Młotowiertarka
Moderator: Redakcja e-dach.pl
Młotowiertarka
Witam
Zamierzam kupic młotowertarke z silnikiem umieszczonym wzdłuz osi wiertła lecz myśle takze o normalnym młotach udarowych gdzie silnik jest prostopadle do osi wiertła , myśle o firmie einhell , ogólnie ma służyc do wiercenia i czasem do kłucia w betonie ,( w blokach gdzie sciany są z płyt betonowych i jest on naprawde mocny) co byscie doradzili jaka jest różnica w pracy takiego urządzenia myśle o einhell 920 w młotowiertarka i o młotach udarowych tej firmy , ?
Zamierzam kupic młotowertarke z silnikiem umieszczonym wzdłuz osi wiertła lecz myśle takze o normalnym młotach udarowych gdzie silnik jest prostopadle do osi wiertła , myśle o firmie einhell , ogólnie ma służyc do wiercenia i czasem do kłucia w betonie ,( w blokach gdzie sciany są z płyt betonowych i jest on naprawde mocny) co byscie doradzili jaka jest różnica w pracy takiego urządzenia myśle o einhell 920 w młotowiertarka i o młotach udarowych tej firmy , ?
-
sklep-budowlanyCOM
- Początkujący

Z wielką chęcią polecam produkty, które u nas sprzedają się bardzo dobrze i Klienci są zadowoleni:
Blaukraft BPH 850 za 350zł
allegro.pl/item441088367_blaukraft_mlotowiertarka_850w_bph850_sprawdz.html
Blaukraft BPH 720 za 160zł
allegro.pl/item442513790_blaucraft_mlotowiertarka_720w_sprawdz_tanio.html
są to niemieckie elektronarzędzia cieszące się dużą popularnością w naszym terenie.
Pozdrawiam
Blaukraft BPH 850 za 350zł
allegro.pl/item441088367_blaukraft_mlotowiertarka_850w_bph850_sprawdz.html
Blaukraft BPH 720 za 160zł
allegro.pl/item442513790_blaucraft_mlotowiertarka_720w_sprawdz_tanio.html
są to niemieckie elektronarzędzia cieszące się dużą popularnością w naszym terenie.
Pozdrawiam
Dokładnie, większość urządzeń na rynku ma chińskie podzespoły. A o każde narzędzie trzeba dbać, czyścic, smarować. Jak się dba to na pewno dłużej przeżyje.miki_110 pisze:Wszystko to chińszczyzna że aż piszczy.
Dlatego najważniejsze jest przy eksploatacji tego typu "elektonarzędzi" żeby zadbać o właściwe smarowanie i na bieżąco je uzupełniać. więcej się zrobić nie da - dopóki będzie chodzić to będzie chodzić - dłużej nie.
mlotowiertarka
ja bym polecal cos z Hitachi
cenowo taniej od boscha i kilku innych marek a jakosciowo niezle
mozna troszke na tym popracowac bez ciaglego serwisowania
cos w tym stylu:
allegro.pl/item445740041_mlotowiertarka_mlot_udarowy_hitachi_dh24pc3.html
cenowo taniej od boscha i kilku innych marek a jakosciowo niezle
mozna troszke na tym popracowac bez ciaglego serwisowania
cos w tym stylu:
allegro.pl/item445740041_mlotowiertarka_mlot_udarowy_hitachi_dh24pc3.html
Re: Młotowiertarka
Polecam Ci młotowiertarkę SDS BOSCH GBH2-26DRE. 800W mocy, 3J uderzenia, wiercenie optymalne do 18mm (do 26mm sporadycznie), 3 lata gwarancji.
Dawid
A ja w dalszym ciągu będę obstawał za marką Hitachi. CO do chińszczyzny... Drodzy forumowicze, nie oszukujmy się. 90% tak na oko produktów pochodzi z Państwa Środka i przed tym nie uciekniemy niestety. Na moich Hitachi jest połowa Azji jako producent, wszystkie działają tak samo sprawnie.
Wyżej wymieniony post wyraża moje zdanie w dniu dzisiejszym, być może takie samo będzie w dniu jutrzejszym, jednakże zastrzegam sobie prawo zmiany zdania w każdym momencie bez podania przyczyny...
Usługi remontowo-wykończeniowe
Zgadzam się z poprzednikiem. Hitach to marka z najwyższej półki.
Jeśli chodzi o serwisy gwarancyjne w Polsce Hitachi ma najlepszy. Wymieniają gwarancyjnie nawet baterie w akumulatorówkach, co się raczej nie zdarza w pozostałych firmach.
Makita i DeWalt, myślę również byłyby dobrym zakupem.
Jeśli ktoś będzie zainteresowany zakupem elektronarzędzi, zapraszam na
www.alltools.com.pl
Pozdrawiam
Jeśli chodzi o serwisy gwarancyjne w Polsce Hitachi ma najlepszy. Wymieniają gwarancyjnie nawet baterie w akumulatorówkach, co się raczej nie zdarza w pozostałych firmach.
Makita i DeWalt, myślę również byłyby dobrym zakupem.
Jeśli ktoś będzie zainteresowany zakupem elektronarzędzi, zapraszam na
www.alltools.com.pl
Pozdrawiam
Tak teraz wróciłem do tego postu, ponieważ nie daje mi to spokoju. Tak suche fakty przepisane z folderu, że aż bolesne. A będę mógł do tego sprzętu założyć koronkę diamentową 60mm? Rozumiem, że jeszcze krócej będę mógł używać niż wiertła 26mm. Mam podać w jakim materiale będę wiercił? I ile sekund na godzinę będzie optymalnie? Ciekawe czy kolega będzie w stanie mi odpowiedzieć... Bo do Hitachi zapinam co chcę i tak długo pracuję, aż czuję ciepło sprzętu w dłoni, wtedy robię przerwę. I nigdy mnie ta technika pracy nie zawiodła. A nawet nie wiem jakiej średnicy wierteł mogę używaćdawid1978 pisze:wiercenie optymalne do 18mm (do 26mm sporadycznie)
Wyżej wymieniony post wyraża moje zdanie w dniu dzisiejszym, być może takie samo będzie w dniu jutrzejszym, jednakże zastrzegam sobie prawo zmiany zdania w każdym momencie bez podania przyczyny...
Tak teraz wróciłem do tego postu, ponieważ nie daje mi to spokoju. Tak suche fakty przepisane z folderu, że aż bolesne. A będę mógł do tego sprzętu założyć koronkę diamentową 60mm? Rozumiem, że jeszcze krócej będę mógł używać niż wiertła 26mm. Mam podać w jakim materiale będę wiercił? I ile sekund na godzinę będzie optymalnie? Ciekawe czy kolega będzie w stanie mi odpowiedzieć... Bo do Hitachi zapinam co chcę i tak długo pracuję, aż czuję ciepło sprzętu w dłoni, wtedy robię przerwę. I nigdy mnie ta technika pracy nie zawiodła. A nawet nie wiem jakiej średnicy wierteł mogę używaćdawid1978 pisze:wiercenie optymalne do 18mm (do 26mm sporadycznie)
z doświadczenia powiem ci że energia udaru 3,5 J to takie minimum ale za mało do bloków z wielkiej płyty, wierciłem i kułem takim w wielkiej płycie pod kable i puszkę prądową, tak z 20 minut zajęła mi puszka i 30 cm rowka na 3 cm żeby tylko kabel zakryło, przy wwiercaniu się musiałem leżeć na wiertarce a wiertła miałem nowe, jak bym miał robić coś więcej pewnie życia by mi brakło.
Wybierz sobie co ci się podoba o sile ok 5 J
Jeśli masz dużo roboty wybierz jak najkrótszą i najlżejszą, silnik w z dłuż osi wydłuża wiertarkę a to nie jest nic pozytywnego gdy masz długie wiertło i musisz trzymać ją w jednej ręce.
Wybierz sobie co ci się podoba o sile ok 5 J
Jeśli masz dużo roboty wybierz jak najkrótszą i najlżejszą, silnik w z dłuż osi wydłuża wiertarkę a to nie jest nic pozytywnego gdy masz długie wiertło i musisz trzymać ją w jednej ręce.