Wentylacja mechaniczna - dom parterowy
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
Wentylacja mechaniczna - dom parterowy
Witam.
Przymierzam się do budowy domku parterowego 140m2 bez użytkowego poddasza ( kubatura 370m3 ) i zastanawiam się nad wyborem wentylacji (czy mam jakiś wybór? Bo z tego co wiem tradycyjna wentylacja grawitacyjna nie sprawdza się w przypadku domów parterowych. )
Może ktoś umiałby podpowiedzieć co wybrać?
Jeśli wentylacja mechaniczna z rekuperatorem to jaka? Ile może takie coś kosztować dla takiego domu jak wyżej? Czy montując taka wentyalcję musi ona być doprowadzona do każdego pomieszczenia, a jeśli nie to w których pomieszczeniach można pominąć?
dzięki za pomoc, bo czytam czytam, ale ciężko z tego wszystkiego wyciągnąć jakieś konstrukcyjne wnioski.
Przymierzam się do budowy domku parterowego 140m2 bez użytkowego poddasza ( kubatura 370m3 ) i zastanawiam się nad wyborem wentylacji (czy mam jakiś wybór? Bo z tego co wiem tradycyjna wentylacja grawitacyjna nie sprawdza się w przypadku domów parterowych. )
Może ktoś umiałby podpowiedzieć co wybrać?
Jeśli wentylacja mechaniczna z rekuperatorem to jaka? Ile może takie coś kosztować dla takiego domu jak wyżej? Czy montując taka wentyalcję musi ona być doprowadzona do każdego pomieszczenia, a jeśli nie to w których pomieszczeniach można pominąć?
dzięki za pomoc, bo czytam czytam, ale ciężko z tego wszystkiego wyciągnąć jakieś konstrukcyjne wnioski.
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Re: Wentylacja mechaniczna - dom parterowy
Wentylacja nie jest "dla kubatury" a dla osób.
Na taki dom może kosztować 4000zł a może 10 000.
Trochę też zależy czy dom będzie izolowany ( izolowany nie ma centralnego) czy nie.
Poza tym najlepiej jest kupować, gdy potrzeba, prze montażem. To się cały czas rozwija lub usprawnia.
Na taki dom może kosztować 4000zł a może 10 000.
Trochę też zależy czy dom będzie izolowany ( izolowany nie ma centralnego) czy nie.
Poza tym najlepiej jest kupować, gdy potrzeba, prze montażem. To się cały czas rozwija lub usprawnia.
Dzięki za odpowiedź.
No właśnie piszesz o tym, że może wynosić od 4tys do 10tys... Takie info znalazłem też na szeregu innych stron/forum. Natomiast napisałem do dwóch firm z prośbą o wycenę takiej instalacji i oferty jakie mi przysłali opiewały na kwotę 22-25tys zł.
Troszkę to dziwne.
Chciałbym po prostu się zorientować ile cos takiego może kosztowac, a róznica miedzy tym o czym się czyta a tym co dostałem w ofercie jest drastycznie duża.
Na czym opierasz bazujesz podając przedział 4 do 10tys zł? Czy to koszt materiałów ( z rekuperatorem) z montażem?
No właśnie piszesz o tym, że może wynosić od 4tys do 10tys... Takie info znalazłem też na szeregu innych stron/forum. Natomiast napisałem do dwóch firm z prośbą o wycenę takiej instalacji i oferty jakie mi przysłali opiewały na kwotę 22-25tys zł.
Troszkę to dziwne.
Chciałbym po prostu się zorientować ile cos takiego może kosztowac, a róznica miedzy tym o czym się czyta a tym co dostałem w ofercie jest drastycznie duża.
Na czym opierasz bazujesz podając przedział 4 do 10tys zł? Czy to koszt materiałów ( z rekuperatorem) z montażem?
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Podałem koszt kompletnych materiałów do własnego montażu ( ceny z Bartyckiej) z najtańszą i najlepszą centralą.
A za montaż ( jedno popołudnie ) - można "krzyczeć" 10 000 czy 15 000zł .
Lewandowski ma 80 000 dniówki a po podwyżce będzie 3 x tyle.
A za montaż ( jedno popołudnie ) - można "krzyczeć" 10 000 czy 15 000zł .
Lewandowski ma 80 000 dniówki a po podwyżce będzie 3 x tyle.
Ja poprosiłem wycenę wentylacji mojego domu na materiałach Zehnder i sam materiał z reku po cenach hurtowych wyszedł mnie 28tys. Zrobiłem wg TB i wyszło mnie 10tys razem z wielkim reku.
Ok, czyli da się taniej.
W takim razie jakich firm warto rozważyć ofertę? Gdzie będzie wg Was najlepszy stosunek ceny do jakości...
Dzięki za podpowiedzi
W takim razie jakich firm warto rozważyć ofertę? Gdzie będzie wg Was najlepszy stosunek ceny do jakości...
Dzięki za podpowiedzi
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Na pewno da się taniej i lepiej. Z tym, że niekoniecznie bez wychodzenia z domu.
Dzięki, sporo wnoszący post i rozjaśnił mi całą sytuację.
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

To jest rynek - kasa
jest marketing i jakość - obie sprawy kosztują . Można zrobić jedno i drugie - ale wtedy jest bardzo drogo.
W naszych warunkach najczęściej spotyka się
- marketing przed jakością
- jakość bez marketingu
- słaba jakość bez marketingu a tylko najniższa cena.
jest marketing i jakość - obie sprawy kosztują . Można zrobić jedno i drugie - ale wtedy jest bardzo drogo.
W naszych warunkach najczęściej spotyka się
- marketing przed jakością
- jakość bez marketingu
- słaba jakość bez marketingu a tylko najniższa cena.
Tak można podejść do każdego temat. Jakość, cena, marketing...nieważne. Ok zostawmy to. Co w takim razie pan by polecal? Jaki ręku byłby odpowiedni w moim przypadku? Bo niestety licząc się z kosztami nie będę mógł sobie pozwolić żeby za te instalacje zapłacić ponad 20tys zł. jest jakieś inne rozwiązanie dla takiego domu? Dzięki za podpowiedzi. Pozdr
-
perm
Weź pod uwagę to, że Brzęczkowski handluje podobnymi rzeczami. Zaoferuje ci to co mu zalega w sklepie. Ja bym poszukał innego doradcy.kemot pisze:Tak można podejść do każdego temat. Jakość, cena, marketing...nieważne. Ok zostawmy to. Co w takim razie pan by polecal? Jaki ręku byłby odpowiedni w moim przypadku? Bo niestety licząc się z kosztami nie będę mógł sobie pozwolić żeby za te instalacje zapłacić ponad 20tys zł. jest jakieś inne rozwiązanie dla takiego domu? Dzięki za podpowiedzi. Pozdr
A mnie TB polecił kogoś kogo miałem blisko a nie siebie samego. A dlaczego miałby tego nie robić? Za free nie musi doradzać. Najlepiej dla hien internetowych którzy nie znają tematu bo by się zbłaźnili czekać aż klient o wszystkim się dowie od TB a potem na PW wciśniecie mu swoją taniznę a z pana Tomasza zrobicie kretyna.
-
perm
Kretyna to on sam siebie robi pisząc to co pisze bez żadnej dbałości o to czy ma sens czy nie. Nie neguję jego jakiejś tam wiedzy jako instalatora ale zbyt często czytałem jego sugestie by robić rzeczy zbędne i drogie typu ogrzewanie elektryczne plus ogrzewanie i chłodzenie nadmuchowe, 50 cm izolacji od gruntu i podobne bzdury. Poczytaj sobie jego "dyskusje" z prawdziwymi fachowcami, również na innych forach. Ma już chyba wszędzie bana za wypisywanie bzdur oprócz tego forum. Przepraszam, że nie na temat ale zdaje się nie wiesz o nim wszystkiego.Bolas pisze:A mnie TB polecił kogoś kogo miałem blisko a nie siebie samego. A dlaczego miałby tego nie robić? Za free nie musi doradzać. Najlepiej dla hien internetowych którzy nie znają tematu bo by się zbłaźnili czekać aż klient o wszystkim się dowie od TB a potem na PW wciśniecie mu swoją taniznę a z pana Tomasza zrobicie kretyna.
Skoro skręcają cię torsje na temat budowniczej wiedzy tego pana to jej nie staraj się trawić. Kiedyś uważano Kopernika za obłąkanego a Galileusza prawie spalili na stosie a niektórzy w dzisiejszych czasach uważają za wiarygodne źródło prof. Rońdę. Dla mnie temu panu powinno zabrać się tytuł bo niszczy dobre imię innych profesorów. Poza tym to temat o wentylacji a pan TB niestety w tej dziedzinie przerasta naszą wiedzę o kilka lat.
-
perm
Bolas pisze:Skoro skręcają cię torsje na temat budowniczej wiedzy tego pana to jej nie staraj się trawić. Kiedyś uważano Kopernika za obłąkanego a Galileusza prawie spalili na stosie a niektórzy w dzisiejszych czasach uważają za wiarygodne źródło prof. Rońdę. Dla mnie temu panu powinno zabrać się tytuł bo niszczy dobre imię innych profesorów. Poza tym to temat o wentylacji a pan TB niestety w tej dziedzinie przerasta naszą wiedzę o kilka lat.