Szykowanie Ścian pod płytki Proszę o opinie/rady

Zastanawiasz się z czego budować ściany? Chcesz wiedzieć jakie wykonać tynki? Szukasz pomysłu na ciekawe wykończenie elewacji? W tym dziale znajdziesz porady i inspiracje.

Moderator: Redakcja e-mieszkanie.pl

domann
Początkujący
Początkujący

Szykowanie Ścian pod płytki Proszę o opinie/rady

Post autor: domann »

Witam.
Dzisiaj zacząłem przygotowywać ściany pod płytki w toalecie i wybrałem takie rozwiązanie jak na zdjęciach poniżej. Najpierw chciałem usunąć samą farbę ale niestety farba nie chciała się poddać, żadne kilkukrotne namaczanie w gorącej wodzie, woda z mydłem malarskim, z szarym mydłem nie przyniosły żadnych efektów, próbowałem zwalić farbę siekierka ale tez bez żadnych rezultatów. Wreszcie postanowiłem podziurawić ściany dłutem na młocie, efekty są takie jak widać na jednej ścianę od połowy w górę odpadł Tynk :rolleyes: gdzie dokleję cienką płytę k/g. Reszta się dobrze trzyma. Na pozostałych ścianach tynk bardzo mocno się trzyma. Ta ścianka na wprost jest z żelbetu a ta z prawej strony jest z czerwonej cegły która jeszcze nie skończyłem. I tu nasuwa się pytanie co zastosować żeby teraz te ściany pouzupełniać. K/g raczej odpada bo mam dość mała tą toaletę i myślałem nad jakimś MP czy jakimś klejem. Oczywiście wcześniej przed równaniem ścian zagruntuje Gruntem głęboko penetrującym. Sufit będę robił podwieszany i płytki będą szły aż do samej góry. Co myślicie o takim rozwiązaniu jak zrobiłem. Będę bardzo wdzięczny za wasze opinie, porady. Chciałem jeszcze dodać że płytki które będą na ścianach mają wymiar 30/60
Pozdrawiam.
1. Lewa ściana z białej cegły
Obrazek
2. Ściana na wprost z żelbetu
Obrazek
3. Ściana po prawej jeszcze nie skończona z czerwonej cegły
Obrazek

EXPERTPROOF

Re: Szykowanie Ścian pod płytki Proszę o opinie/rady

Post autor: EXPERTPROOF »

Frezarka z pochłaniaczem pyłu i po sprawie - tak bynajmniej ja robię
do gołej cegły frezowanie potem grunt izolacja p.wilgociowa na całość i płyki z klejem C2ST i fugi elastyczne

problem w tym, że "układam płytki" za 180 zł/m2 i nie każdy to potrafi zrozumieć dlaczego
skoro Pan Józio układa za 40 zł

ODPOWIEDZ

Wróć do „Ściany elewacje fasady ”