Docieplenie metodą wdmuchiwania styropianu - czy warto ?
Moderator: ROCKWOOL POLSKA
Docieplenie metodą wdmuchiwania styropianu - czy warto ?
Witam serdecznie. Pragnę podzielić się moim pomysłem. Mam dom ceglany, z roku 1938, nie będę ukrywał, że dość chłodny. Zastanawiam się nad ociepleniem metodą wdmuchiwanego styropianu lub innego termoizolatora. Jest to około 160 metrów kwadratowych ścian, licząc z otworami okiennymi i drzwiowymi. Niestety ale w sieci nie ma zbyt wiele informacji na ten temat, a i firm wykonawczych także niewiele. Moje wątpliwości dotyczą takich kwestii jak:
- koszty wykonania - robocizna, materiały :
- czy rzeczywiście wykonanie ocieplenia tą metodą w sposób znaczący wpłynie na poprawę właściwości cieplnych ścian zewnętrznych budynku.
Będę wdzięczny za wszystkie informacje i uwagi na ten temat.Pomogą mi podjąć przemyślaną decyzję. Z góry bardzo dziękuję za życzliwość i pomoc.
- koszty wykonania - robocizna, materiały :
- czy rzeczywiście wykonanie ocieplenia tą metodą w sposób znaczący wpłynie na poprawę właściwości cieplnych ścian zewnętrznych budynku.
Będę wdzięczny za wszystkie informacje i uwagi na ten temat.Pomogą mi podjąć przemyślaną decyzję. Z góry bardzo dziękuję za życzliwość i pomoc.
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Re: Docieplenie metodą wdmuchiwania styropianu - czy warto ?
1 - granulat to bardzo mało skuteczny izolator - nawet kilka (7-8) razy gorszy od styropianu
2 - przy jednakowych izolacjach najwięcej ciepła ucieka do gruntu
3- ściana wewnętrzna dalej będzie odprowadza ciepło do gruntu
4 - szczelina w ścianie nie służyła izolowaniu tylko wentylacji - zatkanie jej zwiększy zawilgocenie ściany i będzie jeszcze gorzej
Termorenowację zawsze należy zaczynac od uszczelnienia domu i założenia wentylacji mechanicznej z odzyskiem ciepła.
A ściany izoluje się tak

4 - szczelina w ścianie nie służyła izolowaniu tylko wentylacji - zatkanie jej zwiększy zawilgocenie ściany i będzie jeszcze gorzej
Termorenowację zawsze należy zaczynac od uszczelnienia domu i założenia wentylacji mechanicznej z odzyskiem ciepła.
A ściany izoluje się tak

-
Paweł Jatczak
- Początkujący

Cztery hipotezy Brzęczkowskiego i cztery kłamstwa .
Nawet poczatkujący forumowicze nie dają sie juz nabierac i potrafią oddzielic ziarno od plew. Jest to bardzo budujące gdyż wzrasta znajomość tej tematyki.Paweł Jatczak pisze:Cztery hipotezy Brzęczkowskiego i cztery kłamstwa .
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Paweł Jatczak pisze:Cztery hipotezy Brzęczkowskiego i cztery kłamstwa .
Zacznę o tego co to jest "hipoteza" - po przypuszczenie.
W moim poście, nie ma trybu przypuszczającego ani hipotez.
Nawet potwierdził to Szanowny Pan Andrzej. Pan Andrzej jest równie złośliwy jak i mało wiedzący. Zwalcza izolowanie domów i robi Sobie kpiny z fizyki. Tak więc jak Pana poparł to znaczy, że nie ma Pan racji.
I jeżeli Pan tego nie rozumie - to należy potraktować to jako aksjomat i wbić Sobie do głowy!
1 - granulat to bardzo mało skuteczny izolator - nawet kilka (7-8) razy gorszy od styropianu
Tak, faktycznie Tomek ma rację, to nie hipotezy, to prawdy objawione, to dogmaty.Paweł Jatczak pisze:Cztery hipotezy Brzęczkowskiego i cztery kłamstwa .
A z nimi się nie polemizuje, bo z dogmatem nie można, pod karą ekskomuniki.
-
Paweł Jatczak
- Początkujący

Krytykę Brzeczkowskiego odebrałem jako wieczne potępienie.
W ogniu piekielnym!!!Paweł Jatczak pisze:Krytykę Brzeczkowskiego odebrałem jako wieczne potępienie.
Powiem, tak. Ja ostatnio miałem wdmuchiwany styropian w ściany. Trwało to 2 dni. Po całej zimie mogę stwierdzić, że trochę pomogło. Nie jest to ogromna różnica, ale cieplej na pewno jest. Wiem też, że mam stare, zapowietrzone grzejniki. Więc jak już wymienię je w całym domu- to cieplej już będzie na pewno.
Wiara czyni cuda 
Tak, szczególnie jak ktoś twierdzi, że zmieniając system ogrzewania z np.z węglowego na elektryczny w starym domu będzie płacił mniej. Sam wierzy w to cudo a inni się z niego śmiejąEnerbau pisze:Wiara czyni cuda
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Dążąc do zmniejszenia kosztów ogrzewania budynku tak naprawdę mamy tylko dwie drogi, które możemy wybrać. Pierwszą z nich jest docieplenie budynku w taki sposób, aby zużywał on jak najmniej ciepła. Drugą z nich jest zastosowanie takiego źródła ciepła, które będzie tanie w eksploatacji, pomimo zużywania dużych ilości ciepła przez budynek.
Czasem opłaca się skorzystać z obydwu rozwiązań naraz. Tylko czasem, bo nie ma sensu montować pompy ciepła w domu pasywnym, tam raczej opłaca się ogrzewanie elektryczne.
Krzysztof Lis
Czasem opłaca się skorzystać z obydwu rozwiązań naraz. Tylko czasem, bo nie ma sensu montować pompy ciepła w domu pasywnym, tam raczej opłaca się ogrzewanie elektryczne.
Krzysztof Lis
Nigdy takich bzdur nikomu nie wciskałem w przeciwieństwie do bachusa, który zakładałby każdemu kolektory słoneczne.bachus pisze:Tak, szczególnie jak ktoś twierdzi, że zmieniając system ogrzewania z np.z węglowego na elektryczny w starym domu będzie płacił mniej. Sam wierzy w to cudo a inni się z niego śmiejąEnerbau pisze:Wiara czyni cuda
Jak się prowadzi interes z pieniędzy podatnika (dotacje), to trzeba znaleźć argumenty aby ludzie kupili jego produkt. Bez tych dotacji nie byłoby tego biznesu! Bachus chwali się wszem i wobec swoim doświadczeniem, ale chyba w naciąganiu skarbu państwa i uczciwych podatników, którzy muszą ciężko pracować na każdą zarobioną złotówkę. Prawdziwy interes kręci się sam i nie potrzebuje kroplówek finansowych. Tak było za komuny, gdy państwo finansowało prawie cały sektor publiczny,
a jednocześnie zwalczało prywatną inicjatywę, która pracowała sama na siebie!!!
Uczciwe firmy robią interesy za swoje ciężko zarobione pieniądze i nie mają potrzeby za wszelką cenę
wciskania swoich produktów ludziom, którzy ich nie potrzebują.
I raczej na tym bym poprzestał, bo dalszy scenariusz każdy sam sobie dopisze według własnego uznania. Bez dopisywania, co jest jedynie najlepsze, każdy sam.Dążąc do zmniejszenia kosztów ogrzewania budynku tak naprawdę mamy tylko dwie drogi, które możemy wybrać. Pierwszą z nich jest docieplenie budynku w taki sposób, aby zużywał on jak najmniej ciepła. Drugą z nich jest zastosowanie takiego źródła ciepła, które będzie tanie w eksploatacji, pomimo zużywania dużych ilości ciepła przez budynek.
Czasem opłaca się skorzystać z obydwu rozwiązań naraz.
A pisanie co jest jedynie najlepsze i jak to zrobić bez podania jak to zrobić nie popierając tego jakimkolwiek przykładem jest kpiną z czytelników.