Poniżej przedstawię mały szkic partery i łazienki o którą mi chodzi. jest to łazienka z wanną mniej więcej 5m^2. jest w niej średnio 23 stopnie korytarz jest zimniejszy z racji tego że jednak co jakiś czas ktoś wychodzi i wchodzi ale jest ogrzewane grzejnikiem, nie jest to najlepiej rozwiązane (dom jest z początku lat 60.) myślałem o przerobieniu tego wejścia ale to nie na teraz nie na najbliższe 4 lata. dlatego jeżeli byłby sam wywiew to prawdopodobnie cały czas powietrze byłoby nawiewane z korytarza, a jeżeli nawiew i wywiew o takich samych średnicach to w jakiś sposób bym to ograniczył ?

punkty czerwone to nawiew powietrza do pomieszczenia a niebieskie wywiew.
Co do piwnicy, to myślałem żeby w ogóle zrobić tam osobną wentylacje mechaniczną bez odzysku, w sumie to nie będę tam grzał cały czas więc w pomieszczeniach tak jak teraz mam średnio 14-16 stopni( kotłownia jest wyjątkiem kiedy grzeje piec na eko groszek). tylko będę musiał mieć szczelne drzwi do piwnicy z domu ( tak logicznie myśląc żeby oddzielić piętro od piwnicy) nie wiem czy moje myślenie jest poprawne.
A co do dogrzewania i chłodzenia z PPCi to myślę nad małym szkieletowym drewnianym domkiem w górach ( taki wypadowy i do odwiedzania teściowej

) dlatego zależy mi na jak najmniejszej obsłudze ( zdalne sterowanie) żeby przed naszym przyjazdem się "przygotował" . no i oczywiście na jak najmniejszym zapotrzebowaniu ciepła, ocieplony na pewno pianą i myślę tu o pełnym izolowaniu - zrobić termos. juz widziałem 2 takie domki które izolowałem pianą, super sprawa oczywiście wentylacja mechaniczna z odzyskiem, ogrzewanie hmmm tu nie wiem w niemczech widziałem rozwiązanie gdzie ogrzewanie było zasilanie elektrycznie, a na działce panele fotowoltaiczne, więc może coś takiego, tylko z tym problemem to potem kiedy bede wiedział i oszacuję mniej więcej ile energii będę potrzebował, bo wyjdzie tak że najprostsze rozwiązania najlepsze i najbardziej ekonomiczne. tylko to sam początek pomysłu jak będę miał czas to bardziej zajmę się tym tematem, może zrobię relację z etapu projektowania przygotowania i budowy jak do owej dojdzie. Pozdrawiam
Wystarczy Damian, na "Pana" trzeba mieć wygląd pełny portfel i stanowisko