Scianka wolnostojąca

Praktyczne porady dotyczącego różnego rodzaju rozwiązań i konstrukcji. Pomysły na to, jak zbudować wiatę, wykonać wylewkę, jak zastosować drewno w łazience i wiele innych.

Moderator: Redakcja e-mieszkanie.pl

labudin
Początkujący
Początkujący

Scianka wolnostojąca

Post autor: labudin »

Witam. Jestem nowy na forum bo zaczynam remont i tutaj moje pierwsze pytanie. Potrzebuje postawić ścianke z płyt GK o wymiarach 2,10wys 2,50dl przy czym ścianka będzie przytwierdzona tylko do podłogi i jednej ściany a ma służyć jako do powieszenia TV proszę o poradę jak wykonać stelaż pod takie coś , czy ewentualnie postawić z ytonga tylko jak to bedzie wtedy wyglądało z wytrzymałością na powieszenie TV i stabilnością, prosze o pomoc bo nikt nie potrafi mi poradzić

Stuk Puk
Początkujący
Początkujący
Kontakt:

Re: Scianka wolnostojąca

Post autor: Stuk Puk »

Witam,
Moim zdaniem konstrukcja GK będzie prostsza i sztywniejsza niż z ytonga. Najlepiej żeby w najbardziej oddalonym miejscu od ściany i podłogi została jednak przytwierdzona do sufitu - przy takiej długości cięzko będzie zapobiec sie jej kiwaniu.
W podłodze i ścianie dla uszywnienia konstrukcji możesz zakotwić na kotwę chemiczną pręty metryczne DIN975 ewentualnie je jeszcze skręcić razem i skręcić ze stelarzem.
Do zamocowania stelaża na TV wystarczą kołki do GK, tzn Jola lib interset - ten satalowy kołek jest o wiele bardziej wytrzymały niż płyta GK więc nie ma się o co martwić. W miejscu gdzie będzie wisiał TV ostatcznie możesz nakręcić podwójna płytę GK - najlepiej na klej po obwodzie a nie tylko wkrętami fosfatowyami.
Powodzenia,

Tomek Stuk Puk

remonterier

Post autor: remonterier »

Ja również budowałbym tę ściankę z z płyt g-k. I podobnie jak Stu-Puk radziłbym ją przytwierdzić w tym wolnym rogu do sufitu.
Może da się tam wstawić jakiś niepozorny "słupek" od góry ścianki do sufitu?

_Kuna_
Początkujący
Początkujący

Post autor: _Kuna_ »

Możesz też całą konstrukcję wzmocnić płytami OSB (pod regipsem). Dodatkowo ją wzmocni i usztywni, a zamocowanie telewizora będzie dużo pewniejsze.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Zrób to sam - rozwiązania własne”