stukający grzejnik
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
stukający grzejnik
Witam, mam problem z grzejnikiem. Instalacja ma 10 lat, na początku nie stukal. Tylko jeden wydaje dźwięki, jak się go trochę odkręci. Zazwyczaj odkrecam tylko trochę gdy wracam do domu, kiedy cała instalacja jest zimna. Ah no i musze dodać że mam dom jednorodzinny. Dlaczego stuka i co z tym zrobić ? Grzejniki sa z purmo, takie płytowe. I raczej nie jest założony odwrotnie
Re: stukający grzejnik
Temat już był raz poruszany. Nawet było rozwiązanie jeżeli dobrze pamiętam poszukaj dobrze.
Szukałam,dlatego napisałam ze nie jest źle podłączony, w tamtym temacie wyszło, że grzejnik ma odwrócona cyrkulację
Gdyby byl zapowietrzony to nie grzałby cały, już to przerabialam z innym grzejnikiem
W sytuacji gdy słyszysz stuki po otwarciu zaworu , moze to świadczyć o tym ze jest bardzo sztywno zamontowany do ściany i w momencie gdy sie ,,rozgrzewa,, nastepuje jego ,,wydłużenie,,
Uchwyty na których wisi grzejnik muszą mieć choć odrobine luzu .
www.pompaciepla-24.pl
Uchwyty na których wisi grzejnik muszą mieć choć odrobine luzu .
www.pompaciepla-24.pl
Nie wiem. . Możliwe, bo montowały "majstry".A ma znaczenie to ze stukanie słychać bardziej w podłodze ?
A z jakiego materiału jest wykonana instalacja , wyglada to na ,,stal,, wewentualnie miedz.
Moze gdzies rury nie mają izolacji na sobie i są na sztywno zabetonowane.
W trakcie rozgrzewania sie rury wydłuża sie ona i takimi skokami sie przesuwa, zamiast płynnie gdyby miała na sobie izolacje .
www.pompaciepla-24.pl
Moze gdzies rury nie mają izolacji na sobie i są na sztywno zabetonowane.
W trakcie rozgrzewania sie rury wydłuża sie ona i takimi skokami sie przesuwa, zamiast płynnie gdyby miała na sobie izolacje .
www.pompaciepla-24.pl
Kasiu napisałaś że "raczej nie jest założony odwrotnie" a to nie jest jednoznaczne z tym że jest dobrze zamontowany.
Jeżeli otwory w ścianach są zapiankowane to sytuacja podana przez pompa24 jest całkiem możliwa ale takie "trzaski" można zlokalizować organoleptycznie. Jeżeli to stuki takie jak pokazywał na filmiku w przytaczanym wcześniej temacie to sprawa zaworu.
Jeżeli otwory w ścianach są zapiankowane to sytuacja podana przez pompa24 jest całkiem możliwa ale takie "trzaski" można zlokalizować organoleptycznie. Jeżeli to stuki takie jak pokazywał na filmiku w przytaczanym wcześniej temacie to sprawa zaworu.