Wymiana pieca - co powinienem wiedzieć przed zakupem.

Informacje na temat instalacji grzewczych, ogrzewania domu, kotłów CO. Dowiedz się jak ogrzać mieszkanie i jakie wybrać instalacje grzewcze aby rachunki nas nie zaskoczyły.

Moderator: Redakcja e-instalacje.pl

krx01
Początkujący
Początkujący

Wymiana pieca - co powinienem wiedzieć przed zakupem.

Post autor: krx01 »

Witam. Tak jak w temacie zamierzam wymienić stary piec żeliwny który posłużył już b. długo ponad 20 lat na coś równie dobrego - trwałego i porządnego. To trudne w tych czasach ale
co zrobić. Dom który będzie ogrzewał piec to 100m2 głównie drewnem.
Już kilka dni wertuje internet jaki piec byłby godny uwagi i ciężko zarobionych pieniędzy.
Pierwszy piec na którego już prawie się zdecydowałem to VIADRUS HERCULES U22 23kW
4 - członowy, zakres mocy 7,0-23,3, Ciąg kominowy 16 i zastanawiam się czy jest mi potrzebny miarkownik ciągu? Czy jest on niezbędny, przydatny (+700zł). Zastanawiam się ta grze jakie akcesoria powinienem dokupić : pompka, dmuchawa, wentylator? zawór 3 lub 4 drogowy (cokolwiek to znaczy)
tak jak pisze to są pytania które nie pozwalają mi spać w nocy.
Drugi piec to Per eco KSW 12
a Trzeci to Taurus Bawół
Liczę na praktyczne i pomocne rady bardziej doświadczonych użytkowników forum jak i pieców.
Dziękuję wszystkim którzy zechcą pomóc. Pozdrawiam

hydraul
Zainteresowany
Zainteresowany
Kontakt:

Re: Wymiana pieca - co powinienem wiedzieć przed zakupem.

Post autor: hydraul »

Ja bym polecił defro lub sas-a, najlepiej porozmawiać z hydraulikiem który będzie to przerabiał na pewno coś poradzi dobrego
Usługi hydrauliczne to między innymi wykonywane instalacje sanitarne, grzewcze i gazowe oraz usuwanie w nich awarii.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Instalacje grzewcze i ogrzewanie domu”