Zmiana proporcji kruszywa na beton na wylewkę na tarasie

Opinie techniczne budynków i budowli, odbiory robót w imieniu Inwestora, Doradztwo techniczne, Nadzory inwestorskie, optymalizacja kosztów budowy.
Jania1974
Początkujący
Początkujący

Zmiana proporcji kruszywa na beton na wylewkę na tarasie

Post autor: Jania1974 »

Witam,

Miałem do wylania taras nad ogrzewanymi pomieszczeniami, plan był taki żeby wylać taras o powierzchni 6.5m x 6.5m razem z wiencem na wypadek przyszłej nadbudowy, wieniec jest równy z powierzchnią tarasu. Architekt w projekcie zalecił wylać to betonem B15. Beton mieszałem w betoniarce 200L. I teraz chodzi mi o proporcje, wyczytałem, że na 1m3 betonu B15 potrzeba ok 600kg piasku, 1350kg żwiru i 275kg cementu klasy 32,5 i tak zaczęliśmy robić, ale "fachowcy" stwierdzili, że stanowczo za dużo dajemy żwiru i zaczęli robić po swojemu. W rezultacie zużyli 6t piasku, 4t żwiru i 39 worków cementu, Taras wyszedł ładnie, równo, elegancko zatarty ale chciał bym wiedzieć podług tych proporcji 6t:4t:39w mniej więcej jakiej klasy beton uzyskali, czy nie jest on za słaby?

IWUBE

Re: Zmiana proporcji kruszywa na beton na wylewkę na tarasie

Post autor: IWUBE »

a może jastrych balkonowo tarasowy trzeba było wylać

Jania1974
Początkujący
Początkujący

Post autor: Jania1974 »

nie dokońca wiem jak miał by wyglądać ten jastrych, bo tej wylewki miałem 8cm na 15cm styropianu i styropian miałem na chudziaku pokrytym papą i dookoła tarasu miałem jeszcze zaszalowany wieniec na ok 24cm. Chciałem wylać płytę tarasu razem z wieńcem żeby to razem trzymało nadbudową którą planuje wykonać za pare lat, a narazie będzie taras. Materiału ogólnie wylałem ok 4m3 to nie wiem czy jastrych by wystarczył. Moje pytanie czy na podstawie ilości zużytych materiałów można określić jakiej klasy beton uzyskałem?

MTW
Superużytkownik
Superużytkownik
Kontakt:

Post autor: MTW »

można
wiertnicą pobrać próbkę w ilości szt 2-3 i oddać do badania

KTH

Post autor: KTH »

Instytut Techniki Budowlanej Laboratorium Betonów
wszystko można zbadać zmierzyć porównać i jeszcze otrzymać to na piśmie za free
tyle że za badanie trzeba zapłacić.

to tak jak u lekarza - idziesz płacisz za badanie i diagnozę a receptę masz za free

ODPOWIEDZ

Wróć do „Ekspertyzy budowlane i opinie techniczne”