Walka z problemami

Fundament może być wykonany z różnych materiałów, a jego poprawne wykonanie jest podstawą budowy domu. Jeżeli jeszcze nie wiesz jakiego materiału użyć do budowy swojego domu to w tym dziale z pewnością poznasz zalety i wady różnych materiałów i rodzajów fundamentów.

Moderator: Redakcja e-izolacje.pl

wyborowagold
Początkujący
Początkujący

Walka z problemami

Post autor: wyborowagold »

Zakładam temat tylko dlatego, że zaczynam czytać i dowiadywać się zanim podejmę jakieś wiążące decyzje. Liczę więc na podpowiedzi w temacie edukacyjnym, jak i praktycznym.

Obrazek

Obrazek

Usunąłem ziemię i podsypałem piaskiem tworząc spadek, usunąłem deskę. Musiałem trochę podkopać, żeby złagodzić podjazd. Rozmawiałem jak na razie tylko z jednym fachowcem, który chciał układać kostkę wokół domu. Ja myślałem o tym aby zrobić opadającą opaskę betonową wypełnioną otoczkami, którą poprzedzałaby "jakaś" izolacja pionowa. Chciałbym zabezpieczyć w ten sposób dom zarówno przed podmakaniem, jak osunięciem. Prawdę mówiąc jestem w kropce.

EXPERTPROOF

Re: Walka z problemami

Post autor: EXPERTPROOF »

dobrze obrany kierunek, teraz kwestia tylko hydroizolacji i jej zabezpieczenia przed uszkodzeniami
można "tanio" bez gwarancji to zrobić albo "tanio" z gwarancją pytanie tylko jak praktycznie a nie teoretycznie to ma wyglądać.

1) okopanie fundamentów
2) frezowanie i szlifowanie powierzchni
3) dokładne oczyszczenie margla w gniazdach żwirowych
4) umycie pod ćiśnieniem
5) uzupełnienie kawern
6) osadzenie rur kanalizacyjnych w gniazdach
7) izolacja przeciwwilgociowa ( impergancja fundmanetu)
8) izolacja przeciwwodna typu lekkiego gr. 3-4 mm wzmocniona siatką
9) zamocowanie foli ochronnej i listew
10) wykonanie muru oporowego ( w modzie jest surowy beton impregnowany)
11) wykonanie podsypki z piasku
12) wykonanie podsypki ze żwiru lub otoczaków

bez murka oporowego (który się zdrenuje) całość ci się będzie "rozjeżdżać"

Interno
Superużytkownik
Superużytkownik

Re: Walka z problemami

Post autor: Interno »

Radzę to zrobić z PRAWDZIWYMI FACHOWCAMI abyś nie robił dwa razy.
Gdzie nastąpi zrzut wody z opaski i podjazdu?
Jaka to jest powierzchnia i spadek?
To jest bardzo ważna sprawa, gdyż potem wszelkie nie przemyślane działania są bardzo kosztowne.
Myślenie nie boli i papier jest cierpliwy a potem zróbmy to raz a możliwie najlepiej jak potrafimy.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Fundamenty”