
Re: drzwiczki do wodomierza a prysznic
Dzięki Bolas. Wodomierze właśnie były wymieniane, a że za 5 lat ktoś mi wejdzie do kabiny to żaden problem. Bardziej obawiam się właśnie tego przeciekania do pionu ( 6 piętro! ) lub po prostu istnienia jakichś przepisów dotyczących drzwiczek do wodomierzy. Czy ktoś spotkał się z takią sytuacją w praktyce? Macie jakieś pomysły, jak zabezpieczyć te drzwiczki, żeby nie przeciekały i jednocześnie jakoś estetycznie wyglądały?