Jaki piec z podajnikiem
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
Re: Jaki piec z podajnikiem
Mam jedno globalne pytanie. Jak to możliwe że wszyscy możliwi producenci kotłów z jakimi narazie rozmawiałem (ok pięciu) proponują mi kotły o mocy 25-28 kW a Wy (Jarecki79) proponujecie mi 17 kW. Mój dom to ok 350 m2 z czego powierzchni do ogrzania jest ok 250m2 - pełna podłogówka ukłądana na 220 m2 + zasobnik 200-300 L. Dom nowy z porothermu 25 + 15 cm docieplenia. Okna duże na południu i zachodzie oraz jedno na północy. Okna z współczynnikami U ok 0,7 czyli ciepłe. Planuję instalację w ukłądzie zamkniętym prawdopodobnie ze sprzęgłem hydraulicznym i sterowaniem pokojowym podłogówki. Rozumiem że pieca nie powinno się przewymiarować. Teraz pytanie - czy wasz piec będzie niedowymiarowany czy wszystkie pozostałe przewymiarowane. Chętnie kupię wasz piecyk jeżeli te 17 mi wystarczy bo i cena atrakcyjna. Inne piece ok 10000. Czy do waszej konstrukcji mozna dodać sterownik pokojowy typu Ecoster 200 plum? Czy piec moze pracować w ukłądzie zamkniętym ze sprzęgłem hydraulicznym czy polecacie połaczenie za pomocą zaworu 4D?
-
Kociol_net
- Aktywny

Jeżeli chodzi o wybór odpowiedniego kotła do domu,to polecam głównie te ekologiczne,które są tańsze,a jakościowo bardzo solidnie wykonane,na lata/. Zajmujemy sie nimi na co dzień,wiec chętnie pomożemy.
Witam. Proszę o poradę.
Mam dom 150 m2 dobrze ocieplony i zastanawiam się nad Per-Eko ksp duo 15kw. Co sądzicie o tym kotle? Wiem ,że Skam tu rządzi na tym forum ale jego 12kw odradza mi instalator(co będzie jak przyjdą ostre mrozy). Proszę o obiektywne opinie. Mam zamiar palić ekogroszkiem.
Pozdrawiam
Mam dom 150 m2 dobrze ocieplony i zastanawiam się nad Per-Eko ksp duo 15kw. Co sądzicie o tym kotle? Wiem ,że Skam tu rządzi na tym forum ale jego 12kw odradza mi instalator(co będzie jak przyjdą ostre mrozy). Proszę o obiektywne opinie. Mam zamiar palić ekogroszkiem.
Pozdrawiam
Ma prowizje, to poleca co poleca...
jak z rynną, to współczuje, sobie niech założy.....
Najlepiej, jakby wybrał się do szkoły......
12kw w nowym domu będzie się nudzić a 15kW......
Wątpię, abyś w duże mrozy potrzebował mocy 12kW, raczej coś koło 7,5kW z CWU w mrozy to pewnie będzie max.... 12kW ilościowo na dobę = ok.48kg groszku, spytaj się, czy zna jakiegoś klienta, który tyle spala.....
Zacytuję Ci mojego klienta:
"nie zawracaj sobie wieksza moca tylko bierz te 12kw i po temacie.
U mnie chałupa 160mk2 jednak urzęduje na razie tylko na dole i ogrzewam 100mk2. "
Ostatni post na tym wątku:
http://www.forumbudowlane.pl/vt/23535/4 ... om-polecam
Prawdziwe, przebadane 12kW wciągaa ten domek nosem.... jak to się mawia
jak z rynną, to współczuje, sobie niech założy.....
Najlepiej, jakby wybrał się do szkoły......
12kw w nowym domu będzie się nudzić a 15kW......
Wątpię, abyś w duże mrozy potrzebował mocy 12kW, raczej coś koło 7,5kW z CWU w mrozy to pewnie będzie max.... 12kW ilościowo na dobę = ok.48kg groszku, spytaj się, czy zna jakiegoś klienta, który tyle spala.....
Zacytuję Ci mojego klienta:
"nie zawracaj sobie wieksza moca tylko bierz te 12kw i po temacie.
U mnie chałupa 160mk2 jednak urzęduje na razie tylko na dole i ogrzewam 100mk2. "
Ostatni post na tym wątku:
http://www.forumbudowlane.pl/vt/23535/4 ... om-polecam
Prawdziwe, przebadane 12kW wciągaa ten domek nosem.... jak to się mawia
Nasz kocioł jest przebadany a my świadomi tego, co robimy.djhiq pisze:Mam jedno globalne pytanie. Jak to możliwe że wszyscy możliwi producenci kotłów z jakimi narazie rozmawiałem (ok pięciu) proponują mi kotły o mocy 25-28 kW a Wy (Jarecki79) proponujecie mi 17 kW. Mój dom to ok 350 m2 z czego powierzchni do ogrzania jest ok 250m2 - pełna podłogówka ukłądana na 220 m2 + zasobnik 200-300 L. Dom nowy z porothermu 25 + 15 cm docieplenia. Okna duże na południu i zachodzie oraz jedno na północy. Okna z współczynnikami U ok 0,7 czyli ciepłe. Planuję instalację w ukłądzie zamkniętym prawdopodobnie ze sprzęgłem hydraulicznym i sterowaniem pokojowym podłogówki. Rozumiem że pieca nie powinno się przewymiarować. Teraz pytanie - czy wasz piec będzie niedowymiarowany czy wszystkie pozostałe przewymiarowane. Chętnie kupię wasz piecyk jeżeli te 17 mi wystarczy bo i cena atrakcyjna. Inne piece ok 10000. Czy do waszej konstrukcji mozna dodać sterownik pokojowy typu Ecoster 200 plum? Czy piec moze pracować w ukłądzie zamkniętym ze sprzęgłem hydraulicznym czy polecacie połaczenie za pomocą zaworu 4D?
Kocioł będzie miał co robić pewnie przez pierwsze dni, aby rozgrzać masę wody w podłogówce, ale ponieważ ta jest niskotemp. to później będzie tylko pykać.
17kW może spokojnie pracować, jak będzie potrzeba z mocą do 21kW
Mnie interesuje użytkowa powierzchnia do ogrzania, podajesz ok.250m2, przy nowym, dobrze ocieplonym budynku większego kotła nie potrzeba.
Ecoster200 jest do pluma
U nas jak weźmiesz z Irydem Pid, to możesz dobrać panel Pilot G za 160zł, taki ekwiwalent ecostera200
Podłogówki nie rozłączałbym termostatem pokojowym, zbyt duża bezwładnośc, lepiej ją grzać stale, tyle,że dobrać odpowiednie temperatury.
Tak wygląda Iryd oraz panel Pilot G

Dziękuję wszystkim za pomoc. Zamówiony Skam...12kW..Ardeo..Iryd. Myślę ,że to będzie dobra konfiguracja no chyba że dopłacę i się skuszę na Cobre ale nie wiem czy jest sens. Pozdrawiam
To widzimy się na koniec listopadaDomin_83 pisze:Dziękuję wszystkim za pomoc. Zamówiony Skam...12kW..Ardeo..Iryd. Myślę ,że to będzie dobra konfiguracja no chyba że dopłacę i się skuszę na Cobre ale nie wiem czy jest sens. Pozdrawiam
Jak tam sterownik? Podłączony i wszystko jasne?
Ja mam w domu Iryda oraz panel Pilot G, do Cobry chyba nie ma sensu dopłacać. Jakby miała internet, to może wówczas tak, ale coś programista znowu kręci, więc czuję w kościach, że pewnie prędzej internet będzie do iryda zrobiony..... Przy irydzie plany są na przyszły rok.
Cobra obsługuje 2pompy, z softem S prosta w obsłudze, jak Ci wystarcza obsługa 2pomp i nie liczysz w tym roku na inne fajerwerki, to możesz przemyśleć. Do niej nie ma domowego panelu, tylko klasyczny termostat.
Cobrę można rozbudować o moduł zaworu za 369zł lub moduł gsm za bodajże 410zł.
Ostatnio zwróciłem uwagę na podajniki automatyczne oferowane przez firmę Witkowski. Może to również jest dobre rozwiązanie i alternatywa do kotłów z podajnikiem?
Dziękuję za odpowiedźJarecki79 pisze:Nasz kocioł jest przebadany a my świadomi tego, co robimy.djhiq pisze:Mam jedno globalne pytanie. Jak to możliwe że wszyscy możliwi producenci kotłów z jakimi narazie rozmawiałem (ok pięciu) proponują mi kotły o mocy 25-28 kW a Wy (Jarecki79) proponujecie mi 17 kW. Mój dom to ok 350 m2 z czego powierzchni do ogrzania jest ok 250m2 - pełna podłogówka ukłądana na 220 m2 + zasobnik 200-300 L. Dom nowy z porothermu 25 + 15 cm docieplenia. Okna duże na południu i zachodzie oraz jedno na północy. Okna z współczynnikami U ok 0,7 czyli ciepłe. Planuję instalację w ukłądzie zamkniętym prawdopodobnie ze sprzęgłem hydraulicznym i sterowaniem pokojowym podłogówki. Rozumiem że pieca nie powinno się przewymiarować. Teraz pytanie - czy wasz piec będzie niedowymiarowany czy wszystkie pozostałe przewymiarowane. Chętnie kupię wasz piecyk jeżeli te 17 mi wystarczy bo i cena atrakcyjna. Inne piece ok 10000. Czy do waszej konstrukcji mozna dodać sterownik pokojowy typu Ecoster 200 plum? Czy piec moze pracować w ukłądzie zamkniętym ze sprzęgłem hydraulicznym czy polecacie połaczenie za pomocą zaworu 4D?
Kocioł będzie miał co robić pewnie przez pierwsze dni, aby rozgrzać masę wody w podłogówce, ale ponieważ ta jest niskotemp. to później będzie tylko pykać.
Mnie interesuje użytkowa powierzchnia do ogrzania, podajesz ok.250m2, przy nowym, dobrze ocieplonym budynku większego kotła nie potrzeba.
Ecoster200 jest do pluma
U nas jak weźmiesz z Irydem Pid, to możesz dobrać panel Pilot G za 160zł, taki ekwiwalent ecostera200
Podłogówki nie rozłączałbym termostatem pokojowym, zbyt duża bezwładnośc, lepiej ją grzać stale, tyle,że dobrać odpowiednie temperatury.
Pojawił się jeden globalny problem związany z zakupem piaca u Was. Niestety planuję (a raczej mój instalator) instalację w układzie zamkniętym zatem obalam wasz warunek odnośnie instalacji. Czy pomożecie mi zatem dobrać piec konkurencji do mioch warunków. Jak wspominałem jest do ogrzania ok 250m2 z czego ok 30m2 jest powierzchni stale nieurzytkowanej (pralnia, wiatrołap, klatka schodowa otwarta na pozostałe pomieszczenia). Do tych 250 m dochodzi jeszcze 55m2 garaż jednak tam planuję tylko powiesić jeden grzejnik 1,4m i puścić go na pół gwizdka bo nie chcę mieć ciepło w garażu. Rozważam zakup następujących pieców ale nie wiem jaką dobrać moc
- Defro Komfort Eko Duo 20 lub 25 kW
- Klimosz DUO NG 25 kW (lub coś z asortymentu Tekla - podobno to te same kotły)
- Lazar Ekokomfort 18, 22 lub 25 kW
Ewentualnie co innego byście mogli polecić. Sprawa pilna piec muszę zamówić optymalnie szybko gdyż końcem października wchodzą instalatorzy
-
roboczogodzina
- Zainteresowany

Ja mam u siebie kocioł od firmy Kołton i śmiało mogę polecić ich firmę. Widziałem, że wcześniej ktoś też pisał, że jest zadowolony z ich kotłów. Nic dziwnego solidna firma, to aż się prosi oto, żeby ich polecać. Inni powinni brać przykład!
??djhiq pisze:Dziękuję za odpowiedźJarecki79 pisze:Nasz kocioł jest przebadany a my świadomi tego, co robimy.djhiq pisze:Mam jedno globalne pytanie. Jak to możliwe że wszyscy możliwi producenci kotłów z jakimi narazie rozmawiałem (ok pięciu) proponują mi kotły o mocy 25-28 kW a Wy (Jarecki79) proponujecie mi 17 kW. Mój dom to ok 350 m2 z czego powierzchni do ogrzania jest ok 250m2 - pełna podłogówka ukłądana na 220 m2 + zasobnik 200-300 L. Dom nowy z porothermu 25 + 15 cm docieplenia. Okna duże na południu i zachodzie oraz jedno na północy. Okna z współczynnikami U ok 0,7 czyli ciepłe. Planuję instalację w ukłądzie zamkniętym prawdopodobnie ze sprzęgłem hydraulicznym i sterowaniem pokojowym podłogówki. Rozumiem że pieca nie powinno się przewymiarować. Teraz pytanie - czy wasz piec będzie niedowymiarowany czy wszystkie pozostałe przewymiarowane. Chętnie kupię wasz piecyk jeżeli te 17 mi wystarczy bo i cena atrakcyjna. Inne piece ok 10000. Czy do waszej konstrukcji mozna dodać sterownik pokojowy typu Ecoster 200 plum? Czy piec moze pracować w ukłądzie zamkniętym ze sprzęgłem hydraulicznym czy polecacie połaczenie za pomocą zaworu 4D?
Ecoster200 jest do pluma
Pojawił się jeden globalny problem związany z zakupem piaca u Was. Niestety planuję (a raczej mój instalator) instalację w układzie zamkniętym zatem obalam wasz warunek odnośnie instalacji. Czy pomożecie mi zatem dobrać piec konkurencji do mioch warunków. Jak wspominałem jest do ogrzania ok 250m2 z czego ok 30m2 jest powierzchni stale nieurzytkowanej (pralnia, wiatrołap, klatka schodowa otwarta na pozostałe pomieszczenia). Do tych 250 m dochodzi jeszcze 55m2 garaż jednak tam planuję tylko powiesić jeden grzejnik 1,4m i puścić go na pół gwizdka bo nie chcę mieć ciepło w garażu. Rozważam zakup następujących pieców ale nie wiem jaką dobrać moc
- Defro Komfort Eko Duo 20 lub 25 kW
- Klimosz DUO NG 25 kW (lub coś z asortymentu Tekla - podobno to te same kotły)
- Lazar Ekokomfort 18, 22 lub 25 kW
Ewentualnie co innego byście mogli polecić. Sprawa pilna piec muszę zamówić optymalnie szybko gdyż końcem października wchodzą instalatorzy
W DTR wyraźnie podajemy,że można montowac w układzie zamkniętym, ale z godnie z normą, czyli:
a) sam kocioł ukł.otwarty- wymiennik płytowy i instalacja w zamkniętym
b) 100% w zamkniętym przy montażu węzownicy schładzającej
c) 100% w zamkniętym przy montażu zaworu DBV-1
Nie ma zatem problemu, jak zrobi zgodnie z przepisami.
Tak sterownik podłączony tak jak było mówione wentylator załącza się częściej ale mniej dmucha.Jak tam sterownik? Podłączony i wszystko jasne?
Możemy się widzieć wcześniej jak szybciej się piec zrobiTo widzimy się na koniec listopada
Może pooglądasz co ja mam w stopce i ci się spodoba?djhiq pisze: Rozważam zakup następujących pieców ale nie wiem jaką dobrać moc
Panowie podbijam temat bo drążę go i drążę i nie mogę dojść do consensusu - z wszelkich stron sprzeczne informacje. Dziś wpadłem na taką oto stronę odnośnie doboru mocy kotła i powiem uczciwie jestem w szoku. Zrobiłem przybliżoną kalkulację dla moich warunków (jedynie to nie wiem jak dokładnie uwzględnić moje duże okna - dałem ich o 15 szt więcej niż w rzeczywistości) i dostałem taką kalkulację mocy kotła. Co o tym sądzicie?? Czyżby kocioł 12 kW?
Przypomnę że producenci typu Klimosz, Defro itd boją się że 25kW będzie u mnie za małe
Poproszę o jakiś komentarz:
Nie mam czasu o tej porze roku wszystkiego dogłębnie drążyć.
Swoje zdanie wyraziłem wcześniej na podstawie podanych informacji.
Dla mnie był to kocioł 17kW
Jak wszystko wpisałeś rzetelnie i nie robiłeś błędu, możliwe,że na to bodajże 250m2 pow. do ogrzania wystarczy 12kW, to oznacza,że starty ciepła tego budynku są na poziomie ok. 30-35W/m2 plus CWU to wychodzi coś w granicy 9-11kW....
Przy nowym budynku, dobrze ocieplonym szacuje się raczej granice 50-60W/m2, ale nie budowałem Twojego domu, nie pilnowałem ekipy budowlanej, nie wiem czy ma mostki cieplne itd. Jak faktycznie masz straty ciepła 30W/m2, to ogrzejesz to kotłem 12kW razem z zapotrzebowaniem CWU
Swoje zdanie wyraziłem wcześniej na podstawie podanych informacji.
Dla mnie był to kocioł 17kW
Jak wszystko wpisałeś rzetelnie i nie robiłeś błędu, możliwe,że na to bodajże 250m2 pow. do ogrzania wystarczy 12kW, to oznacza,że starty ciepła tego budynku są na poziomie ok. 30-35W/m2 plus CWU to wychodzi coś w granicy 9-11kW....
Przy nowym budynku, dobrze ocieplonym szacuje się raczej granice 50-60W/m2, ale nie budowałem Twojego domu, nie pilnowałem ekipy budowlanej, nie wiem czy ma mostki cieplne itd. Jak faktycznie masz straty ciepła 30W/m2, to ogrzejesz to kotłem 12kW razem z zapotrzebowaniem CWU