Wyciąg konta Filtr
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Trudno mi z pomiarami dyskutować , to poprostu wskazania miernika. Co do zasypania śniegiem czerpni.... przez 17 o czy takim nie słyszałem, ( w Norwegii też) ale nawet gdyby to się komuś przytrafiło czy jest sens rezygnować z wentylacji? Przypadków gdy źle działa grawitacyjna wentylacja znam znacznie więcej. No i najważniejsze ... interesuję mnie wyłącznie budownictwo energooszczędne , w cenie "tradycyjnego" jaki inny sposób wentylacji Pani proponuje do domu perterowego, który ma zużywać ponizej 70 kWh/m2 rocznie (wszystkie media). Może jakiś konkret.
-
Agnieszka Strawińska
- Aktywny

nie odpowiada Pan na moje pytania. Czy Pan jest robotem i zaprogramowali Panu jedną odpowiedź. Czy zna pan warunki techniczne dla usytuowania czerpni, a pamięta Pan zimę 2006r i jakie wtedy były opady śniegu. Wniosek jest jeden: lepiej posiadać wentylacje grawitacyjną niż posiadać zainstalowany przez Pana system rekuperacyjny, który przy wyłączonej centrali z filtrami ma za centralą przepływ powietrza z prędkością 1,6 m/s.
Jakoś w mieszkaniach przez filtr z perforowanej blachy aluminiowej przy wyłączonym pochłaniaczu nic nie chce przepłynąć , pomimo, że okno jest uchylone i przewód kominowy ma kilkanaście metrów i na dworze jest -10stC.
Jakoś w mieszkaniach przez filtr z perforowanej blachy aluminiowej przy wyłączonym pochłaniaczu nic nie chce przepłynąć , pomimo, że okno jest uchylone i przewód kominowy ma kilkanaście metrów i na dworze jest -10stC.
aga
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Jasne. Wyciągamy więc inne wniski. Moje pomiary CO2 wykazały, że wentylacja grawitacyjna w parterowej zabudowie jest nieskuteczna i często z powodu komfortu i oszczędności ograniczana, po nocy w sypailniach jest 2000-6000 ppmCO2 . Moje pomiary wykazały też, że wentylacja wywiewno nawiewna, bez prądu w okresie zimowym staje się wentylacją grawitacyjną. Oczywiście wnioski możemy wyciągać różne, ale przy sprawnej wentylacji straty ciepła tym źródłem wynoszą od 20-35 kWh/m2 rocznie co dyskwalifikuje wentylację bez odzysku ciepła w domu enerooszczędnym.
-
Agnieszka Strawińska
- Aktywny

Jeżeli ktoś śpi przy zamkniętych oknach i nie rozumie po co skrzydła okienne mają funkcje mikrouchyłu przy naturalnej wymianie powietrza za pomocą przewodów kominowych to takie stężenia CO2 na pewno takie będą. W takich budynkach problemem jest wykonanie przewodów wentylacyjnych, bo wykonują je wynajęci "fachowcy" tacy sami jak Pan.
Proszę podać jakie pomiary stężenia CO2 będą nad ranem gdy w budynku na noc wyłączony zostanie prawidłowo zainstalowany system rekuperacyjny lub jaki będzie przy włączonym systemie rekuperacyjnym ale wykonanym przez Pana firmę.
Proszę podać jakie pomiary stężenia CO2 będą nad ranem gdy w budynku na noc wyłączony zostanie prawidłowo zainstalowany system rekuperacyjny lub jaki będzie przy włączonym systemie rekuperacyjnym ale wykonanym przez Pana firmę.
aga
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

-
Agnieszka Strawińska
- Aktywny

-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

-
Agnieszka Strawińska
- Aktywny

-
Agnieszka Strawińska
- Aktywny

-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Zostaniemy więc przy swoim. Wyłączenia wielodniowe wyłączenia zasilania,
( rekuperator, to 40W, może więc jakiś UPSik...) czy metrowy śnieg zasypujący czerpnię (zawsze się obok czerpni gruntowej robi drugą na ścianie wysoko) nie są dla mnie przszkodą w propagowaniu zdrowej wentylacji i skutecznej izolacji.
Pozdrawiam.
( rekuperator, to 40W, może więc jakiś UPSik...) czy metrowy śnieg zasypujący czerpnię (zawsze się obok czerpni gruntowej robi drugą na ścianie wysoko) nie są dla mnie przszkodą w propagowaniu zdrowej wentylacji i skutecznej izolacji.
Pozdrawiam.
-
Agnieszka Strawińska
- Aktywny

-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

-
Agnieszka Strawińska
- Aktywny

-
Tomasz_Brzeczkowski