Proszę o pomoc, w jaki sposób ogrzać 30m kawalerke?
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
Proszę o pomoc, w jaki sposób ogrzać 30m kawalerke?
Witam zwracam się z prośbą o doradzenie mi w jaki sposób najlepiej ogrzać 30m kawalerkę w starej kamienicy. Może napiszę trochę o mieszkaniu. Znajduje się w nim 1 pokój, kuchnia i mała łazienka. Mieszkanie nie jest wysokie, a mury dość grube. Okna i drzwi wejściowe zostały wymienione, a mieszkanie jest na podaszu, więc jedyne miejsce w którym ciepło może mi uciekać jest sufit, który mam zamiar podwiesić. Moje pytanie jest takie: Jakie ogrzewanie wybrać, i ile by mnie to kosztowało razem z instalacją. Obecnie grzeje w piecu kaflowym, spalam w nim węgiel, ale chce zrezygnować z tego sposobu, ponieważ jest bardzoo niewygodny(popiół itp). Piec zamierzam wyburzyć, a na jego miejsce wstawić coś innego, pytanie tylko co? Myślałem nad kominkiem z płaszczem wodnym, lub z nadmuchem ciepłego powietrza, a może panele na podczerwień? Jeśli ktoś się orientuje i jest w stanie mi doradzić, to proszę napisać pod postem. Najlepiej ile by mnie kosztowała instalacja + miesięczne koszta. Bardzo mi zależy na szybkiej odpowiedzi
Z góry dziękuje i pozdrawiam.
Z góry dziękuje i pozdrawiam.
Re: Proszę o pomoc, w jaki sposób ogrzać 30m kawalerke?
Jeżeli mieszkanie wynajmowane, to panele na podczerwień. Jeżeli mieszkanie własne, to ogrzewanie podłogowe lub sufitowe foliami karbonowymi w systemie grzewczym OPP.
Nie po to izolujemy, by robić centralne.
-
WkladyKominkowe
- Aktywny

- Kontakt:
Powyżej masz całkiem ciekawe rozwiązania dotyczące rzecz jasna ogrzewania kawalerki. Podstawowe pytanie będzie takie,czy jest ona wynajmowana czy też nie. Czekamy na szczegóły.
Mieszkanie jest własne, powoli doprowadzam je do ładu, a piec kaflowy bardzo szpeci mi pokój, poza tym, codzienne schodzenie do komórki po węgiel, rozpalanie i w ogóle. To bardzo męczące i ciężko utrzymać dom w czystości. Czekam na jakieś szczegóły co do tych folii, jaka jest cena instalacji, koszty miesięczne. Z góry dziękuje za wszelkie rady !:)
A panele na podczerwień ? Bardzo dużo czytałem o tym, same pozytywne opinie, tylko czy u mnie zda to egzamin? Czytałem, że do takiego ogrzewania ciepło nie może uciekać . Mieszkam w kamienicy przedwojennej, mury zewnętrzne ok 50cm, okna i drzwi wymienione jak już wcześniej pisałem. Czy ktoś się może orientuje ile by mnie wyniosło miesięczne koszta takimi panelami? Rozważę każdą propozycje.
Żeby podać koszt instalacji (materiałów) systemu grzewczego OPP potrzebny jest projekt czy chociażby szkic z wymiarami poszczególnych pomieszczeń. Koszty miesięczne za zużycie energii do ogrzania mieszkania czy domu nie są zależne tylko od systemu zainstalowanego, ale głównie od izolacji i strat ciepła.
Jeżeli chciałby Pan więcej informacji, to zapraszam do kontaktu na maila firmowego.
Jeżeli chciałby Pan więcej informacji, to zapraszam do kontaktu na maila firmowego.
Dobrze dziękuje za rady. A może ktoś poleca coś innego ? Kominek z płaszczem wodnym lub dmuchawą ?
Sam powiedziałeś że piec kaflowy ci nie podchodzi to latanie po drewno będzie ok? Osobiście postarałbym się docieplić od wewnątrz przynajmniej ściany zewnętrzne i mieć ogrzewanie elektryczne. Koszt budowy kominka to rachunek za ogrzewanie prądem na kilka lat.
Witam.
Jako, że stoję przed podobnym problemem podepnę się do tematu , żeby nie tworzyć nowego.
Różnica jedynie w wielkości mieszkania, moje ma 40m2 reszta bardzo podobna.
Pokój z kachlokiem, kuchnia,przedpokój, łazienka z bojlerem.
Obecnie czekam na wizytę kominiarza, gdyż podjąłem decyzję o wykonaniu instalacji CO i CWU zasilanej z pieca gazowego 2F.
I teraz prośba o wskazanie dobrego kierunku w kilku tematach.
1, Czy producent pieca w moim przypadku ma jakieś istotne znaczenie biorąc pod uwagę cenę, trwałość, serwis, koszty użytkowania itp ?
2. Otwarta komora spalania czy zamknięta ?.
3.Która wersja jest tańsza w eksploatacji 1F z zasobnikiem, czy tez 2F.
4.Grzejniki stalowe czy alu ? Instalacja rozprowadzająca będzie w miedzi.
5.Czy instalację, poza podłączeniem pieca mogę wykonać sam. Wiem ,ze jestem w stanie zrobić to dobrze i estetycznie.
Widziałem kilka razy bardzo niechlujne instalacje wykonane przez uprawnionych instalatorów.
5.Inne ważne wskazówki na które należy zwrócić uwagę.
Jako, że stoję przed podobnym problemem podepnę się do tematu , żeby nie tworzyć nowego.
Różnica jedynie w wielkości mieszkania, moje ma 40m2 reszta bardzo podobna.
Pokój z kachlokiem, kuchnia,przedpokój, łazienka z bojlerem.
Obecnie czekam na wizytę kominiarza, gdyż podjąłem decyzję o wykonaniu instalacji CO i CWU zasilanej z pieca gazowego 2F.
I teraz prośba o wskazanie dobrego kierunku w kilku tematach.
1, Czy producent pieca w moim przypadku ma jakieś istotne znaczenie biorąc pod uwagę cenę, trwałość, serwis, koszty użytkowania itp ?
2. Otwarta komora spalania czy zamknięta ?.
3.Która wersja jest tańsza w eksploatacji 1F z zasobnikiem, czy tez 2F.
4.Grzejniki stalowe czy alu ? Instalacja rozprowadzająca będzie w miedzi.
5.Czy instalację, poza podłączeniem pieca mogę wykonać sam. Wiem ,ze jestem w stanie zrobić to dobrze i estetycznie.
Widziałem kilka razy bardzo niechlujne instalacje wykonane przez uprawnionych instalatorów.
5.Inne ważne wskazówki na które należy zwrócić uwagę.
JanG.
Nie chcę być nachalny. Czy porównał Pan koszty ogrzewania gazem do kosztów ogrzewania podczerwienią? Każdy ma prawo mieć swoje zdanie. Fizyka budowli i ogrzewania jest jedna.
To, czy Pan podjął właściwą decyzję okaże się w przyszłości.
Będę Panu bardzo wdzięczny jeżeli poda Pan koszty zużycia energii po następnym sezonie grzewczym.
Obawiam się, że takiej informacji nigdy nie otrzymamy...
To, czy Pan podjął właściwą decyzję okaże się w przyszłości.
Będę Panu bardzo wdzięczny jeżeli poda Pan koszty zużycia energii po następnym sezonie grzewczym.
Obawiam się, że takiej informacji nigdy nie otrzymamy...
1 Nie ogrzewałem do tej pory ani gazem ani prądem. Na podstawie jakich danych mam dokonać porównania kosztów ogrzewania ?Enerbau pisze:......Czy porównał Pan koszty ogrzewania gazem do kosztów ogrzewania podczerwienią?...
2. Moje pytanie dotyczyło zupełnie innej kwestii.
JanG.
Moja mama ma domek o powierzchni 34 m2 w którym są dwa pomieszczenia i do niedawana ogrzewała go piecokuchnią co nie zdawało egzaminu. Piecokuchnia pożerała węgiel a w domu było zimno tzn poniżej 20 stopni. Muszę zaznaczyć, że domek jest stary i nieocieplony. Jesienią namówiłam ją na kominek z wkładem. Kupiła i w tym roku wreszcie nie zmarzła. Zaoszczędziła też na kosztach ogrzewania jak na razie. Wkład kupiła w ,,pewnym" sklepie. Zajrzyj tu archonhome.pl . W sklepie mają też wkłady wodne i wiele innych towarów przydatnych w domu. Często do niego zaglądam bo towary są lepszej jakości niż np. w Castoramie.
-
Greengaz
- Superużytkownik

- Kontakt:
araksol23
Pieprzysz kolego głupoty, byle się zareklamować.
Jeszcze ktoś pomyśli, że to prawda.
Pieprzysz kolego głupoty, byle się zareklamować.
Jeszcze ktoś pomyśli, że to prawda.
Obalam mity na temat ogrzewania propanem.
A nie prawda popieram araksol23 i też stawiam na kominki. Sprawdzają się i nie ma kotłowni w domu a drewno nie jest takie drogie
-
Greengaz
- Superużytkownik

- Kontakt:
Nie masz pomieszczenia o nazwie "kotłownia", bo masz ją w salonie.kinga23 pisze:A nie prawda popieram araksol23 i też stawiam na kominki. Sprawdzają się i nie ma kotłowni w domu a drewno nie jest takie drogie
I oczywiście kupujesz w tym samym sklepie.
Możesz zeskanować i opublikować pozwolenie na budowę domu, gdzie kominek jest jedynym źródłem ciepła?kinga23 pisze:Zamarzył mi się kominek z płaszczem wodnym. Ma to być jedyne źródło ciepła w domu. Fajny, tani wkład już kupiłam w tym sklepie archonhome.pl i pozostał montaż . Mają być podłączone 4 pomieszczenia na jednym poziomie. Obudowa będzie z cegieł i drewna w miarę prosta. Jakich kosztów mogę się spodziewać. Mieszkam w okolicach Kielc. Kominy są stare i nie zabezpieczone. Dom jest nieocieplony...
Jeśli już się reklamujesz jako sprzedawca kominków, to chociaż trochę poczytaj, nie mówiąc o praktyce.
Proponuje trochę więcej subtelności reklamowaniu i ... uważaj, aby Ci się nie pochrzaniło co napisałeś pod każdym z nicków.
Obalam mity na temat ogrzewania propanem.