Technologia Kanadyjska murowana
Technologia Kanadyjska murowana
Rozważam kupno mieszkania, nowe dudownictwo w technolodi kanadyjskiej.
Jeśli ktoś ma obiektywne informacje na ten temat proszę o opis.
Jaka jest akustyka takiego budownictwa, jakie grube są mury i jak z termiką zimą.
I czy taka technologia sprawdza się w Polsce.
Z góry dziękuję za pomoc!
Jeśli ktoś ma obiektywne informacje na ten temat proszę o opis.
Jaka jest akustyka takiego budownictwa, jakie grube są mury i jak z termiką zimą.
I czy taka technologia sprawdza się w Polsce.
Z góry dziękuję za pomoc!
Więcej na temat tej technologii znajdziesz na stronie www.e-sciany.pl
-
Mariusz Bednar
- Aktywny

Re: Technologia Kanadyjska murowana
hahaha no pomylilo sie komus cos 
jako doświadczony użytkownik takich ścian, mogę śmiało powiedzieć, że utrzymanie ciepła to nie lada wyzwanie. Naprawdę lepiej wymurować z bk, czy nawet tej ceramiki. Też będzie lepiej.
-
Inez Co. Domy Kanadyjskie
- rekomendowany doradca
- Kontakt:
Mattias,
Tylko dlaczego ogrzewanie kanadyjczyka jest tańsze niż murowanego?
Nie chodzi o utrzymywanie ciepła tylko o grzanie wtedy, kiedy trzeba. A tu kanadyjczyk nie ma sobie równych.
Tylko dlaczego ogrzewanie kanadyjczyka jest tańsze niż murowanego?
Nie chodzi o utrzymywanie ciepła tylko o grzanie wtedy, kiedy trzeba. A tu kanadyjczyk nie ma sobie równych.
-
Mariusz Bednar
- Aktywny

ale jak chcesz mieszkac skoro nie mozesz utrzymac ciepla w budynku?
-
- rekomendowany doradca
- Kontakt:
A po ilu godzinach zaczyna spadać temperatura w murowanym?Mariusz Bednar pisze:ale jak chcesz mieszkac skoro nie mozesz utrzymac ciepla w budynku?
Kanadyjczyk wychłodzi się o mniej więcej 3 stopnie w ciągu doby. Oczywiście dużo zależy od temperatury zewnętrznej.
Więc jeśli wychodzę z domu o godzinie 8 rano, to grzejniki mogą się wyłączyć już o 6.00. W ciągu tych 2 godzin temperatura nie spadnie raptem o 10 stopni (jak niektórzy twierdzą).
Wracam powiedzmy o godzinie 17.00, więc grzejniki włączają się o 16 i na mój powrót mam już ciepło (bo się szybko grzeje).
Czyli przez 8 godzin ogrzewanie nie włącza się w ogóle.
A nawet jak ktoś pracuje w domu, to koszt ogrzania budynku 130m2 (projekt Ciepły) grzejnikami elektrycznymi konwektorowymi na przełomie stycznia i lutego 2011 za 30 dni wyniósł ok. 250-300 PLN. Piszę "około", ponieważ całościowy rachunek za prąd wyszedł 375 PLN, więc zakładam, że za prąd na światło, lodówkę, pralkę, zmywarkę, kuchenkę indukcyjną i wszystkie pomniejsze urządzenia klient zużył ok. 100 PLN.
A nie lepiej nagrzać sobie i wyłaczyć? Bez strachu, że za 10 minut trzeba bedzie założyć bluzę? 
-
- rekomendowany doradca
- Kontakt:
Mattias, ja piszę, że po dobie 3 stopnie, a Ty piszesz, że po 10 minutach bluza.Mattias pisze:A nie lepiej nagrzać sobie i wyłaczyć? Bez strachu, że za 10 minut trzeba bedzie założyć bluzę?
Sorry, ale wystarczy trochę fizyki, ze by wiedzieć, że to Twoje 10 minut to się kupy nie trzyma.
Zawsze w takich momentach zastanawia mnie, że tacy, jak Ty nie zastanowią sie nad tym, że ludzie mieszkający w kanadyjczykach piszą i mówią, że za ogrzewanie płacą o połowę mniej niż mieszkańcy murowanych.
Ostatnio zmieniony 10 sty 2012, 23:14 przez Inez Co. Domy Kanadyjskie, łącznie zmieniany 1 raz.
Niestety zawsze znajdzie się cementowy fan, który z uporem maniaka będzie wynajdywał wady kanadyjczyka a sam bulił 3razy więcej za utrzymanie swojej fortecy, którą wybudował prawnukom. A żyje się raptem ok 75lat(średnio).
sławek
niestety, ale praktyka mówi co innego. W takich domach temperatura ucieka duo szybciej i tyle.[/quote]
-
- rekomendowany doradca
- Kontakt:
Mattias,Mattias pisze:niestety, ale praktyka mówi co innego. W takich domach temperatura ucieka duo szybciej i tyle.
do dyskusji potrzebne są argumenty. Nie wystarczy powiedzieć "temperatura ucieka duzo szybciej". Jeśli piszesz o praktyce to podaj przykłady. W przeciwnym wypadku to tylko demagogia, więc szkoda miejsca na forum.
ależ ja już mówiłem skąd to zdanie. Sam mieszkam w takim domu, więc wiem jak to jest "z autopsji", i żeby zapobiec oskarżeniom na zasadzie tego, że jest to tylko 1 dom wiec coś może być źle, zapytałem o zdanie też kilku innych osób, które się ze mną zgodziły. Oczywiście jest możliwe, że każdemu z nas źle wybudowali dom, ale nie oszukujmy się, tam nie ma co trzymać ciepła. Dlatego dom szybko się nagrzewa i to jest plus, ale ciepło szybko znika i to jest minus.