problemy z ekoszambem
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
problemy z ekoszambem
mam pytanie : czy woda powinna byc widoczna w kominkach wentylacyjnych z drenaży? czy warstwa zwiru jest niezbedna na rurach drenażowych ? czy jak sie odkopuje drenaż to jest normalne ze jest pelno wody? prosze o szybka odpowiedz bo to problem dosc smrodliwy.dzieki.
Re: problemy z ekoszambem
1. woda może być w studzience napowietrzającej.misiekk pisze: 1. czy woda powinna byc widoczna w kominkach wentylacyjnych z drenaży?
2. czy warstwa zwiru jest niezbedna na rurach drenażowych ?
3. czy jak sie odkopuje drenaż to jest normalne ze jest pelno wody?
2. tak + geowłóknina
3. to zależy od wielu czynników, raz jest jej więcej a raz mniej.
Zadając pytania powinno się napisać coś na temat drenażu i warunkach gruntowo-wodnych.
na działce jest podloze bardzo piaskowe , oczyszczalnie zakladala mi firma, ktora chyba do konca nie byla fer w stosunku do mnie - niestety dopiero wszystko wychodzi pozniej. drenaze mam 3 ale tylko 2 kominki. maz je probowal odkopac i okazalo sie ze nie ma gornej warstwy zwiru, niestety do dolnej sie nie dokopal. a wszystko zaczelo sie od tego ze 4dni temu zaczelo nam wracac do domu. okazalo sie ze rura wlotowa do szamba jest zatkana bialym jakby kamieniem( nie gips), a ponadto wydawalo nam sie ze woda wraca do szamba z drenazy, dlatego maz zaczal odkopywac drenaze. nie wiem na jakiej wysokosci sa wody gruntowe. same drenaze sa krotkie jeden na okolo 5m drugi bedzie dluzszy.
uzywamy oczyszcalni 2lata , wiec zdziwil mnie zator w rurach. szambo ma chyba 2500l i jst nas 4 osoby. nie wiem co robic a tu zima i przymrozki. czy jest to wina zlych drenazy?
uzywamy oczyszcalni 2lata , wiec zdziwil mnie zator w rurach. szambo ma chyba 2500l i jst nas 4 osoby. nie wiem co robic a tu zima i przymrozki. czy jest to wina zlych drenazy?
1. więc wokół drenażu minimalna ilość wodymisiekk pisze: 1. na działce jest podloze bardzo piaskowe ,
2. drenaze mam 3 ale tylko 2 kominki.
3. nie ma gornej warstwy zwiru,
4. same drenaze sa krotkie jeden na okolo 5m drugi bedzie dluzszy... 4 osoby. nie wiem co robic
5. czy jest to wina zlych drenazy?
2. nitki na końcu mogą być połączone i wtedy wystarczy nawet jedna zbiorcza studzienka napowietrzająca.
3. to jest poważny błąd, jak również powinna być mata z włókna.
4. drenaży łącznie powinno być 12 mb x 4 osoby = 48 mb
5. braku odpowiedniego nadzoru przy pracach.
Radzę na wiosnę zrobić nowy profesjonalny drenaż.
czy dobrym pomyslem byloby uzycie preparatu do udrazniania drenazu zeby wytrzymac do wiosny?
Środek do udrażniania nie pomoże on jest do trochę innych zanieczyszczeń a nie piasku.
Nawet czyszczenie mechaniczne ze strumieniem wody pod ciśnieniem nie pomoże podczas tego zabiegu do drenażu dostanie się nowa partia piachu.
Niestety trzeba się przygotować na problemy w okresie zimowym.
Na wiosnę radzę znaleźć dobrą firmę i zatrudnić SWOJEGO INSPEKTORA NADZORU.
Godziwie go wynagrodzić aby po dodatkowe profity nie musiał wyciągać ręki do wykonawcy.
Życzę powodzenia.
Nawet czyszczenie mechaniczne ze strumieniem wody pod ciśnieniem nie pomoże podczas tego zabiegu do drenażu dostanie się nowa partia piachu.
Niestety trzeba się przygotować na problemy w okresie zimowym.
Na wiosnę radzę znaleźć dobrą firmę i zatrudnić SWOJEGO INSPEKTORA NADZORU.
Godziwie go wynagrodzić aby po dodatkowe profity nie musiał wyciągać ręki do wykonawcy.
Życzę powodzenia.
O kurcze, nie zazdroszczę. Mieliśmy kiedyś podobny problem. Na szczęście okazało się, że to tylko kwestia zapchanej kanalizacji i pomogło czyszczenie wodą pod ciśnieniem. Ale co się nadenerwowałam, to moje.
O kurcze, nie zazdroszczę. Mieliśmy kiedyś podobny problem. Na szczęście okazało się, że to tylko kwestia zapchanej kanalizacji i pomogło czyszczenie wodą pod ciśnieniem. Ale co się nadenerwowałam, to moje.
No nie zazdroszcze takiej sytuacji
A może się pochwalisz ile kosztowało czyszczenie kieszeni?
-
kamila9808
- Zainteresowany

W temacie kanalizacji warto skontaktować się z nimi http://inwap.pl/produkty.html sama korzystałam z ich usług i nie mam zastrzeżeń.