Modyfikacja piwnicy

Fundament może być wykonany z różnych materiałów, a jego poprawne wykonanie jest podstawą budowy domu. Jeżeli jeszcze nie wiesz jakiego materiału użyć do budowy swojego domu to w tym dziale z pewnością poznasz zalety i wady różnych materiałów i rodzajów fundamentów.

Moderator: Redakcja e-izolacje.pl

adrianoos966
Początkujący
Początkujący

Modyfikacja piwnicy

Post autor: adrianoos966 »

Posiadam 25letni dom, że tak powiem "masywny" na parterze ścinana 3 warstwowa a ściany piwnicy po 50cm grubości. Chcę ocieplić podgłogi w piwnicy tylko że jest duża różnica w wysokości wylewek.
Miał to być duży warsztat ale wyszedł dom :D
W jednym pomieszczeniu wylewka jest poniżej prawidłowego poziomu w innym dużo wyżej od normy.
Narysuje wam to.

NR1.
Szary kolor oznacza jak jest teraz czy prawidłowo wylewka + styropian ma być opcja A czy B???

NR2.
Mam drzwi, są niskie więc czy mogę rozkuć trochę fundament pod drzwiami żeby wstawić "ludzkie" drzwi? poza tym chciałem ocieplić tą podłoge. Co jeszcze zauważyłem fundamenty pod ścianą nośną która biegnie przez cały dom są lekko wyżej. Więc nie zrobie tak że zakryje mi idealnie równo oba fundamenty (to ta ściana w któreś siedzą drzwi na rysunku)
więc fundament będzie nawet po ociepleniu wystawał (w innej części domu). Ale nie ważne jest estetyka.

Szary kolor oznacza jak jest teraz

Czy można tak robić???

Obrazek

EXPERTPROOF

Re: Modyfikacja piwnicy

Post autor: EXPERTPROOF »

na odsadzce czyli i poniżej poziomu ławy fundamentowej tak wynika z tego co rysujesz ... możliwe i technicznie wykonalne jak najbardziej, drzwi .... osadzić można ale pod warunkiem że zachowasz ciągłość wszelkich izolacji

adrianoos966
Początkujący
Początkujący

Post autor: adrianoos966 »

Bardzo dziękuje

EXPERTPROOF

Post autor: EXPERTPROOF »

choć nie ukrywam, iż istnieje kilka newralicznych punktów w całości takiego procesu

ODPOWIEDZ

Wróć do „Fundamenty”