OGRZEWANIE POWIETRZNĄ POMPĄ CIEPŁA
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Re: OGRZEWANIE POWIETRZNĄ POMPĄ CIEPŁA
A teraz są jakie?
Poza tym - czemu reklamować zły system ?
Pompa ciepła ma większy COP jak działa bezpośrednio ( niższa temperatura górnego źródła) i druga kwestia - źle zamontowana, źle działa latem - nie klimatyzuje ! Kto tak robi w XXIw?
Poza tym - czemu reklamować zły system ?
Pompa ciepła ma większy COP jak działa bezpośrednio ( niższa temperatura górnego źródła) i druga kwestia - źle zamontowana, źle działa latem - nie klimatyzuje ! Kto tak robi w XXIw?
-
darek27071984
- Zainteresowany

nie wiem już co myśleć o tych pompach... zastanawiam się nad nts energy ale gdzieś napisali że to zwykła chińszczyzna... na nibe czy jakiegoś zubadana mnie nie stać. zastanawiam się czy jest sens w to inwestować? może jednak zrezygnować i wybrać kotłownie gazową?
Jak mozesz to sprawdz z jakich elementówe bedzie złozona ta ,,chińszczyzna ,,
Moze sie okazac ze ma markowe podzespoły , a tylko obudowa jest made in china.
Zle mnie nie zrozum , tez mam alergie a made in.......
ale czasy takie ze wiekszosc jest tam wyprodukowane.
Moze sie okazac ze ma markowe podzespoły , a tylko obudowa jest made in china.
Zle mnie nie zrozum , tez mam alergie a made in.......
ale czasy takie ze wiekszosc jest tam wyprodukowane.
Przede wszystkim sprawdź warunki gwarancji. Tam masz wypisane na co jest ile gwarancji. Nie wierzę że znajdziesz gdzieś jakąkolwiek pompę bez chińskiej produkcji. Tam fabryki wyglądają tak:
p1.pej.cz/p1.pej.cz/312e8d5ea33371c83c61d603c1596b27.jpg
Proszę zwrócić uwagę gdzie to coś się kończy. Za niedługo w TV będzie program o tym jakie to podzespoły używają producenci żeby żywotność ich produktu nie przekroczyła kilku lat. I tak na płycie głównej mimo że mamy technologie pozwalające taniej i dłużej eksploatować rezystory dają taki który wytrzyma góra 2-3lata ciągłej pracy mimo że jest większy i droższy. I tak klient za to płaci. Czy chciałbyś coś wytwarzać w taki sposób by za parę lat zniknąć z rynku?
p1.pej.cz/p1.pej.cz/312e8d5ea33371c83c61d603c1596b27.jpg
Proszę zwrócić uwagę gdzie to coś się kończy. Za niedługo w TV będzie program o tym jakie to podzespoły używają producenci żeby żywotność ich produktu nie przekroczyła kilku lat. I tak na płycie głównej mimo że mamy technologie pozwalające taniej i dłużej eksploatować rezystory dają taki który wytrzyma góra 2-3lata ciągłej pracy mimo że jest większy i droższy. I tak klient za to płaci. Czy chciałbyś coś wytwarzać w taki sposób by za parę lat zniknąć z rynku?
Kwestia finansowa w przypadku tych systemów wcale nie musi być taka oczywista. Jednym z największych atutów pomp ciepła jest ich nieporównywalnie niski koszt eksploatacji. Wynika to z technologii pracy pompy - pozyskują one energię z otoczenia - wody, powietrza lub ziemi. Z tego względu, pompy ciepła generują niskie rachunki za ogrzewanie, a koszt wytwarzania energii jest niezależny od zmiennych cen na rynku paliw, tak, jak w przypadku gazu czy oleju.darek27071984 pisze:nie wiem już co myśleć o tych pompach... zastanawiam się nad nts energy ale gdzieś napisali że to zwykła chińszczyzna... na nibe czy jakiegoś zubadana mnie nie stać. zastanawiam się czy jest sens w to inwestować? może jednak zrezygnować i wybrać kotłownie gazową?
Koszty inwestycyjne systemów z pompą ciepła nie należą do najniższych, jednak warto pamiętać, że jednorazowy wydatek na taką instalację porównywalny jest do nowoczesnego systemu z kotłem kondensacyjnym. Z kolei w dłuższej perspektywie, pompy są komfortowe, samoobsługowe, a ich użytkowanie - najmniej kosztowne z wszystkich dostępnych rozwiązań grzewczych.
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Dlaczego Pan tak twierdzi? Kiedyś tak było! Nie znający zalet pompy ciepła podłączali ja do ogrzewania centralnego jak kocioł a potem ogrzewali podłogę! Było drogo i o mniejszej efektywności. Oraz co najważniejsze - taka pompa ciepła nie chłodziła latem. Dziś takich "fachowców" jest chyba już bardzo mało.Koszty inwestycyjne systemów z pompą ciepła nie należą do najniższych, jednak warto pamiętać, że jednorazowy wydatek na taką instalację porównywalny jest do nowoczesnego systemu z kotłem kondensacyjnym.
To za ile kupie w sofath-cie PC 10kW że możemy porównać ją do kondensata?
Czegoś tu nie rozumiem, człowiek ma problem z wyborem ogrzewania a tu wszyscy przedstawiają własne ideologie na temat izolowania, ocieplania... o utarczkach prywatnych nie wspomnę. To naprawdę jest słabe.
Ja posiadam pompę powietrze-woda panasonica 9kw z serii t-cap i jestem naprawdę bardzo zadowolony. I ręczę, że nie jestem żadnym naganiaczem firmy panasonic tylko zwykłym użytkownikiem, który też miał kiedyś problem z wyborem źródła ciepła. Mój dom to 290m2, w pierwszym roku użytkowania pompa kosztowała mnie 3700 zł (prąd budowlany, brak drzwi wejściowych, nie ocieplone poddasze). Od 23 września 2013 do dnia dzisiejszego pompa pobrała 3120 kWh w ok 90% w taniej taryfie (ok 1200 zł). W domu 22, 22,5 st.C Mam ciepłomierz więc mogę sprawdzić czy deklaracje producenta się sprawdzają. Średnie COP w tym sezonie grzewczym wynosi na ten moment 3,93. Nie jest prawdą że pompy są mało wydajne przy dużych mrozach. Przy -16 pompa nadal produkowała ponad 9kW! a jej COP wynosił 2,3. I tu jest cały haczyk. Bezwzględnie przed zakupem pompy należy sprawdzić jaką moc oddaje przy -15, -20,. Niestety na rynku jest sporo producentów, którzy deklarują moc np. 16 kw a tak naprawdę 16 jest tylko przy +7 natomiast przy -15 jest ledwo 5kWh i muszą chodzić grzałki. Najpierw zamierzałem zakupić zubadana lecz okazał się za drogi, później zapatrzyłem się na daikina (niestety wartości spadały wraz ze spatkiem temperatury i cena też nie za niska) i postanowiłem, że kupie atlantica lub panasonica. Ten drugi był po prostu tańszy i dlatego go wybrałem.
Podsumowując - nawet pompa powietrze woda jeśli oczywiście nie popełni się błędów w instalacji wychodzi miażdżąco taniej w eksploatacji od gazu i od ekogroszku. Mój szwagier nie "zaryzykował" i zakupił piec na ekogroszek Dom ma 170m2 i za analogiczny okres wypalił prawie 3 tony.
Chciałbym nadmienić, że bardzo byłem namawiany przez instalatorów na pompę gruntową, mówili mi o przepaści pomiędzy późniejszymi kosztami użytkowania.... Mój znajomy ma pompę gruntową Nibe (i sobie ją chwali), W poniedziałek zameldował mi, że średni COP od października wyniósł mu 4,45. Zapłacił prawie 50 tyś więcej ode mnie za pompę. Zatem się pytam - jeśli różnica w kosztach użytkowania wynosi 15-20% to za ile różnica w cenie mi się zwróci?. Mi wychodzi ok 100 lat.
Żeby nie być gołosłownym, jeśli istnieje chęć lub potrzeba, to zapraszam do siebie (mieszkam w centrum) aby się przyjrzeć pracy takiej pompy i sprawdzić liczniki i ciepłomierz. Ja osobiście też jeździłem po całej Polsce aby wyrobić sobie opinie, bo mój teść chciał mnie z rodziny wyrzucić za zaniechanie budowy komina...
pozdrawiam wszystkich forumowiczów serdecznie.
Ja posiadam pompę powietrze-woda panasonica 9kw z serii t-cap i jestem naprawdę bardzo zadowolony. I ręczę, że nie jestem żadnym naganiaczem firmy panasonic tylko zwykłym użytkownikiem, który też miał kiedyś problem z wyborem źródła ciepła. Mój dom to 290m2, w pierwszym roku użytkowania pompa kosztowała mnie 3700 zł (prąd budowlany, brak drzwi wejściowych, nie ocieplone poddasze). Od 23 września 2013 do dnia dzisiejszego pompa pobrała 3120 kWh w ok 90% w taniej taryfie (ok 1200 zł). W domu 22, 22,5 st.C Mam ciepłomierz więc mogę sprawdzić czy deklaracje producenta się sprawdzają. Średnie COP w tym sezonie grzewczym wynosi na ten moment 3,93. Nie jest prawdą że pompy są mało wydajne przy dużych mrozach. Przy -16 pompa nadal produkowała ponad 9kW! a jej COP wynosił 2,3. I tu jest cały haczyk. Bezwzględnie przed zakupem pompy należy sprawdzić jaką moc oddaje przy -15, -20,. Niestety na rynku jest sporo producentów, którzy deklarują moc np. 16 kw a tak naprawdę 16 jest tylko przy +7 natomiast przy -15 jest ledwo 5kWh i muszą chodzić grzałki. Najpierw zamierzałem zakupić zubadana lecz okazał się za drogi, później zapatrzyłem się na daikina (niestety wartości spadały wraz ze spatkiem temperatury i cena też nie za niska) i postanowiłem, że kupie atlantica lub panasonica. Ten drugi był po prostu tańszy i dlatego go wybrałem.
Podsumowując - nawet pompa powietrze woda jeśli oczywiście nie popełni się błędów w instalacji wychodzi miażdżąco taniej w eksploatacji od gazu i od ekogroszku. Mój szwagier nie "zaryzykował" i zakupił piec na ekogroszek Dom ma 170m2 i za analogiczny okres wypalił prawie 3 tony.
Chciałbym nadmienić, że bardzo byłem namawiany przez instalatorów na pompę gruntową, mówili mi o przepaści pomiędzy późniejszymi kosztami użytkowania.... Mój znajomy ma pompę gruntową Nibe (i sobie ją chwali), W poniedziałek zameldował mi, że średni COP od października wyniósł mu 4,45. Zapłacił prawie 50 tyś więcej ode mnie za pompę. Zatem się pytam - jeśli różnica w kosztach użytkowania wynosi 15-20% to za ile różnica w cenie mi się zwróci?. Mi wychodzi ok 100 lat.
Żeby nie być gołosłownym, jeśli istnieje chęć lub potrzeba, to zapraszam do siebie (mieszkam w centrum) aby się przyjrzeć pracy takiej pompy i sprawdzić liczniki i ciepłomierz. Ja osobiście też jeździłem po całej Polsce aby wyrobić sobie opinie, bo mój teść chciał mnie z rodziny wyrzucić za zaniechanie budowy komina...
pozdrawiam wszystkich forumowiczów serdecznie.
domek 290m2, pompa ciepła 9KW i daje rade
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

W zeszłym roku wstawiliśmy do 20 letniego domu 280 m2 kanałówkę LG o mocy 2 kW (powietrze powietrze)
- koszt z instalacja 9000zł - i też daje radę - i jeszcze jest chłodzenie latem !!!
Poza tym rachunek ( już widać ) będzie ponad połowę niższy!
Z czego więc Pan jest zadowolony?
- że nie ma klimy?
- że więcej Pan zapłacił za instalację?
- że płaci Pan duże rachunki???
Z czego Pan jest zadowolony???

- koszt z instalacja 9000zł - i też daje radę - i jeszcze jest chłodzenie latem !!!
Poza tym rachunek ( już widać ) będzie ponad połowę niższy!
Z czego więc Pan jest zadowolony?
- że nie ma klimy?
- że więcej Pan zapłacił za instalację?
- że płaci Pan duże rachunki???
Z czego Pan jest zadowolony???

Panie Tomaszu, można trochę więcej informacji na ten temat?
Czy to jest jedyne źródło ciepła w tym domu ?
Jak odbywa się rozprowadzenie powietrza, kanałami do każdego pomieszczenia po prostu ?
Jak to współpracuje z WM ?
Czy PC lepiej zainstalować nad poddaszem czy w piwnicy ?
Czy to jest jedyne źródło ciepła w tym domu ?
Jak odbywa się rozprowadzenie powietrza, kanałami do każdego pomieszczenia po prostu ?
Jak to współpracuje z WM ?
Czy PC lepiej zainstalować nad poddaszem czy w piwnicy ?
Klima jest, to nie problem przy pompie ciepła, a jeszcze mniejszy gdy jest połączona z wentylacją mechaniczną.
Połowę większe rachunki płacę? być może, że przyczyną jest dodatkowe ogrzewanie garażu albo słabsza izolacja termiczna budynku. Ważne ile wychodzi koszt 1kWh. Nie znalazłem jeszcze klimatyzatora o większym COP od pompy powietrze-woda. No i ta woda użytkowa... trudno ogrzać ją dmuchając klimą na kran czy wannę. Można też udowadniać, że grzanie CWU prądem jest oszczędniejsze. Ale w moim poprzednim domku to się nie sprawdziło. Przy ogrzewaczach przepływowych płaciłem 200 zł za dwa miesiące za CWU. Trudno jest dzieciom wytłumaczyć, że mają się krócej kąpać i biegać za nimi sprawdzając czy odpowiednio ekonomicznie zużywają wodę przy np. myciu zębów. Nie będę niewolnikiem własnego domu. Jest więc naprawdę ciepło i wody schodzi sporo. A rachunek - przewiduję ok 1800 - 2000 zł za cały sezon jest dla mnie jak najbardziej satysfakcjonująca.
Połowę większe rachunki płacę? być może, że przyczyną jest dodatkowe ogrzewanie garażu albo słabsza izolacja termiczna budynku. Ważne ile wychodzi koszt 1kWh. Nie znalazłem jeszcze klimatyzatora o większym COP od pompy powietrze-woda. No i ta woda użytkowa... trudno ogrzać ją dmuchając klimą na kran czy wannę. Można też udowadniać, że grzanie CWU prądem jest oszczędniejsze. Ale w moim poprzednim domku to się nie sprawdziło. Przy ogrzewaczach przepływowych płaciłem 200 zł za dwa miesiące za CWU. Trudno jest dzieciom wytłumaczyć, że mają się krócej kąpać i biegać za nimi sprawdzając czy odpowiednio ekonomicznie zużywają wodę przy np. myciu zębów. Nie będę niewolnikiem własnego domu. Jest więc naprawdę ciepło i wody schodzi sporo. A rachunek - przewiduję ok 1800 - 2000 zł za cały sezon jest dla mnie jak najbardziej satysfakcjonująca.
domek 290m2, pompa ciepła 9KW i daje rade
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Dom jest 21 letni - więc trudno pisać o izolacji !!! Ponieważ pompa ciepła ma znacznie niższą temperaturę górnego źródła - koszt kWh jest niższy - bo efektywność wyższa. Nie łączy się ogrzewania i klimatyzacji z wentylacją!!!!asasel pisze:Klima jest, to nie problem przy pompie ciepła, a jeszcze mniejszy gdy jest połączona z wentylacją mechaniczną.
- jaki jest sens w XXI wieku robić pośrednie ( centralne ogrzewanie) wciśnięto Panu staroć z początku lat 90-tych ( wtedy montowano pompy ciepła w miejsce kotła - do grzania zasobnika a potem domu! Było to drogie i mało efektywne. Dziś mamy XXI wiek !!! i są pompy ciepła na prąd stały, czy invertery po co wyjeżdżać z pompami ciepła AC ON/OF w XXI wieku! CZAS SIĘ PANU ZATRZYMAŁ?
Cześć, podepnę się i zapytam w kontekście mojego przypadku. Od dłuższego czasu jestem zdecydowany na powietrzną pompę ciepła. Mam do ogrzania ok. 190 m2 plus ciepła woda. Ocieplenie domu wygląda następująco: podłoga 10 cm styropianu 0,033 (tak, wiem że to mało, to moja decyzja i mój błąd), ściany zewnętrzne - Porotherm 30 cm + 20 cm styropianu 0,033, poddasze - wełna 25 cm 0,035.
Wstępnie zapatruję się na Daikin lub Atlantic, głównie ze względu na to że kilku lat mają je znajomi, wiem jak ocieplone mają domy i jakie rachunki.
Na pompę i zbiornik CWU chcę maksymalnie wydać 40 000 zł.
Tomaszu, co by Pan zaproponował w takiej sytuacji?
Wstępnie zapatruję się na Daikin lub Atlantic, głównie ze względu na to że kilku lat mają je znajomi, wiem jak ocieplone mają domy i jakie rachunki.
Na pompę i zbiornik CWU chcę maksymalnie wydać 40 000 zł.
Tomaszu, co by Pan zaproponował w takiej sytuacji?
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

W latch 90-tych dawało się 30 cm styropianu dziś 40 i więcej. Grunt świetnie odbiera ciepło.
Pod żadnym pozorem nie przykleja się styropianu za murem na fundamencie -

Ciepło z domu odprowadza mur przez fundament do gruntu a styropian tylko chłonie wodę z kondensacji dyfuzji pary ( bo zdaje się o paroizolacji zapomnieli) i chroni mur przez zyskami słonecznymi.
Kolejnym największym odbiornikiem ciepła (po gruncie ) jest wentylacja - minimum 130m3/h - ogrzanie tej ilości powietrza z 0 st.C do +20 st. C to 1 kWh czyli 4000kWh - warto z tego 90 odzyskiwać.
Dom taki może zużywać nawet ponad 30kWh/m2 rocznie.
Co my robimy:
- wentylacja z odzyskiem ciepła
- ogrzewanie podłogowe ( tu nie wchodzi w grę z braku izolacji ) wiec grzejniki z dokładnymi termostatami
- pompa ciepła z bezpośrednim parowaniem i skraplaniem - nawiewająca ciepłe lub zimne powietrze do pokojów ( może być daikin)
-Zasobnik z ppci do cwu ( nie należy łączyć ogrzewania z cwu!!!!!)
- Dołożyłbym choć cm pianki z al folią do ścian zewnętrznych - by obniżyć temperaturę gruntu i nie wpuścić wody w ścianę.
Pod żadnym pozorem nie przykleja się styropianu za murem na fundamencie -

Ciepło z domu odprowadza mur przez fundament do gruntu a styropian tylko chłonie wodę z kondensacji dyfuzji pary ( bo zdaje się o paroizolacji zapomnieli) i chroni mur przez zyskami słonecznymi.
Kolejnym największym odbiornikiem ciepła (po gruncie ) jest wentylacja - minimum 130m3/h - ogrzanie tej ilości powietrza z 0 st.C do +20 st. C to 1 kWh czyli 4000kWh - warto z tego 90 odzyskiwać.
te 10 cm - nie maja tak dużego znaczenia - skoro wokoło nich jest 30 cm bez izolacji.podłoga 10 cm styropianu 0,033 (tak, wiem że to mało, to moja decyzja i mój błąd), ściany zewnętrzne - Porotherm 30 cm + 20 cm styropianu 0,033, poddasze - wełna 25 cm 0,035.
Dom taki może zużywać nawet ponad 30kWh/m2 rocznie.
Co my robimy:
- wentylacja z odzyskiem ciepła
- ogrzewanie podłogowe ( tu nie wchodzi w grę z braku izolacji ) wiec grzejniki z dokładnymi termostatami
- pompa ciepła z bezpośrednim parowaniem i skraplaniem - nawiewająca ciepłe lub zimne powietrze do pokojów ( może być daikin)
-Zasobnik z ppci do cwu ( nie należy łączyć ogrzewania z cwu!!!!!)
- Dołożyłbym choć cm pianki z al folią do ścian zewnętrznych - by obniżyć temperaturę gruntu i nie wpuścić wody w ścianę.
Bolas, porównanie kosztów inwestycyjnych pomp ciepła do kotła kondensacyjnego dotyczy całej instalacji wykonanej w tradycyjnej technologii. Na ten koszt składa się: urządzenie kotłowni, komin, ogrzewanie podłogowe lub grzejnikowe wraz z rozdzielaczami, montaż wszystkich elementów oraz uruchomienie systemu. Dlatego też koszty obu systemów są porównywalne.Bolas pisze:To za ile kupie w sofath-cie PC 10kW że możemy porównać ją do kondensata?
Dla uzyskania precyzyjnej wyceny, którą można byłoby zestawić z właściwym kotłem, dobrze jest poradzić się Autoryzowanego Koncesjonera Sofath. Ceny urządzeń oraz instalacji różnią się bowiem w zależności od wielkości zabudowy oraz wybranej technologii. Dodam tylko, że Koncesjonerzy udzielają informacji bezpłatnie, a ich siedziby znajdują się na terenie całego kraju.