Firana czy roleta
Moderator: Redakcja e-mieszkanie.pl
-
zajkajulia
- Początkujący

Re: Firana czy roleta
Ja sama uszyłam piękne firany. Wbrew pozorom nie jest to trudne do wykonania.
Podsyłam fajny artykuł z instrukcją
http://www.urzadzamy.pl/zrob-to-sam/dek ... _6181.html
Podsyłam fajny artykuł z instrukcją
http://www.urzadzamy.pl/zrob-to-sam/dek ... _6181.html
-
katarzyna_k12345
- Początkujący

Ja firan szukam w babcinych szpargałach. Można znaleźć naprawdę piękne perełki, które dodadzą charakteru każdemu wnętrzu.
Kaśka
To zależy od tego co Ci się właściwie podoba. Ja skłaniałbym się ku firanom.
ja wole oczywiście firany lepiej wyglądają i można znaleźć bardzo ładne wzory.
-
Kamil654321
- Początkujący

Firany tworzą klimat, moim zdaniem to najlepsze rozwiazanie.
Ja wolę rolety bardziej praktyczne są.
-
ala7654321
- Początkujący

- Kontakt:
Do salonu, zdecydowanie zasłony, do pokoju rolety będą ok.
Firany to wg mnie żaden klimat,tylko się brudzą i nic więcej,w kuchni są całkowicie zbędne. Teraz w modzie są rolety lub żaluzje,wystarczy tylko wybrać ich odpowiedni kolor.
Jak dla mnie zdecydowanie rolety. Firanę ewentualnie króciutka na górze do dekoracji. Boskie są rolety dzień/noc coś takiego jak na zdjęciu. Ja u siebie mam jaśniejsze. Są świetne i bardzo eleganckie. Łatwo sie utrzymyje w czystości.

Jak dla mnie tylko roleta. Pamiętam na starym mieszkaniu te ciężkie firany. A jak sobie trochę pofolgowałam i długo okien nie myłam to wstyd aż było na te firanki patrzeć hihi. Teraz są rolety i jaśniej jakoś w pomieszczeniach i brudu tak nie widać i nowocześniej.
Jestem za roletą, firana kojarzy mi się z dawnym stylem, gdzie kuchnia była urządzona w bardzo tradycyjnym i konserwatywnym stylu.
Ja sądze, że firana. Jeżeli dużo gotujesz i masz nie za dużą kuchnię to o wiele łatwiej jest z czyszczeniem takiej firany niz rolety. i mozesz tez sobie zmieniac kolor firan, latwiej niz rolet;) i są tańsze:) sama roleta w kuchni to tak sucho.
- typowyseba
- Początkujący

Jak zawsze wszystko TO ZALEŻY. Jaka kuchnia, jaka firana, jaka roleta. Osobiście uważam, że firanki są bardzo niepraktyczne w kuchni - jeśli ktoś dużo gotuje, to zimą okna się parują, firany są mokre itd. Duże praktyczniejsze są rolety na szybach, które otwuerają się razem z oknem np. Ale to moje zdanie.
Firanki do kuchni lepiej pasują. Najlepiej takie od połowy okna do dołu
A mnie się nigdy nie podobały te krótkie firanki. Owszem, jak ktoś mieszka na parterze, to żeby go sąsiedzi podglądali. A generalnie jestem przeciwnikiem firan. W swoim domu nie mam ich w ogóle w żadnym oknie.