Mimo wlasnych umiejętności budowlanych będę potrzebowal cennych askazowek ktore pozwolą zaoszczędzić niepotrzebnych blędow ktore niekiedy są nieodwracalne .
Mam w związku z tym pytanie do fachowców z branży lub też użytkowników podobnych systemów o poradę dotyczącą poziomego wymiennika ciepła z rur PE który mam możliwość wykonać w krótkim czasie ponieważ przy remoncie piwnicy skułem posadzkę betonową i została tylko podłoże gliniaste . Pomieszczenia w piwnicy w których mogę wykonać GWC nie są duże i wynosi 5,50 x 2,40 i kolejne 3 x 2,40 lecz podłoże to czysta glina co podobno
sprzyja kumulacji ciepła w gruncie . Śledząc temat na forum dowiedziałem się że lepiej ułożyć rury na zewnątrz lecz mam zagospodarowaną część działki przed domem co wyklucza pracę koparki a jedynie ręczne kopanie wchodziło by w grę .
Moje pytanie :
Czy jeśli wkopię w wymienione w pomieszczenia piwnicy rury PE to będzie wymiennik w stanie poprawnie i wydajnie pracować z reku tak aby latem schłodził nawiew wentylacji a zimą zastąpił żarłoczną nagrzewnicę w wymienniku ?
Czy zasilanie i powroty z każdej z pętli muszą trafić do rozdzielacza w okolicy umiejscowienia rekuperatora ?Jeśli tak to ile miejsca zostawić ?
Co sądzicie o ułożenie wymiennika poziomego -spiralnego jak na zdjęciu ?