olejowanie blatu drewnianego

Pomysły na wystrój kuchni, dobór armatury kuchennej i mebli. Porady jak zaprojektować funkcjonalną, oryginalną kuchnię. Radzimy jakie dobrać meble kuchenne, sprzęt AGD oraz odpowiedni zlewozmywak. Nowości dotyczące trendów w aranżacji przestrzeni kuchennej.

Moderator: Redakcja e-mieszkanie.pl

samodzielna
Początkujący
Początkujący
Posty: 16
Rejestracja: 27 lis 2013, 20:54

olejowanie blatu drewnianego

Post autor: samodzielna »

Czy ktoś może ma osobiste doświadczenie związane z olejowaniem blatu dębowego z Ikei , olejem z Ikei ?

Ile warstw trzeba nanieść , jak długo trzeba czekać aż będzie nadawał sie do eksploatacji , czy mozna przedobrzyć [nanieść za dużo} ?

Interno
Superużytkownik
Superużytkownik
Posty: 2405
Rejestracja: 05 lis 2008, 22:07

Re: olejowanie blatu drewnianego

Post autor: Interno »

Niestety nie znam oleju z Ikei.
Drewno traktujemy olejem tyle razy ile jest w stanie wchłonąć.
Dębiny ostatnio nie robiłem ale jesion zaciągnąłem 6 lub 7 razy.
Blaty są klejone z różnie usłojonych kawałków czyli nie jest jednorodna to struktura i dlatego jedne kawałki więcej piją impregnatu inne mniej.
Nakładam pędzlem a nadmiar ściągam szmatką.
Do niektórych olejów są rozcieńczalniki, który stosujemy do pierwszych warstw aby olej był jak najrzadszy.
Im olej rzadszy i ciepły / niektóre z olejów wymagają pewnej minimalnej temperatury / tym impregnacja głębiej wnika w materiał a to jest najważniejsze.

samodzielna
Początkujący
Początkujący
Posty: 16
Rejestracja: 27 lis 2013, 20:54

Re: olejowanie blatu drewnianego

Post autor: samodzielna »

No to chyba zrobiłam błąd !
Nie ściągałam nadmiaru i blat jest taki "gumowy" , nie da się " wyfroterować " - co jak gdzieś czytałam powinno się udać , jest brzydki.
Co zrobić teraz ?
Zmyć ten nadmiar ? Minęła doba z okładem od olejowania.
Mąż mnie wyrzuci z domu.
Zrobiłam tak jak mówił sprzedawca.

Awatar użytkownika
yanes
Superużytkownik
Superużytkownik
Posty: 663
Rejestracja: 14 wrz 2008, 20:46
Lokalizacja: Podhale

Re: olejowanie blatu drewnianego

Post autor: yanes »

Blat jest bukowy i powinno się go olejem mocno nasączyć ,odczekać chwilę i zetrzeć nadmiar a później polerować bawełnianą szmatką.
W tej chwili jak jest gumowaty czyli nadmiar oleju został na blacie trzeba kupić kilka papierów w kostce z ziarnem P180 i to zeszlifować. Bez obawy blatu nic się nie stanie a jak już będzie gładki to czynność z olejowaniem powtórzyć.Wszystkie etapy powinny być zrobione w ciągu godziny.

samodzielna
Początkujący
Początkujący
Posty: 16
Rejestracja: 27 lis 2013, 20:54

Re: olejowanie blatu drewnianego

Post autor: samodzielna »

Dziekuję !

PTUprzeprowadzki
Początkujący
Początkujący
Posty: 10
Rejestracja: 06 sty 2014, 15:14
Lokalizacja: Kraków
Kontakt:

Re: olejowanie blatu drewnianego

Post autor: PTUprzeprowadzki »

Ja odczekiwałem 2 godziny między warstwami przy olejowaniu blatu dębowego, pierwsze 3 warstwy były podgrzane do odpowiedniej temperatury by lepiej wchłonęły. Razem warstw było 7.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Kuchnie”