SKAM-P Premium SEKOM - polecam

Informacje na temat instalacji grzewczych, ogrzewania domu, kotłów CO. Dowiedz się jak ogrzać mieszkanie i jakie wybrać instalacje grzewcze aby rachunki nas nie zaskoczyły.

Moderator: Redakcja e-instalacje.pl

Proniu
Początkujący
Początkujący

Re: SKAM-P Premium SEKOM - polecam

Post autor: Proniu »

Jarecki79 pisze:Na kotle, po lewej czujnik C.O. (kotła)
Do rury powrotnej, jak najbliżej kotła czujnik powrotu
Czujnik CWU w studzienke w bojlerze, jak jest a jak nie to jakoś go tam trzeba upchnąć, co by do płaszcza bojlera przylegał....
Pod czujnik spalin powinna być dziurka na czopuchu z lewej lub prawej lub wywiercić w tym kolanie skrętnym nakładanym... może być w tej wyczystce.
Czujnik kosza, wcześniej była na dole kosza rurka z naklejką a póxniej producent palnika dawał taka trójkątna blaszkę, jest z drugiej strony dmuchawy... tam gdzie blaszką zaślepione mocowanie dmuchawy. Zamocowac bliżej kosza, powinna na tej blaszce być naklejka z opisem.

Tak, pompe podłogową pod sterownik pod wyjście mieszająca a w samym sterowniku przelłączyć na pompe podłgową. Wykorzystać jeden z czujników, które był w kartoniku i powiesić we wzorcowym pomieszczeniu z podłogówka, dociągnąc kabel i podłączyć w sterowniku, wyjście nazywa się bodajże WYJ.DOD (wyjście dodatkowe). Jak będzie temp., to pompe podłogową rozłączy...
Witam z rana :D czyli moje podłączenie rurami PP jest ok i czujniki zamontowane na takiej rurze będą się dobrze sprawowały?
Drugie pytanie ,czy samo rozwiązanie podłączenia widoczne na zdjęciu jest poprawne,
drugie zdjęcie to powrót do pieca na której rurze montować czujnik powrotu?.
Jeszcze o podłogówce czy ten zawór z głowicą i kapilarą na rozdzielaczu nie będzie przeszkadzał :?:
Sory za te same posty ,ale nie mogę załadować zdjęć :(

Obrazek

Obrazek

Proniu
Początkujący
Początkujący

Obrazek
Proniu pisze:
Jarecki79 pisze:Na kotle, po lewej czujnik C.O. (kotła)
Do rury powrotnej, jak najbliżej kotła czujnik powrotu
Czujnik CWU w studzienke w bojlerze, jak jest a jak nie to jakoś go tam trzeba upchnąć, co by do płaszcza bojlera przylegał....
Pod czujnik spalin powinna być dziurka na czopuchu z lewej lub prawej lub wywiercić w tym kolanie skrętnym nakładanym... może być w tej wyczystce.
Czujnik kosza, wcześniej była na dole kosza rurka z naklejką a póxniej producent palnika dawał taka trójkątna blaszkę, jest z drugiej strony dmuchawy... tam gdzie blaszką zaślepione mocowanie dmuchawy. Zamocowac bliżej kosza, powinna na tej blaszce być naklejka z opisem.

Tak, pompe podłogową pod sterownik pod wyjście mieszająca a w samym sterowniku przelłączyć na pompe podłgową. Wykorzystać jeden z czujników, które był w kartoniku i powiesić we wzorcowym pomieszczeniu z podłogówka, dociągnąc kabel i podłączyć w sterowniku, wyjście nazywa się bodajże WYJ.DOD (wyjście dodatkowe). Jak będzie temp., to pompe podłogową rozłączy...
Witam z rana :D czyli moje podłączenie rurami PP jest ok i czujniki zamontowane na takiej rurze będą się dobrze sprawowały?
Drugie pytanie ,czy samo rozwiązanie podłączenia widoczne na zdjęciu jest poprawne,
drugie zdjęcie to powrót do pieca na której rurze montować czujnik powrotu?.
Jeszcze o podłogówce czy ten zawór z głowicą i kapilarą na rozdzielaczu nie będzie przeszkadzał :?:
Sory za te same posty ,ale nie mogę załadować zdjęć :(

Obrazek

Obrazek

Awatar użytkownika
Jarecki79
Superużytkownik
Superużytkownik

Post autor: Jarecki79 »

W zasadzie jedyny czujnik do montażu na rurze to czujnik powrotu, zamontowac jak najbliżej króćca kotła już za połączeniem powrotów z instalacji i bojlera..

Przy układzie otwartym książkowo do naczynia przelewowego powinna iść osobna rura bez zaworów i przewężeń. Najczęściej robi się jednak tak,że montuje się z jednej rury z zaworem róznicowym w takiej literce C. Tutaj jednak jeszcze na zasileniu dusi zawór mieszający. Nie wiem, czy pójdzie grawitacyjnie. Instalator musi odpalić i pokazać co i jak.

Przy zaworze 4d nitka od kotła do zaworu oraz od zaworu do powrotu kotła powinna być większej średnicy od tej z zaworu na instalację oraz z instalacji do zaworu.....

Proniu
Początkujący
Początkujący

Jarecki79 pisze:W zasadzie jedyny czujnik do montażu na rurze to czujnik powrotu, zamontowac jak najbliżej króćca kotła już za połączeniem powrotów z instalacji i bojlera..

Przy układzie otwartym książkowo do naczynia przelewowego powinna iść osobna rura bez zaworów i przewężeń. Najczęściej robi się jednak tak,że montuje się z jednej rury z zaworem róznicowym w takiej literce C. Tutaj jednak jeszcze na zasileniu dusi zawór mieszający. Nie wiem, czy pójdzie grawitacyjnie. Instalator musi odpalić i pokazać co i jak.

Przy zaworze 4d nitka od kotła do zaworu oraz od zaworu do powrotu kotła powinna być większej średnicy od tej z zaworu na instalację oraz z instalacji do zaworu.....
Dziękuję za pomoc pewnie jeszcze nie raz będe podpytywał :D

szakal_29
Początkujący
Początkujący

Post autor: szakal_29 »

karoka65 pytanie do ciebie....
Na twoim profilu sterownika mozna zaobserwować że temp powrotu oscyluje w granicy 16-20stopni,
jak to się ma do zabezpieczenie kotła przed zbyt zimnym powrotem (>40stopni)

Kociołek jest jakby rozpalany tylko na potrzeby CWU? pozostały czas to podtrzymanie?

laszczyk
Początkujący
Początkujący

Post autor: laszczyk »

witam,
pewnie nudne, ale proszę o poradę: 12 czy 17KW?

Dom to nowy budynek z poddaszem użytkowym: łącznie 122 m + garaż ok. 30. (projekt Guliwer 2G) ściana Porotherm Winnenberger 25 + styropian 15 cm (na zachodniej ścianie 17 sm) + na podłodze 15/20 c styropianu, poddasze: wełna 20cm. Do tego Bojler 120/140 litrów

który wybrać? (instalator mówi, że musi być piec min 17 a najlepjej to by mi założył 22KW... że jak będzie za mały to będzie chodził cały czas na mxa, że musi mieć zapas, itp...)

Dodam, że zależy mi jak na najmniejszych wymiarach pieca, bo muszę go "upchać" w kotłowni o szerokości 135 cm.... (więc musi być szopuch do góry)

który sterownik wybrać?

dziękuję serdecznie za doradzenie laikowi...

Pozdr.

Awatar użytkownika
karoka65
Superużytkownik
Superużytkownik
Kontakt:

Post autor: karoka65 »

laszczyk pisze:witam,
pewnie nudne, ale proszę o poradę: 12 czy 17KW?

Dom to nowy budynek z poddaszem użytkowym: łącznie 122 m + garaż ok. 30. (projekt Guliwer 2G) ściana Porotherm Winnenberger 25 + styropian 15 cm (na zachodniej ścianie 17 sm) + na podłodze 15/20 c styropianu, poddasze: wełna 20cm. Do tego Bojler 120/140 litrów

który wybrać? (instalator mówi, że musi być piec min 17 a najlepjej to by mi założył 22KW... że jak będzie za mały to będzie chodził cały czas na mxa, że musi mieć zapas, itp...)

Dodam, że zależy mi jak na najmniejszych wymiarach pieca, bo muszę go "upchać" w kotłowni o szerokości 135 cm.... (więc musi być szopuch do góry)

który sterownik wybrać?

dziękuję serdecznie za doradzenie laikowi...

Pozdr.
Może będzie niezbyt grzecznie ale zapytaj "Insztalatora" czy się czasem z h..em na głowy nie zamienił :)
12kW nie będzie miał się przy czym napocić.
Na 135cm szerokości nie bardzo będzie się jak pomieścić chyba że z rynną ale ja w nich nie gustuję to największe "brudasy" wśród palników ślimakowych, jak dla mnie zaraz po tłokach.
Zmień instalatora albo walnij pięścią w stół bo Cię w gów... wpędzi na kilka lat.

laszczyk
Początkujący
Początkujący

witam
OK :-) a możesz polecić jakiegoś instalatora z okolic Bełchatowa (łódzkie)?

przepraszam ale nie rozumiem: co ma palnik do szerokości? tzn. w moim przypadku kotłownia ma szerokość 137 cm i długość ok 4 metrów - piec będzie stał na dłuższym boku - wyjście czopucha do góry - więc szerokość pieca nie ma za bardzo znaczenia (przyjmuję podajnik z prawej strony aby można mieć do niego swobodny dostęp) a ważna jest głębokość - a jak czytam 12KW ma głębokość 62cm - więc doliczając drzwiczki i minimalne odejście od ściany (właśnie jakie musi być?) powinno być OK. Nieprawdaż?

więc jaki Palnik wybrać? (chcę mieć w miarę uniwersalność - móc np spalać kawałki drewna, itp)
jaki sterownik? (nie myślę o sterowaniu gsm- bo w miejscu budowy na net stacjonarny nie mam szans przez gro lat...) ale żeby to było rozwiązanie komfortowe///

i jeszcze jedno - chciałbym mieć możliwość ewentualnego zwiększenia mocy (gdyby słowa "insztalatora" okazały sie prorocze... :-)

pozdr.

Awatar użytkownika
Jarecki79
Superużytkownik
Superużytkownik

Skam-P Premium 12kW jest z małym palnikiem żeliwnym.

Moc znamionowa palnika na dobrym ekogroszku to 20kW
Przy kotle 12 oraz 17kW montujemy jednak z nim małą dmuchawę 40W, zwiększenie mocy przy tym palniku to zakup dmuchawy z silnikiem 75W..

Skam-P Plus 12kW jest z palnikiem ardeo, tutaj jest w podstawie głowica spalająca 15kW, jak chcemy zwiększyć moc, to dokupić idzie górną, większą głowicę 25kW za ok.150zł

Przy górnym wyjściu spalin głębokość kotła to 62-65cm.
Powrót wody można zamiast z tył zrobić z wolnego boku lub od strony kosza, ale bliżej tylnej ściany kotła, dzięki temu kocioł można praktycznie dosunąć do ściany.

Palniki są do miału-groszku.
Na ruszcie awaryjnym coś spalisz, mam klientów, co korzystają latem z tego rusztu.... mi by się nie chciało.

Sterownik można wybrać Bruli, jak ma być sterowany przez internet.
lub brać Iryda PID i dobrać panel domowy PILOT G.

Kociołek możesz zamówić u Karoki, ma swojego instalatora, nie wiem czy Bełchatów też obrobi, ale pewnie kwestia pogadania.
Termin oczekiwania to aktualnie ok.25listopad.

laszczyk
Początkujący
Początkujący

Jarski79: jeśli mogę prosić o potwierdzenie (wiem, wiem wymagam potwierdzenia czegoś co wynika z postu, ale wybacz laikowi... :-)

1. czyli standardowo 12KW ma moc znamionową 20 KW? czy też zwiększenie mocy to zakup większej dmuchawy? i czy można to zrobić ewentualnie później?
2. Skam-plus 12KW czy jest sens dokupowania głowicy 25KW - rozumiem, że zawsze to można zrobić później?
3. "powrót wody" czy rozwiązania o których piszesz wymagają specjalnego przeprojektowania kotła czy to standardowa konstrukcja? (zależy mi aby kocioł maksymalnie dosunąć do ściany)
4. Ruszt awaryjny: też pewnie mi się nie będzie chciało :-) ale zawsze lepiej mieć alternatywę.... może mnie na ekogorszek nie będzie stać, a las mam za płotem.... :-)
5. Powiedz mi jeszcze: na niektórych zdjęciach ten kocioł jest z obudowami podajnika, na niektórych bez... jak to jest w standarcie?
6. jeśłi można (lub na priv) podaj mi info jak wygląda cena Skam-P Premium 12kW i Skam-P Plus 12kW i jak mam złożyć ewentualne zamówienie bo jak patrzę na miejscowość Karoki to mam do niej 200 km...

Serdecznie dziękuję za informację i pozdrawiam,

Awatar użytkownika
Jarecki79
Superużytkownik
Superużytkownik

Trzeba zacząc od podstaw
Nie ma na rynku uniwersalnych palników o mocy 10kW...
Ad.1
Stosowany w Skam-P Premium palnik żeliwny jest najmniejszym mocowo palnikiem.
Jak to się mówi dobrą zasadą jest stosowanie ok.30%mocniejszego palnika od mocy znamionowej kotła.

Moc kotła to ilość paliwa i powietrza w czasie.....

Dla zwiększenia mocy tego modelu Skam-P Premium można dać mocniej małą dmuchawę i skrócić pauzę w danym sterowniku lub podnieść moce w spalaniu grupowym. Jak to ma być wyższa moc na miale węglowym, to trzeba dać mocniejsza dmuchawę.

Ad.2
Skam-P Plus jest znowu z najmniejszym tego typu palnikiem uniwersalnym na rynku, moc znamionowa palnika to 15kW, aczkolwiek na badaniach z sierpnia tego roku mozna było ten zestaw bujnąc do 18 czy 19kW, nie pamiętam dokładnie. Głowice można zawsze dokupic póxniej

Ad.3
Nie, typowo jest powrót z tyłu, teraz jednak nie ma kotłów na magazynie, więc i tak będzie robiony na zamówienie, także spokojnie robimy pod kotłownię

Ad.4
Ruszt jest, ja korzystam w swoim skamie z górnego mocowania tylko do spalania papierów.

Ad.5
Z osłoną to stara wersja, jeszcze jak była moda na ruszta wodne, środkowe drzwiczki były duże, podłużne... Aktualnie jest tak jak na stronie firmowej, kosze malowane proszkowo.

Ad.6
Zadzwoń do Karoki, wiem,że jego instalator mobilny, zapytaj, czy można zamówic z podłączeniem.
Cena det. brutto za 12kW wersji Premium z Irydem PID 6600zł
Cena det. brutto 12kW w wersji Plus z Irydem PID 6800zł

faceoff
Początkujący
Początkujący

Post autor: faceoff »

laszczyk

masz porzadnie docieplony dom wiec...:

nie zawracaj sobie wieksza moca tylko bierz te 12kw i po temacie.

U mnie chałupa 160mk2 jednak urzęduje na razie tylko na dole i ogrzewam 100mk2.

Piec w 80% pracuje tylko w podtrzymaniu nawet gdy temperatury juz spadały u nas na Warmii ponizej zera w nocy. Po prostu nie ma zapotrzebowania na ciepło. Czekam na mocniejsze mrozy aby ruszył w końcu do pracy. Teraz nie wiem czy nie zdecydowałbym sie na 7kw.

Aktualnie zuzycie nie przekracza 10-12kg/dobe. Pyrka sobie 60mk2 podłogówki na 30c i czasami załączy sie grzejnik u zony z dzieckiem. Najwiecej groszku chyba idzie do podgrzania bojlera 140l.

Jesli chodzi o kotłownie to miałem podobny problem. U mnie jest o wymiarach 185x350 i jest swobodny dostep z przodu. Mysle ze 135cm spokojnie da rade. Kocioł odsuniety jest od tylnej scianki na ok 12cm. Moze stac blizej.

Jarecki pospawa ci kocioł wedle zyczenia. Ja zamowilem dwa oddzielne króćce zasilajace i powrot z lewej strony. Czopuch od gory fi 180 z podłaczona długa rura bo pewien idiotaa instalator/sprzedawca kazał umieścic trojnik komina pod sufitem. Chyba na samej rurze wyciagam z 5KW...

Pozdrawiam

Obrazek

Obrazek

caxap77
Początkujący
Początkujący

Post autor: caxap77 »

Witam wszystkich,
ma Skama 12kW ze sterownikiem Cobra. Użytkuję kocioł 2 sezon. W zeszłą zimę kocioł pracował około 3 miesięcy (dom był w trakcie budowy). Teraz zamieszkałem i kocioł chodzi na okrągło - podgrzewam za jego pomocą 100 litrowy bojler z CWU. Na podgrzanie wody kocioł zużywa średnio 4,5 kg groszku dziennie (tak pokazuje sterownik), czy to dużo? Szczerze mówiąc, miałem nadzieję na mniejsze zużycie. Dodam, że grzeję wodę (do 45 stopni C) tylko przez dwie godziny dziennie, między 14a 15 oraz 19 a 20, przez resztę czasu kocioł pracuje w podtrzymaniu. W trakcie pracy w podtrzymaniu temperatura kotła czasem dochodzi do niemalże 70 stopni C (czy to normalne?), teraz jest OK bo otwieram drzwi od kotłowni i kocioł grzeje mi pokoje pomimo, że pracuje w trybie 'lato'. Pytanie tylko co będzie w lecie gdy będzie 30 stopni na dworzu a w domu będzie dodatkowo grzał wnętrze kocioł pracując przy podgrzewaniu CWU? Kolejna kwestia: po pierwszym sezonie grzania zaczął mi korodować zasobnik węgla, węgiel przechowywałem w przewiewnych workach, wydawał się być suchy a mimo tego po otwarciu klapy płynęła (i płynie obecnie) woda. Obawiam się, ze jak tak dalej pójdzie to jeszcze kilka sezonów i będzie po zasobniku. Widząc co się dzieje, w lato pomalowałem wnętrze zasobnika farbą antykorozyjną a na to jeszcze dałem farbę chlorokauczukową, niestety węgiel obsypując się zdziera farbę także podejrzewam, że na koniec sezonu grzewczego zasobnik znów będzie rudy w wielu miejscach. Jak to wygląda u was użytkujących Skama?
Czy warto grzać groszkiem CWU czy też jednak przejść na grzanie prądem? Czy ja coś robię nie tak, że kocioł pomimo ustawienia temp. wody na 45 stopni dochodzi czasem do 70? Czy można jakoś obniżyć zużycie węgla?

Awatar użytkownika
Jarecki79
Superużytkownik
Superużytkownik

1. Jaki masz węgiel? Na lato kupuj mniej kaloryczny - czyli jakiś Jaret, Jaret-Plus, Retopal.
Unikaj pieklorza, bo Ci będzie kosz "płakał"

Możesz tez na lato kupić z 10worków miału węglowego, takiego do 21-22MJ/kg, nie będzie się zapadać palenisko, ładnie się wszystko stabilizuje. Byle swoje odleżał i wysechł.

2. Zmień parametry dla 100%mocy na mniejsze zapotrzebowanie.
Np. w menu spalanie daj 4sekundy czas pracy i 25-28sek czas pauzy
Dla dmuchawy WBS6aAL nadmuch góra 82%, dół 1%, dla RV-13AMs góra 90-92%, dół 13-14%
Minimalna moc kotła na ok.2% a jak nie gaśnie to dać 1%

3. Temp. może też przeciągać za duży ciąg kominowy, co powoduje zapadanie paleniska i także wpływa na pocenie zasobnika. Tutaj z kolei rada taka, aby kupić terminator ciągu dmuchawy - http://domer.pl/regulator-ciagu-przepus ... tr-6a.html
plus dwie nowe uszczelki pod dmuchawe i terminator:
http://domer.pl/uszczelka-pod-dmuchawe- ... 69x43.html

caxap77
Początkujący
Początkujący

Post autor: caxap77 »

Mam właśnie Pieklorza - myślałem że to jeden z lepszych węgli. a Ty piszesz żeby go unikać, dlaczego? Czym jest spowodowane że tak się z niego leje kiedy węgiel sam w sobie suchy?
Gdzie mam ustawić te 4sekundy czas pracy i 25-28sek czas pauzy?
Korzystam aktualnie z softu Co v9_S08i SkamP_12kW RV13-40W 5_25_85_14.bin - nie znajduję tam możliwości zmiany powyższych parametrów. Może powinienem powrócić do oryginalnego softu jaki otrzymałem razem ze sterownikiem? Tam pamiętam, że było sporo różnych ustawień.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Instalacje grzewcze i ogrzewanie domu”