ocieplenie poddasza
-
strazak112
- Początkujący

- Kontakt:
ocieplenie poddasza
Witam serdecznie mam dom z lat 40 jest to dom z poddaszem nie użytkowym o powierzchni 120m/k. w tym roku chce ocieplić strop na poddaszu, w pomieszczeniach poniżej mam wykończone pokoje , na sufit z trzciny były przybite łaty i dane k-g. teraz chcąc się zabrać za ocieplenie chce dać od strony poddasza folie paro izolacyjna na belki tak aby szczelnie pokryć stop, a miedzy belki 20cm wełny. czy mogę tak dać ta folie czy nie dawać jej wcale
slawek
-
BIBB1991
Re: ocieplenie poddasza
Folię paroizolacyjna należy umieszczać najbliżej od strony pomieszczenia, w którym panuje większe ciśnienie pary wodnej - w tym przypadku od strony pomieszczenia ogrzewanego. Należy pamiętać również, aby folia paroizolacyjna była ułożona przed izolacją termiczną z wełny mineralnej.
Niezbędna jest także właściwa wentylacja pomieszczeń.
O tym można przeczytać również tutaj http://www.bogumilabytnar.pl/blog/?p=101
Proszę podesłać odręczny szkic Pana wyobrażenia na temat izolacji stropu. Spróbujemy rozwiązać temat.
Proszę podesłać odręczny szkic Pana wyobrażenia na temat izolacji stropu. Spróbujemy rozwiązać temat.
-
strazak112
- Początkujący

- Kontakt:
-
strazak112
- Początkujący

- Kontakt:
PRZESYŁAM SZKIC JAK BYM CHCIAŁ DAC FOLIE IZOLACYJNABIBB1991 pisze:Folię paroizolacyjna należy umieszczać najbliżej od strony pomieszczenia, w którym panuje większe ciśnienie pary wodnej - w tym przypadku od strony pomieszczenia ogrzewanego. Należy pamiętać również, aby folia paroizolacyjna była ułożona przed izolacją termiczną z wełny mineralnej.
slawek
-
strazak112
- Początkujący

- Kontakt:
[quote="strazak112"]
[/quote
PRZESYŁAM SZKIC CO DO FOLI PAROIZOLACYJNEJ CZY TAK MOGĘ DAĆ
[/quotePRZESYŁAM SZKIC CO DO FOLI PAROIZOLACYJNEJ CZY TAK MOGĘ DAĆ
slawek
-
strazak112
- Początkujący

- Kontakt:
-
BIBB1991
Jest to jedno z najgorszych rozwiązań.
Izolacja termiczna nie jest ciągłą. Belki stropowe w tym przypadku stanowią mostek termiczny.
Paroizolacja w części jest ułożona od strony pomieszczenia (strych), w którym panuje niższe ciśnienie pary wodnej.
Efektem tego będzie wykraplanie się pary wodnej na paroizolacji na styku z górną powierzchnią belek stropowych.
Izolacja termiczna nie jest ciągłą. Belki stropowe w tym przypadku stanowią mostek termiczny.
Paroizolacja w części jest ułożona od strony pomieszczenia (strych), w którym panuje niższe ciśnienie pary wodnej.
Efektem tego będzie wykraplanie się pary wodnej na paroizolacji na styku z górną powierzchnią belek stropowych.
-
andrzej_kendrzyk
Jeśli chcesz kupić tanio i w dodatku uzyskać rabat na zakup farby,
glazury,tynku,cementu,kleju wejdź na fanpage polskiej firmy ZINO
i kliknij ,,Lubię to" oraz ,,Udostępnij".
Zgłoś to w jednym z naszych sklepów ,a nie ominie Cię niższa cena!
glazury,tynku,cementu,kleju wejdź na fanpage polskiej firmy ZINO
i kliknij ,,Lubię to" oraz ,,Udostępnij".
Zgłoś to w jednym z naszych sklepów ,a nie ominie Cię niższa cena!
Jest sens dawać paroizolację w domku letniskowym między użytkowym poddaszem a parterem gdzie w stropie są schody z otwartą przestrzenią a nie klatką schodową?
-
KTH
jak architekt każe to trzeba dawać nawet podwójnie tę folię w końcu architekt ma zawsze rację więc jak dasz jedną warstwę więcej będziesz mądrzejszy od niego
słuszna uwaga wojtek
słuszna uwaga wojtek
Czyli to taka aluzja i ta izolacja nie ma w tym momencie sensu? 
-
Annamastalerz888
- Początkujący

a w jakich przypadkach stosowanie folii paraizolacyjnej jest konieczne?
W przypadku przegród pomiędzy pomieszczeniami ogrzewanymi i nie ogrzewanymi oraz izolacji dachu.
a jak dach jest odeskowany i jest wełna mineralna to tez?