Wentylacja i ogrzewanie dla nowego domu 150m2
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
Wentylacja i ogrzewanie dla nowego domu 150m2
Witam,
Jestem właśnie na etapie adaptacji projektu domu o powierzchni użytkowej ok. 150m2. Projekt to:
http://archon.pl/gotowe-projekty-domow/ ... 1f6e5312b7
Na działce nie ma (i w najbliższym czasie nie będzie) gazu, więc zastanawiam się nad sposobem jego ogrzewania (dom + c.w.u.) i wentylacji.
Zależy mi na bezobsługowym rozwiązaniu (ze średniej półki cenowej). Dodatkowo chciałbym posiadać wentylację mechaniczną z GWC + rekuperator.
Przeczytałem wiele wątków na forum, ale nie znalazłem jednoznacznej odpowiedzi co będzie najlepsze? Co byście polecali w takiej sytuacji?
Z góry dzięki,
Paweł
Jestem właśnie na etapie adaptacji projektu domu o powierzchni użytkowej ok. 150m2. Projekt to:
Na działce nie ma (i w najbliższym czasie nie będzie) gazu, więc zastanawiam się nad sposobem jego ogrzewania (dom + c.w.u.) i wentylacji.
Zależy mi na bezobsługowym rozwiązaniu (ze średniej półki cenowej). Dodatkowo chciałbym posiadać wentylację mechaniczną z GWC + rekuperator.
Przeczytałem wiele wątków na forum, ale nie znalazłem jednoznacznej odpowiedzi co będzie najlepsze? Co byście polecali w takiej sytuacji?
Z góry dzięki,
Paweł
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Re: Wentylacja i ogrzewanie dla nowego domu 150m2
Czy dom będzie izolowany?
Jakie Pan planuje zużycie w kWh/m2
0-20kWh
20-30kWh
czy woli Pan drożej wybudować i więcej zużywać?
Jakie Pan planuje zużycie w kWh/m2
0-20kWh
20-30kWh
czy woli Pan drożej wybudować i więcej zużywać?
Jeśli chodzi o izolację, to na razie biorę pod uwagę standardową izolację przewidzianą w projekcie, czyli pustak 25 + styropian 20 (ale na obecnym etapie jestem otwarty na różne opcje).
Przypuszczam, że zapotrzebowanie na energię będzie bliżej zakresu 20-30 kWh/m2.
> czy woli Pan drożej wybudować i więcej zużywać?
chyba powinno być drożej wybudować i zużywać mniej
Przypuszczam, że zapotrzebowanie na energię będzie bliżej zakresu 20-30 kWh/m2.
> czy woli Pan drożej wybudować i więcej zużywać?
chyba powinno być drożej wybudować i zużywać mniej
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

To nie jest izolacja !!!

Dom izolowany charakteryzuje się tym, że nie ma centralnego ogrzewania. Nie da się założyć centralnego przy małych potrzebach cieplnych.
Wentylację z odzyskiem ciepła - wprowadzono do budownictwa po to by nie robić centralnego.
Dom tak jak jest zaprojektowany zużyje 100kWh/m2 przy gazie i 150kWh/m2 przy paliwach stałych .

Dom izolowany charakteryzuje się tym, że nie ma centralnego ogrzewania. Nie da się założyć centralnego przy małych potrzebach cieplnych.
Wentylację z odzyskiem ciepła - wprowadzono do budownictwa po to by nie robić centralnego.
Dom tak jak jest zaprojektowany zużyje 100kWh/m2 przy gazie i 150kWh/m2 przy paliwach stałych .
Tak, jak pisze Pan Tomasz, w doborze systemu grzewczego istotne jest zapotrzebowanie wyrażone w kWh/m2/rok. Powinno być w projekcie. Bezobsługowy, to może taki system grzewczy http://www.enerbau.pl/index.php/produkt ... ie-energiipaabblo pisze:Witam,
Z góry dzięki,
Paweł
Nie po to izolujemy, by robić centralne.
Na tym etapie jestem otwart na wszystkie możliwe opcje izolacji. Jakie są Panów sugestie w tym temacie?
Jeśli chodzi o sposób ogrzewania to na razie jestem najbliżej pompy ciepła (gazu nie ma doprowadzonego do osiedla,a węgiel ze względu na bezobsługowość odpada).
Pozostaje pytanie jaka (woda/woda, woda/powietrze,??).
Pozdrawiam,
Paweł
Jeśli chodzi o sposób ogrzewania to na razie jestem najbliżej pompy ciepła (gazu nie ma doprowadzonego do osiedla,a węgiel ze względu na bezobsługowość odpada).
Pozostaje pytanie jaka (woda/woda, woda/powietrze,??).
Pozdrawiam,
Paweł
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Do ogrzewania i chłodzenia tylko powietrze powietrze do cwu powietrze woda.Pozostaje pytanie jaka (woda/woda, woda/powietrze,??).
Pompy ciepła z początku lat 90-tych (do ogrzewania centralnego) to nieporozumienie.
- Droga instalacja
-Mała efektywność energetyczna
-brak chłodzenia
-krótsza żywotność
No, to pompa ciepła, to już nie średnia półka cenowa.paabblo pisze:
Nie po to izolujemy, by robić centralne.
PC dobre rozwiązanie. Od maja tego roku testowałem u siebie Aristona Nuos Evo 80L. Przez ten okres ogrzanie 1000L wody do 50'C kosztował mnie 7,5zł ok 12kWh. Aktualnie przełączyłem się na gruntowy poziomy wymiennik ciepła i pompę StiebielEltron WPF Basic 10. Grzeje wodę w 350L bojlerze w niecałą godzinę. Poprzednik potrzebuje ok 4-6h wiadomo moc mniejsza. Aktualnie mam zużycie w granicy 50-60W/m2 więc PC gruntowa i CO z racji dużego zużycia i posiadania sporej działki. Choć jakbym wcześniej poznał pana Tomasza mój dom pewnie obyłby się bez centralnego ogrzewania.
Mam też reku Frapol ONYX Classic 550 od ponad 2 lat i muszę powiedzieć że nie zdecydowałbym się na inny rodzaj wentylacji. Co do GWC może na wiosnę postaram się go wykonać u siebie rurowy (mam własną koparkę) by udowodnić że bardziej opłaca się kupić klimę niż obciążać rekuperator dodatkowymi oporami a i samo wykonanie nie jest tanie nawet używając do tego własnych rąk i najtańszych materiałów.
Mam też reku Frapol ONYX Classic 550 od ponad 2 lat i muszę powiedzieć że nie zdecydowałbym się na inny rodzaj wentylacji. Co do GWC może na wiosnę postaram się go wykonać u siebie rurowy (mam własną koparkę) by udowodnić że bardziej opłaca się kupić klimę niż obciążać rekuperator dodatkowymi oporami a i samo wykonanie nie jest tanie nawet używając do tego własnych rąk i najtańszych materiałów.