pianka PUR otwartokomorowa czy zamkniętokomorowa
Moderator: Redakcja e-izolacje.pl
Re: pianka PUR otwartokomorowa czy zamkniętokomorowa
wydaje mi sie ze od zewnątrz nie powinna zawilgotnieć, chyba ze dach przecieka,
Witam.
Wykonałem ocieplenie poddasza pianką PUR zamknięto komorową o grubości min 15 cm.
Pianka naniesiona między krokwie na membranę dachową.
Grubość 15 - 18 cm.
Z uwagi na różne komentarze stosowania pianki PUR zamknięto komorowej na konstrukcje drewniane. postanowiłem:
- dokonać usunięcia natrysku pianki z czołowych powierzchni krokwi drewnianych.
(tak więc pianka natryśnięta jest tylko pomiędzy krokwiami)
Ma to związek z dostępem wentylacji krokwi a zarazem zapobiegania zamknięcia powierzchni krokwi z 3-ch stron i butwienia drewna.
Moje założenia wdrażam, a jednocześnie mam wątpliwości że powoduję zwiększenie naprężeń spowodowanych przerwaniem ciągłości powierzchni natrysku pianki PUR od strony poddasza poprzez czyszczeniepianki z krokwi od strony poddasza.
Wykonałem ocieplenie poddasza pianką PUR zamknięto komorową o grubości min 15 cm.
Pianka naniesiona między krokwie na membranę dachową.
Grubość 15 - 18 cm.
Z uwagi na różne komentarze stosowania pianki PUR zamknięto komorowej na konstrukcje drewniane. postanowiłem:
- dokonać usunięcia natrysku pianki z czołowych powierzchni krokwi drewnianych.
(tak więc pianka natryśnięta jest tylko pomiędzy krokwiami)
Ma to związek z dostępem wentylacji krokwi a zarazem zapobiegania zamknięcia powierzchni krokwi z 3-ch stron i butwienia drewna.
Moje założenia wdrażam, a jednocześnie mam wątpliwości że powoduję zwiększenie naprężeń spowodowanych przerwaniem ciągłości powierzchni natrysku pianki PUR od strony poddasza poprzez czyszczeniepianki z krokwi od strony poddasza.
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Niedopuszczalna jest wentylacja przegrody izolacyjnej !!! Wentylacja może być za izolacją !!! Ruch powietrza w przegrodzie to pozbawienie się izolacji!
Witam,
@ Up
Nie ma nic gorszego niż szybko poruszające się prądy konwekcyjne. Powoduje to przyspieszoną wymianę ciepła.
Zjawisko to jest doskonale zauważalne w wełnie (wełna jest bardzo przewiewna. Co z tego że ograniczona z dwóch stron szczelnie (teoretycznie) foliami, skoro w samym materiale powietrze szybko się porusza...
Natomiast Pan Tomasz_Brzeczkowski nie ma racji- piana ogranicza poruszanie się powietrza w izolacji (zamknięta komórka całkowicie wyklucza).
W przypadku materiału na którym pracujemy Quadfoam, powietrze jest nieruchomo uwięzione w materiale izolacyjnym, dzięki czemu stanowi bardzo dobrą izolację!
@ Up
Nie ma nic gorszego niż szybko poruszające się prądy konwekcyjne. Powoduje to przyspieszoną wymianę ciepła.
Zjawisko to jest doskonale zauważalne w wełnie (wełna jest bardzo przewiewna. Co z tego że ograniczona z dwóch stron szczelnie (teoretycznie) foliami, skoro w samym materiale powietrze szybko się porusza...
Natomiast Pan Tomasz_Brzeczkowski nie ma racji- piana ogranicza poruszanie się powietrza w izolacji (zamknięta komórka całkowicie wyklucza).
W przypadku materiału na którym pracujemy Quadfoam, powietrze jest nieruchomo uwięzione w materiale izolacyjnym, dzięki czemu stanowi bardzo dobrą izolację!
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Wilgoć w izolację wchodzi od wewnątrz, nie może być ruchu powietrza w przegrodzie - zawsze od wewnątrz pierwsza warstwa jest paroizolacyjna, chyba że całość jest zamknięto komorowa.
Mam już od dwóch lat izolację pianką i bardzo jestem z niej zadowolony – zimą spadek kosztów za ogrzewanie jest mocno w portfelu odczuwalny. Ta pianka co mi instalowali nazywa się dokładnie QuadFoam500, można ją na doskonalaizolacja.pl choćby namierzyć i tutaj są też namiary do instalatorów w różnych częściach kraju.
-
robertkrajcarz
- Zaawansowany

Bardzo dobrą robotę dla mnie wykonali fachowcy z serwisu http://doskonalaizolacja.pl w kwestii izolacji. Porządna pianka pur z certyfikatami, trwałość objęta gwarancją dożywotnią, i rzeczywiście jak do tej pory żadnych problemów z izolacją nie mam, żadnej pleśni, pylenia, wilgoci, ubytków ciepła...
Ja mam poddasze ocieplone pianą otwarto-komórkową przez firmę EwaPur, na ich stronie możecie przeczytać jaka metoda do czego:
PIANA OTWARTO-KOMÓRKOWA
PIANA ZAMKNIĘTO-KOMÓRKOWA
Solidna firma, bardzo szybko wykonują izolację.
PIANA OTWARTO-KOMÓRKOWA
PIANA ZAMKNIĘTO-KOMÓRKOWA
Solidna firma, bardzo szybko wykonują izolację.