Witam wszystkich.
Proszę fachowców i użytkowników o podpowiedź , ponieważ stoję przed trudnym wyborem.
Budujemy 85 m2 domek drewniany z bali ocieplony i otynkowany z zewnątrz.Muszę zdecydować jakie będzie ogrzewanie.Wiadomo że gaz jest drogi i będzie drożał ale jest czysto i wygodnie.Węgiel jest tańszy ale mniej przyjemny w obsłudze.Dodam jeszcze o przepisach zakazujących węgla w Krakowie.
Ja zaś jestem z Lublina, a wkrótce może być tak samo.Jestem negatywnie nastawiony do gazu.Może jestem w błędzie?
Arek
Gaz czy okogroszek w nowym drewnianym domku?
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
-
Arek Pudło
- Początkujący

Gaz czy okogroszek w nowym drewnianym domku?
Arek Pudło
Re: Gaz czy okogroszek w nowym drewnianym domku?
Dlaczego dom z bala ocieplasz od zewnątrz? Ja mam z bala i ocieplony od środka:
http://www.szkielet.pl/forum/viewtopic. ... jaworzynka
Aktualnie mam gruntową PC. Miałem ogrzewanie na gaz PB rachunki za ogrzanie w zeszłym roku z wodą wyszły mnie ok 4500zł od listopada do kwietnia za 130m2 ale mam też rekuperator. W dupogroszek bym się nie pchał choć mam 4 kopalnie w zasięgu wzroku. Dobry kocioł gazowy jest w tej samej cenie. Bezobsługowość też ma znaczenie a i kotłownia mniejsza i czysto. Jeżeli uda ci się ocieplić dom w taki sposób by zejść z zapotrzebowaniem poniżej 30W/m2 to zrób sobie ogrzewanie matami elektrycznymi i będziesz sobie sterował każdym pomieszczeniem indywidualnie wg zapotrzebowania.
http://www.szkielet.pl/forum/viewtopic. ... jaworzynka
Aktualnie mam gruntową PC. Miałem ogrzewanie na gaz PB rachunki za ogrzanie w zeszłym roku z wodą wyszły mnie ok 4500zł od listopada do kwietnia za 130m2 ale mam też rekuperator. W dupogroszek bym się nie pchał choć mam 4 kopalnie w zasięgu wzroku. Dobry kocioł gazowy jest w tej samej cenie. Bezobsługowość też ma znaczenie a i kotłownia mniejsza i czysto. Jeżeli uda ci się ocieplić dom w taki sposób by zejść z zapotrzebowaniem poniżej 30W/m2 to zrób sobie ogrzewanie matami elektrycznymi i będziesz sobie sterował każdym pomieszczeniem indywidualnie wg zapotrzebowania.
-
EXPERTPROOF
i tak o to IRC robi swoje dla takiego typu domów,po prostu grzeje
[quote="Arek Pudło"]/quote]
No, to szukamy dalej!
Nie po to izolujemy, by robić centralne.
No, to szukamy dalej!
Nie po to izolujemy, by robić centralne.
Ja by m został przy gazie jeśli jest przyłącze. Jeśli nie ma to PC albo prąd tak jak koledzy wcześniej wspomnieli. Wszystko zależy od zapotrzebowania domu na ciepło.