Fronty kuchenne, folia, fornir czy drewno?
Moderator: Redakcja e-mieszkanie.pl
Re: Fronty kuchenne, folia, fornir czy drewno?
Co do frontów drewnianych, wszystkie wady i zalety zostały już szczegółowo opisane.
Jeśli chodzi o fronty foliowane. Tz. MDF PCV - zdecydowanie odradzam. To tani i zupełnie nie trwały materiał.
Jeśli chodzi o fronty foliowane. Tz. MDF PCV - zdecydowanie odradzam. To tani i zupełnie nie trwały materiał.
Zgoda - drewno to drewno: - ale nie każdy może sobie pozwolić zasobami finansowymi na taki luksus - drewno. Po nowym roku będę robił meble /okolice Warszawy/ o frontach z płyty wiórowej meblowej z której robi się korpusy szafek i to spory zestaw. Można tylko wyrażać swoje opinie na te tematy - decyzja należy usługodawcy.Komodo pisze:Co do frontów drewnianych, wszystkie wady i zalety zostały już szczegółowo opisane.
LIBER
Moje meble kuchenne mają fronty lakierowane firmy Stylfront - http://www.stylfront.pl/frontylak.php. Kuchnia ogólnie wygląda bardzo nowocześnie i chyba tylko do nowoczesnych wnętrz pasują fronty lakierowane i foliowane. Natomiast fronty drewniane kojarzą mi się raczej z klasyczną kuchnią.
Ja zdecydowałem się na fronty aluminiowe w swojej kuchni. Zamówiłem je od firmy Alumex z Koszalina. Mają solidne i dobrze wyglądające fronty w swojej ofercie. Oferują również fronty szklane, jeżeli jesteście takimi zainteresowani.
Od początku tego roku fronty do naszej produkcji kupujemy u firmy Taks ze strony taks-fronty.pl , na razie cała współpraca układa się poprawnie, bardzo szybko realizują zamówienia, nie ma problemów ze zleceniem trochę mniej typowych wzorów, kolorów itd., są otwarci, życzliwi.
Klasyczna czy nowoczesna kuchnia fronty meblowe właśnie muszą spełniać określone wymagania. Nie tylko wygląd się liczy. Na stronie frontytaks.pl takie właśnie rozwiązania znajdziecie. Polecam. Sam mam, wyglądają perfekcyjnie mimo upływu lat.
always the sun
-
Grzesiekkatowice
- Zainteresowany

- Kontakt:
Zamiast drewna llepiej zrobić meble z forniru. Fornir jest tańszy Struktura drewna jest bardziej reguralna Więc miłośnice równorozłożonych słoi drewna znajdą coś dla siebie.
Folie odradzam bo po czasie zaczyna odchodzić z mebli. Lakier a szczególnie biały rob się po latach żółty ( tak jak okna plastikowe)
Z gustami się nie dyskutuje ale dla siebie bym zrobił meble z szarej płyty. Ładnie wyglądają a w końcu meble są na kilka lat i kupujemy najczęściej nowe.
Folie odradzam bo po czasie zaczyna odchodzić z mebli. Lakier a szczególnie biały rob się po latach żółty ( tak jak okna plastikowe)
Z gustami się nie dyskutuje ale dla siebie bym zrobił meble z szarej płyty. Ładnie wyglądają a w końcu meble są na kilka lat i kupujemy najczęściej nowe.
Modnestol
Ja postawiłam na lakier. To lepsze niż folia, a tańsze niż drewno.
W mojej kuchni mam fornir kamienny. Przepięknie imituje naturalny kamień. Korzystałam z usług tej firmy http://weneo.pl/fornir-kamienny-dlaczego-warto-sie-na-niego-zdecydowac/ i muszę przyznać, że pokazali pełen profesjonalizm. Naprawdę polecam 
dla mnie tylko drewno, szukacie dobrych elementów stolarskich to zajrzyjcie do benmaru -http://benmar.com.pl/stolarka.html świetne ceny i doskonały towar
Ja zabudowując zmywarkę obawiałam się, że będę miała problemy kiedy dojdzie do naprawy. Na szczęście mechanika z serwisu AGD, nie miał większych problem. Bardzo fajnym rozwiązaniem są meble pod zabudowę, ponieważ wszystko jest spójne.
Drewno wygląda świetnie ale z doświadczenia - ojciec ma firmę robiącą meble głownie kuchenne na zamówienie w której od pewnego czasu go wspieram - drewno pracuje, po pewnym czasie meble nie sa idealne. Dlatego jak chodzi o fronty to my korzystamy z frontów lakierowanych na płycie MDF i świetnie sie sprawdzają i gładkie i frezowane, klienci zadowoleni i nie ma reklamacji. Najlepiej się sprzedaje ostatnio mat ale i połysk idzie dobrze. Trafiliśmy jakis czas temu na świetnego i solidnego polskiego producenta frontów lakierowanych z okolic Wrocławia Front Line , są w stanie nam zrobic kolor jaki klient dobie tylko zażyczy , świetnie im wychodza fronty angielskie, głeboko frezowane. Tez maja zainteresowanie wśród klientów. Generalnie co klient to coś innego choc ostatnio wykonujemy głownie w bieli meble, widac biel sie mocno przyjeła, róznica tylko w tym czy klient wybiera połysk czy mat z frezem albo bez
Polecam fornir.
15 lat intensywnego użytkowania, a wyglada prawie jak nowa. Po takim czasie brak odbarwienia czy plam na powierzchni forniru. Oczywiscie widać drobne uszkodzenia jak rysu czy wykruszenia na krawędzi ale na tyle drobne że nie rzucają sie w oczy.
Ogolnie nie ma sie co obawiać.
Do zestawu blat granitowy i mamy niesmiertelny mebel.
15 lat intensywnego użytkowania, a wyglada prawie jak nowa. Po takim czasie brak odbarwienia czy plam na powierzchni forniru. Oczywiscie widać drobne uszkodzenia jak rysu czy wykruszenia na krawędzi ale na tyle drobne że nie rzucają sie w oczy.
Ogolnie nie ma sie co obawiać.
Do zestawu blat granitowy i mamy niesmiertelny mebel.
Ostatnio zmieniony 05 lut 2021, 10:12 przez wazer, łącznie zmieniany 1 raz.
-
lideropinii
- Superużytkownik

Wybór niestety często determinowany przez zasobność portfela, ale z drugiej strony za jakość siłą rzeczy trzeba płacić.
Pozdrawiamy, zespół Decoroom
Prawdziwe piękno kryje się we wnętrzu ...
Prawdziwe piękno kryje się we wnętrzu ...
-
MarkoPollo
- Początkujący

A zastanawiałeś się może nad płytami MPB? Ostatnio dużo montuje tego u klientów, myślę, że to będzie bardzo mocny trend w Polsce. Płyty są łatwe w obróbce (duża zaleta dla wykonawcy), bardzo wytrzymałe (np. na zarysowania) i ładne. Zerknij - może i Tobie się przypodobają.