Instalacja pieca

Informacje na temat instalacji grzewczych, ogrzewania domu, kotłów CO. Dowiedz się jak ogrzać mieszkanie i jakie wybrać instalacje grzewcze aby rachunki nas nie zaskoczyły.

Moderator: Redakcja e-instalacje.pl

poverg
Początkujący
Początkujący

Instalacja pieca

Post autor: poverg »

Witam mam pytanie zrobiłem instalację pieca według opisów znalezionych w internecie muszę tylko umieścić wyżej naczynie przelewowe bo znajduje się za nisko i wygania przelewem .Proszę o przejrzenie układu czy został prawidłowo wykonany. Układ wykonany w rurach calowych dopiero do naczynia przelewowego i w rozdzielaczu gdzie rozdziela się na grzejniki idzie pex-al 16. Pompę dałem inaczej gdyż nie chciało grzać grzejników tylko goniło wodę na bojler bo tam miało lżej ,a teraz jak temperatura podskoczy do 50 na kotle to grzeje bojler poniżej nie chce.
Obrazek

Bolas
Superużytkownik
Superużytkownik

Re: Instalacja pieca

Post autor: Bolas »

Naczynie wzbiorcze na powrocie i rura bezpieczeństwa na fi16? - Gratuluję pomysłowości. Pompa na centralne a bojler grzeje się grawitacyjnie? Zawór różnicowy umieszczony w ten sposób nie pełni żadnej funkcji chyba że ma zaburzać przepływ przez siebie samego i obciążać pompę. Nie wiem gdzie znalazłeś taki schemat ale ogólnie wszystko jest to bani.

poverg
Początkujący
Początkujący

Re: Instalacja pieca

Post autor: poverg »

to jest mały układ 5 grzejników metraż mieszkania 38 m2 to jak tak jak mam to przerobić żeby było okej jak pompa była wstawiona normalnie nie grzało grzejników dlatego ją przeniosłem a różnicowy otwiera się od pompy tak myślę a grawitacyjnie chodzi do bojlera bo tam jest cal

ODPOWIEDZ

Wróć do „Instalacje grzewcze i ogrzewanie domu”