Gipsowy kamien czym pomalować ?
Moderator: Redakcja e-mieszkanie.pl
Gipsowy kamien czym pomalować ?
Witam. W domu mam ułożone łuki z gipsowego kamienia który kilkanaście lat temu został pomalowany ale z biegiem czasu jak to wiadomo wystarczy lekko czymś obić i już gips odpada po czym zostaje biała plamka na brązowym kamieniu. Chciałbym to odmalować ale nie wiem czego użyć ponieważ ten kamien nie jest jednolity.... tzn. każdy kamień ma różne odcienie wiecie o co kaman ? Gdzieś czytałem, że wsytarczy pigment z wodą ?
-
matskl
Re: Gipsowy kamien czym pomalować ?
W tym roku miałem okazje pracować na budowie gdzie montowali kamienie "piaskowce" i jeśli był ubytek to szlifowali go na większej powierzchni aż go nie było widać lub mieli taki specjalny gips do kamienia. Nie wiem gdzie go kupowali a teraz już nie mam z nimi kontaktu.
eeee ? ale on jest biały i pomalowany czymś brązowym ;x nie mam możliwości szlifowania tylko musze wszystkie pomalować.
-
EXPERTPROOF

po pierwsze do tego są specjalne zaprawy a nie gipsy (o tym piaskowcu nie wspomnę co kolega pisał)
słyszałeś o zaprawach renowacyjnych ? wypełniających i wzmacniających ???
czyszczenie takich detali musi się odbyć za pomocą pary i środków do usuwania starych farb - nie mylić z sodą kaustyczną !
jeśli będziesz ciekaw jak czyści się sztukaterię to wstawię Ci takie zdjęcie