To dość głośna centrala ( bo lekka) - wymiennik i wentylatory bardzo dobre - na dom 130 m3 6800 zł brutto 23% komplet. na kanałach izolowanych i 1000 zł drożej na PE. Warto jednak dołożyć 1000zł do cichszej centrali.yahu2 pisze:Witam,
Od pewnego czasu noszę się z zamiarem montażu wentylacji nawiewno-wywiewnej z rekuperatorem.
Powierzchnia wentylowana domu ok.130m2. Ilość osób 2+2. Planuje zrobić 5 nawiewów (salon, sypialnia, 2pokoje dzieci i gościnny) i 4 wywiewy (kuchnia, łazienka1, łazienka2, WC).
Jaka centrala będzie odpowiednia? Czy Brookvent 1.2 będzie wystarczający? Na razie na jego bazie dostałem ofertę.
Zaznaczam, że GWC nie planuję robić. Będę wdzięczny za wszelkie porady.
Sam robię wentylację mechaniczną
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Re: Sam robię wentylację mechaniczną
Dziękuję za zainteresowanie. W tym tygodniu wybieram się na "odsłuch" centrali Brookvent 1.2 w zamieszkałym domu. Na co zwracać uwagę? Tylko na odgłosy płynące z nawiewów?Tomasz_Brzeczkowski pisze:
To dość głośna centrala ( bo lekka) - wymiennik i wentylatory bardzo dobre - na dom 130 m3 6800 zł brutto 23% komplet. na kanałach izolowanych i 1000 zł drożej na PE. Warto jednak dołożyć 1000zł do cichszej centrali.
Przy jakiej prędkości to sprawdzać, przy max obrotach?
Na jakich parametrach powinna pracować ta centrala w przypadku opisanym przeze mnie wcześniej?

Jaka powinna być optymalna prędkość "codzienna" w przypadku tego urządzenia w moim domu.
Czy 100% tej centrali będzie wystarczające do szybkiego przewietrzenia domu? Czy może jednak rozejrzeć się za centralą o rozmiar większą (400m3/h)
Jaką cichszą centralę ma Pan na myśli?
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Wentylacja nie przeszkadza w dzień - tylko w nocy, więc "odsłuch" mało prawdopodobny. No ale w zmieści się Pan w 7000zł brutto 23% z centralą kanałami skrzynkami itp ( a nawet jak pisałem 6800 nie przekroczy) .
Będę wdzięczny informację, z jaką prędkością powinna pracować ta centrala (Brookvent 1.2) w nocy, a z jaką w ciągu dnia.Tomasz_Brzeczkowski pisze:Wentylacja nie przeszkadza w dzień - tylko w nocy, więc "odsłuch" mało prawdopodobny. No ale w zmieści się Pan w 7000zł brutto 23% z centralą kanałami skrzynkami itp ( a nawet jak pisałem 6800 nie przekroczy) .
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Najlepiej kupić centralę bez panela sterującego, który nie jest i tak do tej centrali a do 400-tki
Będzie Pan miał pokrętło do ustawienia biegu w nocy . To najlepiej jest dobrać samemu. Tak by nie było za sucho.
Będzie Pan miał pokrętło do ustawienia biegu w nocy . To najlepiej jest dobrać samemu. Tak by nie było za sucho.
Dobrze rozumiem, że wydajność 1.2 będzie wystarczająca?Tomasz_Brzeczkowski pisze:Najlepiej kupić centralę bez panela sterującego, który nie jest i tak do tej centrali a do 400-tki
Czy jest możliwość podłączenia sterownika zewnętrznego np. http://allegro.pl/sterownik-rekuperator ... 00741.html
Zawsze to trochę ułatwiłoby obsługę. Nie ukrywam, że dużym udogodnieniem byłaby również możliwość włączenia szybkiego przewietrzenia na np.15 czy 30min bez konieczności wizyty przy samej centrali.
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

To się robi prościej i bez takich wyświetlaczy. Ustawia Pan Sobie na centrali bieg "akurat" i coś koło "maksymalny" . W domu montuje Pan przełącznik ( jak do światła ) który ma chodzić. W kuchni czy łazience można zamontować przyciski tzw "dzwonkowe" podające sygnał na czasówkę. Na niej ustawia Pan 10 czy 30 min.
Witam forumowiczów.
Planuje w domu WM.
Dom o powierzchni 120 m ; salon, sypialnia, 2 pokoje, kuchnia, łazienka, wc,
pomieszczenie techniczne (na min reku), spiżarka, garderoba.
Zamieszkiwać będą 4 osoby, impreza ok 20.
Planuje ONYX DREAM 400 + GWC (wiem + i - ) kanały uniflex.
Sufit na belkach drewnianych (100x200) całkowita grubość 600 mm wełna 400 mm dobre miejsce na kanały (długość kanałów max 6-7m).
Czym dobrze połączyć reku ze skrzynką - blacha czy tworzywo - odległość ok 5m.
Chciałbym podłączyć okap kuchenny przez klapę na zewnątrz (gotuje wodę, jajka itp- reku-smażę rybkę
wiadomo bez reku-na zewnątrz ) jak trzeba zgrać automatykę?
Czy jest sens stosować automatykę co wilgotność?
Planuje w domu WM.
Dom o powierzchni 120 m ; salon, sypialnia, 2 pokoje, kuchnia, łazienka, wc,
pomieszczenie techniczne (na min reku), spiżarka, garderoba.
Zamieszkiwać będą 4 osoby, impreza ok 20.
Planuje ONYX DREAM 400 + GWC (wiem + i - ) kanały uniflex.
Sufit na belkach drewnianych (100x200) całkowita grubość 600 mm wełna 400 mm dobre miejsce na kanały (długość kanałów max 6-7m).
Czym dobrze połączyć reku ze skrzynką - blacha czy tworzywo - odległość ok 5m.
Chciałbym podłączyć okap kuchenny przez klapę na zewnątrz (gotuje wodę, jajka itp- reku-smażę rybkę
wiadomo bez reku-na zewnątrz ) jak trzeba zgrać automatykę?
Czy jest sens stosować automatykę co wilgotność?
Wydaje się to faktycznie prostszym rozwiązaniem. Czy każda centrala umożliwia takie podłączenie sterowania?Tomasz_Brzeczkowski pisze:To się robi prościej i bez takich wyświetlaczy. Ustawia Pan Sobie na centrali bieg "akurat" i coś koło "maksymalny" . W domu montuje Pan przełącznik ( jak do światła ) który ma chodzić. W kuchni czy łazience można zamontować przyciski tzw "dzwonkowe" podające sygnał na czasówkę. Na niej ustawia Pan 10 czy 30 min.
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Po co kanały do zalewania w niskiej wylewce ? W tym miejscu gdzie Pan chce, trzeba robić zakręty.
Poza tym... jak będzie gwc - to może większego onyxa! WARTO!
-
MateuszDDZ
- Początkujący

Panie Tomaszu czekam na odpowiedzi na moje pytania i ustosunkowanie się do tego co napisałem.
Widzę że nie jest już Pan taki cwany jak wcześniej.
Widzę że nie jest już Pan taki cwany jak wcześniej.
To czym Pan proponuje zastąpić uniflexa, przecież fajnie się ich montuje i są porządnie wykonane.W moim przypadku jak są w wełnie to im się nic nie stanie a miękkie kanały to nie wiem czy ich wełna nie zgniecie. Po porównaniu onyxa 200 i 400 podobne zużycie prądu a przy większym już więcej.Bez GWC wystarczył by 200 wiem, GWC też nie działa non stop, osób jest 4 a jak to w przyrodzie zrobi się 7 i co?Tomasz_Brzeczkowski pisze:Po co kanały do zalewania w niskiej wylewce ? W tym miejscu gdzie Pan chce, trzeba robić zakręty.
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

To Pan już montował! Które kanały Uniflex Pan planuje?przecież fajnie się ich montuje
Pisałem o większym nie mniejszym onyx -Po porównaniu onyxa 200 i 400 podobne zużycie prądu a przy większym już więcej.Bez GWC wystarczył by 200 wiem, GWC też nie działa non stop, osób jest 4 a jak to w przyrodzie zrobi się 7 i co?
Zużycie prądu przy tych samych wydatkach 550 ma najmniejsze! A najlepiej pozwala wykorzystać gwc i jest najcichsza .
Cześć wszystkim.
Proszę o doradzenie jaki rekuperator nabyć. Górna granica ceny 6000 zł. Chcę zrobić WM w swoim domu, aktualnie stan surowy. Zamieszkają tam 4 osoby, powierzchnia, "po podłogach" bo jest poddasze ze "skosami", ok. 160 m2. Garażu nie wliczam. Dom z porothermu 30 cm, i "na razie" 20 cm styropianu z zewnątrz (zastanawiam się nad "dowaleniem czegoś od środka
), 10 cm na podłodze. Kolejnym wyborem byłyby kanały, ale sądzę że uniflexy byłyby jak najbardziej na miejscu. Średnice bym później policzył, na podstawie tego co Pan Tomasz wcześniej pisał no i przedstawił do weryfikacji.
Sęk w tym że na już potrzebuję rozprowadzić rury, aby zakończyć ocieplanie i płycenie poddasza, no a wypadało by zacząć od wyboru jednostki centralnej.
Dom będzie ogrzewany pompą ciepła, i żeby bardziej złożyć problem rozprowadzę jeszcze ciepło z kominka, tylko grawitacyjnie, ale jednak. To zabieg na czas kiedy na wiosce nie będzie prądu. Wspominam o tym bo może to ma jakiś wpływ na rozmieszczenie wentylacji.
Oczywiście w największym stopniu pytanie kieruję do Pana Tomasza.
Proszę o doradzenie jaki rekuperator nabyć. Górna granica ceny 6000 zł. Chcę zrobić WM w swoim domu, aktualnie stan surowy. Zamieszkają tam 4 osoby, powierzchnia, "po podłogach" bo jest poddasze ze "skosami", ok. 160 m2. Garażu nie wliczam. Dom z porothermu 30 cm, i "na razie" 20 cm styropianu z zewnątrz (zastanawiam się nad "dowaleniem czegoś od środka
Sęk w tym że na już potrzebuję rozprowadzić rury, aby zakończyć ocieplanie i płycenie poddasza, no a wypadało by zacząć od wyboru jednostki centralnej.
Dom będzie ogrzewany pompą ciepła, i żeby bardziej złożyć problem rozprowadzę jeszcze ciepło z kominka, tylko grawitacyjnie, ale jednak. To zabieg na czas kiedy na wiosce nie będzie prądu. Wspominam o tym bo może to ma jakiś wpływ na rozmieszczenie wentylacji.
Oczywiście w największym stopniu pytanie kieruję do Pana Tomasza.
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Optymalnie jest kupować wentylację nie centralę. Ma się wtedy gwarancję, że wszystko jest ok! A jak jest coś nie tak - to wiadomo kto odpowiada. Bo ktoś od dystrybucji nie zwali winy na tego od centrali i odwrotnie.
Za 6000 zł będzie ciężko zrobić WM z reku na dom 160m2 na kanałach PE . kanały, skrzynki i anemostaty 4100-4200 zł brutto (23) - central... od 4200 zł OPTIMAL 400 bypass ONYX dream 400 6800zł - VASCO 400 9000zł czy 12000zł UNI3 Flexit
Tan więc najtaniej na kanałach PE - to niecałe 8500zł - najciszej 11000 zł brutto całość
Za 6000 zł będzie ciężko zrobić WM z reku na dom 160m2 na kanałach PE . kanały, skrzynki i anemostaty 4100-4200 zł brutto (23) - central... od 4200 zł OPTIMAL 400 bypass ONYX dream 400 6800zł - VASCO 400 9000zł czy 12000zł UNI3 Flexit
Tan więc najtaniej na kanałach PE - to niecałe 8500zł - najciszej 11000 zł brutto całość