odkurzacz centralny który lepszy?
Re: odkurzacz centralny który lepszy?
Przeglądałem dużo modeli i obdzwoniłem 3 firmy i ci powiem że wszędzie jest podobnie, w odkurzaczach z wyświetlaczami już po minimalnym zapełnieniu zbiornika wyłącza się odkurzacz z informacją o zapełnieniu zbiornika, odkurzacze z filtrami filtry są podobne, ja kupiłem IZZY 550 do Hide-a-Hose i filtr jest bardzo podobny do twojego, cena filtra 99zł + 20zł ochrona filtra - kupiłem 2 żeby mieć na zamiankę jak się jeden zabrudzi to zakładam czysty i ten brudny odkurzam czystym ( jeszcze tego nie robiłem). W zasadzie jak już będzie wszystko po podłączane to dam znać jak działa, muszę jeszcze dokupić węże i gniazda i zobaczymy.
A ha , sprzedawca stwierdził że można tak długo odkurzać aż bezpiecznika nie wyrzuci tego co jest na odkurzaczu, ale niby najlepiej samemu co 1,5 miecha opróżnić i odkurzyć filtr.
A ha , sprzedawca stwierdził że można tak długo odkurzać aż bezpiecznika nie wyrzuci tego co jest na odkurzaczu, ale niby najlepiej samemu co 1,5 miecha opróżnić i odkurzyć filtr.
350 to spora jednostka nawet do 12gniazd choć siłę ssącą ma niewiele większą od 250. Filtr ER611 dedykowany do tej tylko jednostki ma powierzchnię filtracyjną 2 razy większą od modelów niższych. Myślę że problem tkwi bardziej w stosowaniu separatora i kurzu popiołowego niż samego filtra. Mnie w 250 też nigdy nie udało się zapełnić zbiornika a filtr filtrem jako pierwszy się zatka tym bardziej im drobniejszy materiał zaciągany przez odkurzacz.
Wychodzi na to, że taki odkurzacz to dość droga impreza. Ja chyba zostanę przy swoim stradycyjnym
Proszę poodkurzać gdy żona ogląda swój serial w TV 
zostaje przy swoim tradycyjnym 
W niektórych wypadkach to jedyne wyjście.
-
cukiereczek
- Początkujący

Witam,
nie znam się na odkurzaczach centralnych, ale właśnie muszę się poznać.
Od 1,5 roku mieszkamy w nowym domu z instalacją odkurzacza centralnego i od tego czasu nie mogę doprosić się mojego męża o zainteresowanie tym tematem i zakup odkurzacza a ja mam już dość chodzenia po domu z małym odkurzaczem w jednym ręku a w drugim z małym dzieckiem. Nieraz już wchodząc po schodach z synkiem na jednej ręce i odkurzaczem w drugiej odpadały mi rury itp. uderzając w stopnie drewnianych schodów.
Poza tym synek wszystko rozwala po podłodze w kuchni, brudzi podłogę bucikami w wiatrołapie a tam mamy szufelki od odkurzacza centralnego i bardzo by mi to pomogło w utrzymaniu czystości, dlatego postanowiłam sama zaznajomić się w temacie i kupić odkurzacz.
Natomiast potrzebuję porady doświadczonych osób, będę wdzięczna za pomoc w podjęciu decyzji.
Na ewentualne pytania postaram się odpowiedzieć.
Podstawowe informacje to:
Dom ma całkowitej powierzchni około 250 m2
4 gniazda ssące i 2 szufelki, główne urządzenie ma znaleźć się w garażu, jest tam oczywiście wyprowadzona rurka na zewnątrz budynku.
Najdalej położone jest gniazdko na parterze do szufelki w kuchni i na górze do zwykłego gniazda w obu przypadkach wynosi to około 16-17 metrów.
nie znam się na odkurzaczach centralnych, ale właśnie muszę się poznać.
Od 1,5 roku mieszkamy w nowym domu z instalacją odkurzacza centralnego i od tego czasu nie mogę doprosić się mojego męża o zainteresowanie tym tematem i zakup odkurzacza a ja mam już dość chodzenia po domu z małym odkurzaczem w jednym ręku a w drugim z małym dzieckiem. Nieraz już wchodząc po schodach z synkiem na jednej ręce i odkurzaczem w drugiej odpadały mi rury itp. uderzając w stopnie drewnianych schodów.
Poza tym synek wszystko rozwala po podłodze w kuchni, brudzi podłogę bucikami w wiatrołapie a tam mamy szufelki od odkurzacza centralnego i bardzo by mi to pomogło w utrzymaniu czystości, dlatego postanowiłam sama zaznajomić się w temacie i kupić odkurzacz.
Natomiast potrzebuję porady doświadczonych osób, będę wdzięczna za pomoc w podjęciu decyzji.
Na ewentualne pytania postaram się odpowiedzieć.
Podstawowe informacje to:
Dom ma całkowitej powierzchni około 250 m2
4 gniazda ssące i 2 szufelki, główne urządzenie ma znaleźć się w garażu, jest tam oczywiście wyprowadzona rurka na zewnątrz budynku.
Najdalej położone jest gniazdko na parterze do szufelki w kuchni i na górze do zwykłego gniazda w obu przypadkach wynosi to około 16-17 metrów.
Jeżeli chodzi o VENTON to jednostka VN 250 śmiało da radę jeszcze uciągnąć separator popiołu do kominka. Osobiście po 3latach posiadania odkurzacza stwierdzam że szufelki nie są takie znowu fajne - zawsze trzeba mieć pod ręką zmiotkę. Ja aktualnie podłączyłem u siebie system WallyFlex z rozciąganym wężem w wiatrołapie i jak byłaby okazja to zrezygnowałbym z szufelek które są dość głośne podczas pracy a to wynika z ich budowy.
Aktualnie zestaw PRDS VN 250 mogę sprzedać za 3200zł z przesyłką w dowolne miejsce w Polsce lub z montażem na Śląsku taniej - cena do uzgodnienia. http://www.venton.eu/go.live.php/PL-H35 ... espan.html
A tak wygląda WF u mnie:

Aktualnie zestaw PRDS VN 250 mogę sprzedać za 3200zł z przesyłką w dowolne miejsce w Polsce lub z montażem na Śląsku taniej - cena do uzgodnienia. http://www.venton.eu/go.live.php/PL-H35 ... espan.html
A tak wygląda WF u mnie:

-
cukiereczek
- Początkujący

Bolas dziękuję Ci bardzo za odpowiedź.
Poczytałam, poczytałam..... i jednak skłaniam się przy trzech odkurzaczach jeden z cyklonem firmy Vacuflo, drugi z filtrem Vacuflo a trzeci z cyklonem i filtrem samoczyszczącym się Beam.
Czy to prawda, że przy odkurzaczach, bez żadnych filtrów trzeba uważać na to co się odkurza np. kłębek włosów, który może zapchać silnik?
Który z poniższych odkurzaczy wybralibyście?
Będę wdzięczna za porady:)
Beam SC 385 EMERALD - http://beam.pl/index.php?strona=sklep&i ... 3&idkat=14
Vacuflo 488Q - http://www.vacuflo.pl/index.php/produkty,true-cyclonic
Vacuflo FC 670 - http://www.vacuflo.pl/index.php/produkt ... d-cyclonic
Poczytałam, poczytałam..... i jednak skłaniam się przy trzech odkurzaczach jeden z cyklonem firmy Vacuflo, drugi z filtrem Vacuflo a trzeci z cyklonem i filtrem samoczyszczącym się Beam.
Czy to prawda, że przy odkurzaczach, bez żadnych filtrów trzeba uważać na to co się odkurza np. kłębek włosów, który może zapchać silnik?
Który z poniższych odkurzaczy wybralibyście?
Będę wdzięczna za porady:)
Beam SC 385 EMERALD - http://beam.pl/index.php?strona=sklep&i ... 3&idkat=14
Vacuflo 488Q - http://www.vacuflo.pl/index.php/produkty,true-cyclonic
Vacuflo FC 670 - http://www.vacuflo.pl/index.php/produkt ... d-cyclonic
BEAM z filtrem materiałowym GORE to nic innego jak odwrócony worek tyle że przestali używać tego sloganu bo to totalna kicha co pokazywałem na przykładzie filmiku.
Nie spotkałem się z tymi odkurzaczami bez filtrów ale jak nie wychwyci odkurzacz kurzu to wywali go przez otwór wylotowy więc większa szansa że elewacja lub trawnik w miescu wyrzutni będzie siwa.
Aktualnie jestem na wyjeździe więc nie skupiam się na porównaniu osiągów odkurzaczy. Postaram się to zrobić pod koniec tyg jeżeli pani chce.
Nie spotkałem się z tymi odkurzaczami bez filtrów ale jak nie wychwyci odkurzacz kurzu to wywali go przez otwór wylotowy więc większa szansa że elewacja lub trawnik w miescu wyrzutni będzie siwa.
Aktualnie jestem na wyjeździe więc nie skupiam się na porównaniu osiągów odkurzaczy. Postaram się to zrobić pod koniec tyg jeżeli pani chce.
Vacuflo FC 670 - odpada - słabiutki, Beam - jak pisał Bolas , Vacuflo TC - dobry choć sprzedawcy mówią że często brudzi elewacje. Na moje weź sobie lepiej IZZY , Cyclovac albo te co Bolas sprzedaje z tym że na ponad 200m2 to chyba coś mocniejszego , bo ten Vacuflo TC 488 z 500 air watów to chyba bez szału będzie.
Większość odkurzaczy tradycyjnych o tych samych lub większych mocach elektrycznych (WAT) są mniej wydajne ponieważ wytwarzają mniejsze podciśnienie (AIRWATT).
AIRWATT - jest to jednostka objętościowa czyli ilość metrów sześciennych powietrza jaka potrafi przepłynąć przez instalację w ciągu sekundy przy określonym podciśnieniu.
I tak dla przykładu Tradycyjny odkurzacz o mocy 1600 Wat wytwarza podciśnienie 70-80 cm słupa wody co przelicza się na 200-250 AIRWATT.
Natomiast jednostka centralnego odkurzacza o tej samej mocy elektrycznej potrafi wytworzyć podciśnienie 700 i więcej AIRWATT.
A więc odkurzacz centralny to nie tylko wygoda higiena ale i niezwykła oszczędność i efektywność sprzątania.
AIRWATT - jest to jednostka objętościowa czyli ilość metrów sześciennych powietrza jaka potrafi przepłynąć przez instalację w ciągu sekundy przy określonym podciśnieniu.
I tak dla przykładu Tradycyjny odkurzacz o mocy 1600 Wat wytwarza podciśnienie 70-80 cm słupa wody co przelicza się na 200-250 AIRWATT.
Natomiast jednostka centralnego odkurzacza o tej samej mocy elektrycznej potrafi wytworzyć podciśnienie 700 i więcej AIRWATT.
A więc odkurzacz centralny to nie tylko wygoda higiena ale i niezwykła oszczędność i efektywność sprzątania.
Niestety producent nie jest w stanie tego podać ponieważ każda instalacja będzie inna więc zamiast "przez instalację" powinno być "przez urządzenie". Musimy sobie też odpowiedzieć dlaczego tak się dzieje. Przyczyna jest prozaicznie prosta ponieważ filtr w OC ma sporo większą powierzchnię filtracji/przepływu niż worek (który też jest filtrem) w odkurzaczu zwykłym. Dla Ventona jednostki VN130-250 mają powierzchnię 5400cm2 a VN350 i większe mają już powyżej 10.000cm2 .przez instalację w ciągu sekundy przy określonym podciśnieniu.
Użytkuję odkurzacz z Hide-a-Hose od 8 miesięcy i jest bajka. Ale poniżej przedstawiam wam zdjęcie turbo szczotki i całego syfu i włosów jaki się przez ten okres na nią nawinął. W zasadzie to nawet dobrze że to zauważyłem bo jakby się zepsuła to pewnie na gwarancji by jej nie naprawili.

Dopiero po 8m-ch pod nią zajrzałeś?