Bojler - czy jest poprawnie podłączony?

Instalacja wodna w mieszkaniu czy w domu to bardzo istotna kwestia. Jeżeli masz problem ze swoją instalacją wodną, nie wiesz jak ją rozplanować, jak zainstalować hydrofor, czy wykonać podłączenia, tutaj znajdziesz odpowiedzi na swoje pytania.

Moderator: Redakcja e-instalacje.pl

kefas198
Początkujący
Początkujący

Bojler - czy jest poprawnie podłączony?

Post autor: kefas198 »

Witam!

Wprowadziłem się do mieszkania i chcąc uzyskać ciepłą wodę albo palę w piecu, albo uruchamiam bojler.
Niestety mam wątpliwości czy bojler, który jest podłączony do prysznica jest podłączony dobrze.

Załączam zdjęcia, bardzo proszę o sprawdzenie, czy nie jest coś źle podłączone gdyż mimo to, że ciepła woda jest w bojlerze - sprawdzam przez odpuszczenie przez zawór - to nie leci ciepła do słuchawki.
Białe rurki podprowadzają/odprowadzają wodę do bojlera, a ze ściany idzie woda z pieca.
Chcąc używać wodę z bojlera odkręciłem zawory widoczne na zdjęciu

http://zapodaj.net/6d742937baecc.jpg.html
http://zapodaj.net/699f8a9b0ebd8.jpg.html

Dziękuję bardzo za wskazówki

kefas198
Początkujący
Początkujący

Re: Bojler - czy jest poprawnie podłączony?

@up

tak, mam

Bolas
Superużytkownik
Superużytkownik

Post autor: Bolas »

Po takim fragmentarycznym ukazaniu instalacji muszę stwierdzić że bojler nie jest źle podłączony brakuje tylko kilku ważnych elementów instalacji ale te będą potrzebowały do instalacji małej rozbiórki ściany lub znalezienia miejsca w które można je wpiąć.
Zaworki na przyłączach do baterii odłączają bojler elektryczny. Nie wiem natomiast z jakiego źródła jest ta druga ciepła woda. Rozumie że elektryczny bojler jest na sezon nieogrzewany kotłem.

kefas198
Początkujący
Początkujący

Ciepła wode w sezonie grzewczym idzie z kotła (na zdjęciu: ze ściany) - elektyczny bojler jest nieogrzewany kotłem w sezonie.

Bolas
Superużytkownik
Superużytkownik

Post autor: Bolas »

To akurat jestem w stanie wywnioskować ze zdjęć a elektryczny trudno nagrzać z kotła bo nie ma wężownicy :)
Nie wiem natomiast co to za kocioł? Piec z podkową czy ze zbiornikiem na CWU? Może zdjęcie?

ODPOWIEDZ

Wróć do „Instalacje wodne”