Witam, chciałem się dowiedzieć jakich efektów mogę się spodziewać wygłuszając cała jedną stronę budynku? Sytuacja wygląda tak, że mieszkam w szeregowcu i jak sie wprowadzałem to nie wiedziałem kto będzie moim sąsiadem, teraz ja mam już wszystko wykończone, a sąsiad jest na etapie łożenia gładzi i wylewania betonu na podłogi, ale niestety okazało się, że nie są to powiedzmy.. wyżyny intelektualne bo gość jest wyjątkowo głośny i w dodatku ma dwójkę dzieci na które potrafi tylko się wydzierać. W pierwszym momencie myślałem, że drzwi na dole nie zamknąłem i obce osoby mi w salonie rozmawiają tak się dźwięk niesie. Wydaje mi się, że dźwięk niesie się głównie przez klatkę schodową (jest to budynek 3 piętrowy) i włąśnie tam chciałbym coś zmajstrować, oczywiście z mojej strony. Strata powiedzmy 5-10cm nie będzie w tym momencie zbyt bolesna, jednak powierzchnia całości jest olbrzymia i zapewne takie będą też koszty także zanim się za cokolwiek zabiorę wolałbym wiedzieć czy przyniesie to w ogóle jakieś efekty?
Pozdrawiam.
Wygłuszenie jednej strony budynku
Moderator: Redakcja e-izolacje.pl
- Jacek Danielewski
- Początkujący

- Kontakt:
Re: Wygłuszenie jednej strony budynku
Przenoszenia drogą materiałową po konstrukcji dźwięków uderzeniowych nie wyeliminuj się poprzez okładzinę ścienną na ścianie między lokalowej. To brak warstwy sprężystej w podłodze pływającej lub "dobicie" posadzki sąsiada do ściany między mieszkaniowej. Zgodnie z przepisami jest obowiązek stosowania podług pływających w budynkach mieszkalnych wielorodzinnych również w obszarze komunikacji wspólnej ( korytarz i klatka schodowa dla wszystkich).
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Słusznie Pan prawi. --- Tak po prostu: Wygłuszanie może być skuteczne w lokalu gdzie jest źródło . U "odbiornika" skuteczne może być tylko wygłuszanie punktowe - np. stopery w małżowinach uszu.
Klatkę schodową każdy mamy swoją w swoich mieszkaniach i jest to w sumie jedna wielka pusta przestrzeń z każdej strony i dźwięk się ładnie przenosi między piętrami i przez tą ścianę, bo rozmów z pokoi po drugiej stronie już nie słyszę. Odmierzyłem grubość ściany między mieszkaniami jest to niecałe 40cm. Czy wyciszenie z obu stron miałoby jakiś sens? Jaka metoda byłaby najlepsza i jednocześnie jak najtańsza? Niestety o budownictwie wiem tyle samo co o podróżach kosmicznych więc nie jestem zaznajomiony z żadnym z tych terminów. Chcę w najbliższym czasie przedstawić problem deweloperowi jednak czy on jest w stanie coś zaradzić na obecnym etapie?