Zalety i ograniczenia ogrzewania podłogowego
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
-
katarzyna187
- Początkujący

-
katarzyna187
- Początkujący

Poprosimy o konkrety , bo pisanie to droższe a to tańsze niczego nie wnosi do tematu. Na pewno forumowicze zyskaliby, gdyby mogli poczytać o szczegółach, np. jaki duży dom, jakie zapotrzebowanie w kWh/m2/rok ? Czy znajomi mają identyczny dom co Pani? Itd. itp.katarzyna187 pisze:Ogrzewanie oczywiscie wodne- rozwiązanie elektryczne nie jest oszczędnym rozwiązaniem. Znajomi bardzo żałują, rachunki mają dużo wyższe niż my. O systemie kontroli ogrzewanie podłogowego LET można poczytać w internecie.
Nie po to izolujemy, by robić centralne.
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Przecież rachunki świadczą o izolacji nie ogrzewaniu!!!!katarzyna187 pisze:Ogrzewanie oczywiscie wodne- rozwiązanie elektryczne nie jest oszczędnym rozwiązaniem. Znajomi bardzo żałują, rachunki mają dużo wyższe niż my. O systemie kontroli ogrzewanie podłogowego LET można poczytać w internecie.
Ma Pani rację! Jak dom nie jest izolowany rachunki są wysokie !!! Rolą ogrzewania jest uzupełnianie strat ciepła przez izolację i wentylację. Jeżeli dom jest izolowany - to nie istnieje możliwość założenia centralnego ogrzewania . Przykładowo - odzysk ciepła z wentylacji robi się po to, by nie robić centralnego.
Może na złotówkach :
120 m2 dom izolowany tylko tak jak nakazuje Polska Norma - posiadający 90% odzysk ciepła z wentylacji - z podłogowym ogrzewaniem podczerwonym - zużyje 900kWh w na ogrzewanie w sezonie grzewczym - ( 160 dni) - co daje nam niecałe 3 zł dziennie). Koszt założenie instalacji 8000 zł
Ostatnio zmieniony 17 kwie 2013, 12:10 przez Tomasz_Brzeczkowski, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Re: Zalety i ograniczenia ogrzewania podłogowego
Jeżeli ktoś za ogrzewanie niecentralne płaci wysokie rachunki - powinien ścigać architekta i wykonawcę za brak wiedzy, lub koniunkturalizm.
Można się zapytać o wysokośc tej idealnej temperatury?
Oczywiście - systemy powinny działać tak, aby temperatura przy suficie nie była wyższa niż 50°C, przy ścianach 35°C, a na podłodze 24-28°C w tzw. strefie wewnętrznej. Keller Pex , właściwie podłogówka to najlepsza alternatywa dla tych, którzy są alergikami albo chcą zaoszczędzić przestrzeni.
Lenka33
Tak wysokie temperatury, to tylko w saunie. W mieszkaniu optymalna temperatura wynosi 20 do 22 stopni. W tym zakresie temperaturowym mamy najwyższy komfort cieplny. Współczuję ludziom, którzy mieszkają w domu z podłogówką o temperaturze 24-28 stopni. Jak jest jednak powszechnie wiadomo, że naiwnych nie sieją... 
-
Katarzyna Kr
- Początkujący

Ja jestem bardzo zadowolona z ogrzewania podłogowego, zorientowałam się co, gdzie jak i za ile, znalazłam potrzebne materiały jak http://www.e-instalacje.pl/a/15043,ogrz ... -odpowiedz i jest ekstra. Ciepło w domu, komfortowo... Polecam
Katarzyna Kr
-
Greengaz
- Superużytkownik

- Kontakt:
Pani Katarzyno,
można poprosić o więcej danych
- powierzchnia domu,
- jakie zapotrzebowanie na ciepło,
- jakie koszty inwestycji,
- jakie przejęła Pani rozwiązania,
- ile płaci Pani za CO,
- ile za CWU,
Inaczej to tylko ukryta i nieporadna reklama, a więc -
NIEWIARYGODNE.
można poprosić o więcej danych
- powierzchnia domu,
- jakie zapotrzebowanie na ciepło,
- jakie koszty inwestycji,
- jakie przejęła Pani rozwiązania,
- ile płaci Pani za CO,
- ile za CWU,
Inaczej to tylko ukryta i nieporadna reklama, a więc -
NIEWIARYGODNE.
Obalam mity na temat ogrzewania propanem.
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Ale w tym artykule napisali o wyższości grzejników nad podłogowym!!!Katarzyna Kr pisze:Ja jestem bardzo zadowolona z ogrzewania podłogowego, zorientowałam się co, gdzie jak i za ile, znalazłam potrzebne materiały jak http://www.e-instalacje.pl/a/15043,ogrz ... -odpowiedz i jest ekstra. Ciepło w domu, komfortowo... Polecam
Z dużą ilością błędów -
jak tu, ale jednak Pani Katarzyna nie czytała tekstu.Przy ogrzewaniu grzejnikowym, dzięki możliwości błyskawicznego reagowania, ilość ciepła oddawanego przez grzejniki do pomieszczeń natychmiast spada. W rezultacie, temperatura w pomieszczeniu pozostaje stabilna, a grzejnikowy system grzewczy oszczędza paliwo.
W identycznie zbudowanym domu, wyposażonym w ogrzewanie podłogowe w słoneczne zimowe dni dochodzi do przegrzania pomieszczeń, ponieważ kumuluje się ciepło emitowane przez promienie słońca i grzejącą podłogę. Tego zjawiska nie można uniknąć, ponieważ ogrzewanie podłogowe charakteryzuje się wysoką bezwładnością cieplną i nie może reagować na krótkotrwałe zyski ciepła z promieniowania słonecznego.
Tomasz_Brzeczkowski napisał:
Mam projekt domu parterowego, tam w ścianach bloczki silikatowe+20cm stero. Mam podłogówkę centralną wodną. Mam WM bez reku.
Co zrobić żeby zainstalować elektryczne ? reku- tak, a co ze ścianami.... bez dodatkowego wewnętrznego ocieplenia jest sens ekonomiczny ? bo ciepło przecież pójdzie w ściany a nie to w tym rodzaju ogrzewania chodzi. Co jeszcze "wrzucić" na ściany ?
Niecentralne elektryczne z rekuperatorem - taniej wychodziło od centralnego gazowego...
Wsłuchuję się i próbuję odpowiedzieć na pytanie, w którym momencie można centralną podłogówkę zamienić na niecentralne elektryczne.Przykładowo - odzysk ciepła z wentylacji robi się po to, by nie robić centralnego...
Mam projekt domu parterowego, tam w ścianach bloczki silikatowe+20cm stero. Mam podłogówkę centralną wodną. Mam WM bez reku.
Co zrobić żeby zainstalować elektryczne ? reku- tak, a co ze ścianami.... bez dodatkowego wewnętrznego ocieplenia jest sens ekonomiczny ? bo ciepło przecież pójdzie w ściany a nie to w tym rodzaju ogrzewania chodzi. Co jeszcze "wrzucić" na ściany ?
Wszystko zależy od konstrukcji budynku. Same ściany są odpowiedzialne za ok. 15 % strat ciepła w domu. Nic nie daje 20 cm w ścianach, jeżeli reszta jest nie doizolowana! Te 20 cm, to propaganda producentów styropianu i rządowych lobbystów! Liczy się projekt jako całość, a nie tylko ściany.
W takim przypadku trudno jest coś doradzić...Proszę podać więcej danych dotyczących domu.
W takim przypadku trudno jest coś doradzić...Proszę podać więcej danych dotyczących domu.