Informacje na temat instalacji grzewczych, ogrzewania domu, kotłów CO. Dowiedz się jak ogrzać mieszkanie i jakie wybrać instalacje grzewcze aby rachunki nas nie zaskoczyły.
Dla celów ogrzewania podłogowego musisz mieć dodatkową pompkę obiegową , chyba ze w domu masz tylko ogrzewanie podłogowe .
w innym przypadku woda w obiegu płynie sobie tam gdzie jest jej łatwiej , czyli przez grzejnik
tak jak napisał Kolega wczesniej
[quote="adas06111983"]Witam. Mam problem z ogrzewaniem. Podłączone jest do rurek przy grzejniku. Grzejnik grzeje a podłoga nie .pomóżcie.
Sorry Gregory, ale ktoś ci spartaczył robotę. Takie rzeczy zostawia się fachowcom. Mój szwagier ma firmę, to opowiada, że jak ludzie sobie sami robią, to fuszerę straszną odwalają. A on jest dobrym fachowcem i z tylko dobrymi współpracuje. Jeśli chodzi o sprzęt grzewczy mówił, że zamawia w Emer Serwis. Póki co nie narzeka ani on, ani jego klienci.
Smród reklamy na odległość. Wracając do treści mówisz o tym że nadal można samemu tyle że źródło zaopatrzenia należy zmienić i wszystko będzie grało i działało.
Witam ponownie. Co do podłogówki to była zapowietrzona teraz niby rurki ciepłe ale słąbo grzeje. Czy trzeba jakąś dodatkową pompke dokupić ? Jak tak to jaką i gdzie ją podłączyć?Dzięki
Przy tak wykonanej instalacji można tylko gdybać. My widzimy kawałek rurki, RTL, stary żeliwny grzejnik i to tyle. Nie widzimy całej instalacji typu ogrzewania i mocy zamontowanej pompy. Każda podpowiedź będzie strzałem na oślep. Poza tym co znaczy słabo grzeje? Jaka temperatura jest a jaka wg pana powinna być?
A więc tak nie wiem jaka jest temperatura ale po prostu jak w innych pomieszczeniach grzejniki są gorące i est ciepłe a w tym pokoju jak się wchodzi to czuć chłód,rurki nie są gorące tylko ciepłe. A pompe mam VA35/180 I NA TRZECIM BIEGU.Pokój ma 30 m2. Atak wygląda instalacja:
Tu nie chodzi o zdjęcia raczej o całą instalację. Spróbuj zakręcić inne grzejniki zobacz czy pompa da radę przecisnąć wodę do tego obiegu prezentowanego na zdjęciach.
W tej sytuacji zastosować taki schemat jak podawali porzednicy, czyli wpiąć podłogówkę przez powrót z grzejnika, lub zamienić zawór termostatyczny (ktory obecnie jest na powrocie) na zasilanie, bo w tej sytuacji płynie chłodna woda z grzejnika która jest jeszcze dodatkowo dławiona przez zawór.
A co za różnica czy zawór dławi przed czy za pętlą? Poza tym to zawór RTL czyli taki który odczytuje temperaturę na pętli i zamyka przepływ gdy podłogówka osiągnie szczyt grzewczy. Jeżeli będzie na zasilaniu zamknie pętle gdy tylko ciepła woda pojawi się na zaworze.